Een schildpad van een hand

schildpad van een hand

Van je hand kun je heel leuk op een simpele manier dieren maken. Ik maakte van de hand van de kleine meid een schildpad met behulp van een super makkelijk te maken hoesje.

Bij een boekje

Boeken komen meer tot leven wanneer de personages uit het boek ook fysiek zijn. Ik maakte al eens eerder handpoppen, een vingerpoppetje en een knuffel bij een boekje en dan wordt er fanatiek mee gespeeld en moet het boekje ook vaker voorgelezen worden…soms zelfs door het figuurtje (zo grappig hoe ik dan ineens niet meer besta). Dit keer maakte ik een schild, omdat we het boekje ‘Een schildpad was zijn schildje kwijt‘ lezen. De schildpad in het boekje heeft geen schild, omdat hij zijn schild kwijt is. En dus maakte ik enkel een schild die om een hand gedaan kan worden, zodat de hand de schildpad is. Schildpad heeft dus weer een schild…al krijgt hij in het boek een heel ander schild 😉

Rollenspel

Het schildpadje is heel geschikt om een poppenkastspel mee te doen. Hier ging de kleine meid er gelijk een voorstelling mee maken. Dan zit ze achter de tafel en steekt ze haar handje boven de tafel en begint een hele theatervoorstelling te geven…zo schattig.

Met of zonder handschoen?

Je kunt de schild gewoon om de hand heen doen, maar je kunt ook eerst een dunne handschoen aantrekken. Het gezichtje kun je dan met textielstift op de handschoen tekenen. Hier wordt er op beide manieren mee gespeeld. Het voordeel van de handschoen is dat de schildpad dan gelijk zo lekker knuffelig wordt.

Washandje

Zonder handschoen is het schildje ook goed te gebruiken als washandje…tenminste…als je hem van elastisch badstof maakt (zoals ik heb gedaan). Kinderen hebben vaak ‘ruzie’ met een reguliere washand, doordat hij te groot is en doordat de vorm zich niet aan de hand aanpast. Ikzelf heb eigenlijk ook altijd gedoe met die dingen. Maar een washand die enkel om de palm van je hand zit (en dan ook nog eens klem om de vingers zit), zit erg stabiel om de hand tijdens het wassen. Dit is vooral fijn voor de beginnende ‘ikke-doen-peuters’, omdat deze manier nog niet zo veel van hun motoriek vraagt.

Materiaal

Het is handig wanneer het schild gemaakt is van een elastische stof. Ik had toevallig nog een restje groene elastische badstof liggen waar ik ooit een matrashoesje van heb gemaakt. En dit is eigenlijk wel perfect. De stof is elastisch, niet zo glad qua uiterlijk (maar de achterkant wel…voor de buik leuk) en lekker zacht.

Patroon

Dit patroon is voor peuters/kleuters gemaakt. Het patroon is te koop in het winkletje en kost hier €0,50. Na voltooing van de bestelling en de betaling kun je het patroon downloaden. Wanneer je het patroon groter wilt hebben kun je deze zelf vergroten (groter afdrukken) en eventueel de plaats waar de delen aan elkaar moeten ietsje aanpassen. Let er hierbij op dat je symmetrisch blijft en dat er genoeg ruimte tussen zit voor de vingers en de pols.

Aan de slag

Voor het maken van een schildpad van een hand heb je het volgende nodig:

  • patroon
  • groene elastische stof (stretch)
  • stofrestje voor het staartje
  • schaar
  • garen
  • kussenvulling

Haal het patroon voor het schild 4 x uit de stof. Leg 2 stukken met de goede kant op elkaar (of als je een gladde en harige kant hebt, met een goede en slechte kant op elkaar, zodat je een gladde buik krijgt…als je dat wilt). Naai deze langs de rand op elkaar, maar laat aan de onderkant een stuk open. Keer het binnenstebuiten. Vouw de onderkant netjes dicht en naai over het gat. Leg de overige 2 stukken met de goede kant op elkaar. Naai deze langs de rand op elkaar, maar laat aan de onderkant een stuk open. Keer het binnenstebuiten. Vul het een beetje met kussenvulling (niet te bol). Vouw het stofrestje dubbel (met de goede kanten op elkaar) en knip er een driehoek uit die net iets groter is dan hoe groot jij het staartje wilt. Naai de driehoekjes langs de schuine zijden op elkaar. Keer het staartje binnenstebuiten. Vouw de onderkant netjes dicht en steek het staartje er goed in. Naai het gat dicht, met de staart er tussen, zodat deze vast zit. Leg de twee delen met de buitenkanten op elkaar (buik op bovenkant schild). Naai de schilddelen aan elkaar vast op de punten tussen de vingers en langs de pols (op het patroon aangegeven met een X). Keer het schild binnenstebuiten.

Maak jij ook zo’n leuke schildpad van een hand?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

CreaKrea

Elke week is er een CreaKrea uitdaging, met elke week een ander thema. Het creatieve CreaKrea team bestaat nu uit Ilse van Kreanimo, Melanie van MelDiy, Emmy van Webkonijn, Ilse van De knutseljuf van Ede, Crea met kids en natuurlijk nog mijzelf. Vorige week was het thema ‘Pizza’ en liet ik je zien hoe je een pizza voor vogels kunt maken.

Deze week is het thema ‘Turtles’ aan de beurt en maakte ik een schildpad van een hand. Ben je benieuwd naar alle creaties? Kijk dan vooral in de linkparty en bij het CreaKrea team. De link naar hun diy’s vind je vlak boven de linkparty.

Bewaren voor later

Pinterest - schildpad van een handVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’.

Maar kijk vooral ook even in de linkparty waar je overigens ook diy’s (en recepten) mag delen die binnen dit thema passen…dit kan in de vorm van een blog, foto of filmpje zijn (dus ook als niet-blogger/vlogger kun je gezellig meedoen). De inzendingen delen wij op ons bord op Pinterest.

En vergeet natuurlijk niet om ook bij het CreaKrea team te neuzen:

2 thoughts on “Een schildpad van een hand

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *