Een winterse potpourri maken

winterse potpourri

Fruit is niet alleen lekker om te eten, maar ruikt ook nog eens heerlijk. Ik maakte van appel, sinaasappel en kaneel een winterse potpourri

Een geurtje in huis

Soms is het best fijn om even een lekker geurtje in huis te maken. Dit kun je met geurkaarsjes doen of met elektronische geurverspreiders, maar je kunt ook potpourri gebruiken. En potpourri kun je ook prima zelf maken.

De geur van de winter

Er zijn bepaalde geuren die we aan de winter koppelen. Zo vinden we de geur van appel en kaneel heel winters. Dit komt waarschijnlijk doordat we deze geuren aan appeltaart koppelen en appeltaart wordt graag gebakken (en gegeten) in de herfst en in de winter. Ook wordt er rond de feestdagen veel gekookt en gebakken met appel en met kaneel, waardoor we deze geuren meer aan de winter koppelen.

Verder vinden we de geur van naaldbomen heel winters…wat erg logisch is, want wat zetten we  in de winter in de woonkamer? 😉

Gedroogd fruit als decoratie

Gedroogd fruit kun je heel goed gebruiken in een potpourri. Maar je kunt de plakjes sinaasappel ook gebruiken als decoratie op bijvoorbeeld een sinaasappeltaart, zodat de kleur prachtig afsteekt. Als je gedroogde sinaasappels gebruikt als taartdecoratie, kun je zelfs een beetje meet suiker gebruiken. Let er dan wel op dat de suiker niet gaat karamelliseren.

Materiaal

Om potpourri van fruit te maken, heb je naast fruit een oven nodig en eventueel een beetje suiker voor een beetje glans. Ik koos voor appel en kaneel in combinatie met sinaasappel. Appel en kaneel ruiken namelijk vrij zoet. Sinaasappel maakt het net even een beetje frisser. Ook geeft sinaasappel een mooi kleur, waardoor de potpourri niet alleen lekker ruikt, maar ook mooi staat.

Aan de slag

Voor het maken van een winterse potpourri heb je het volgende nodig:

  • een sinaasappel
  • een appel
  • *eventueel een beetje fijne suiker/poedersuiker
  • bakpapier
  • oven
  • kaneelstokjesgeur
  • schaaltje/kommetje

Haal de bakplaat uit de oven.

Leg bakpapier op de bakplaat.

Verwarm de oven voor op 100ºC.

Snijd de sinaasappel en appel in dunne plakken. Ik sneed de sinaasappel 6 mm dik en de appel 4,5 mm dik. Dit deed ik met een mandoline.

Leg de plakjes op het bakpapier.

*Strooi eventueel een klein beetje fijne suiker/poedersuiker over het fruit.

Schuif de bakplaat in de oven.

Laat het fruit 2,5-3 uur in de oven, maar keer het fruit wel af en toe even om.

Haal het fruit uit de oven voordat het fruit bruin wordt.

Laat het fruit afkoelen.

Doe het fruit samen met de kaneelstokjes in een schaal of kommetje.

Maak jij ook zo’n heerlijke winterse potpourri?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

Bewaren voor later

Pinterest - winterse potpourriVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’.

One thought on “Een winterse potpourri maken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *