Een poppenkast van een doos

poppenkast van doos
Met een poppenkast kun je super leuk een eigen voorstelling maken. Nu kun je er een kopen…maar zelf een poppenkast maken van een doos is veel leuker.

Voorstelling

Kinderen hebben vaak hele verhalen in hun hoofd zitten. Dit heeft vaak te maken met het verwerken van de dingen die ze meemaken. Door middel van een voorstelling kunnen kinderen deze verhalen dan op een veilige manier kwijt. Ook kunnen kinderen hiermee een boek of verhaal naspelen.

Recycle/upcycle

Knutselen met ‘afval’ vind ik erg leuk. Zo maak je iets bruikbaars van iets wat je anders weg had gegooid. Naast dat idee is het ook fijn om te knutselen zonder dat het gelijk iets moet kosten.

In de klas

Een minipoppenkast helpt kinderen een verhaal na te vertellen of zelf te verzinnen. Vooral voor kinderen die snel verlegen zijn, is een poppenkast vaak nog een veilige manier om iets te vertellen…ze staan dan zelf niet zo ‘in the picture’.

Poppenkastpoppetjes

In zo’n minipoppenkast kun je verschillende dingen als poppenkastpoppetjes gebruiken. Je kunt vingerpoppetjes gebruiken, maar je kunt ook heel goed zelf poppetjes maken van papier en een ijsstokje. Wanneer je een poppetje maakt van papier en een ijsstokje, kun je ook heel leuk afbeeldingen gebruiken uit een boekje (zoals wij hier hebben gedaan van het boek ‘De hapgrage krokodil’.

Materiaal

De basis is een doos in de gewenste grootte. Met een schoenendoos kom je al een heel eind, maar je kunt uiteraard ook een andere doos gebruiken. Zorg er dan wel voor dat de poppenkast aan kant helemaal open is en aan de andere kant een gat zit. Om de doos te versieren kun je verschillende materialen gebruiken. Wij hebben een doos beplakt met papier, maar je kunt hem ook heel goed verven en eventueel aflakken. En als je echt helemaal los wilt gaan kun je ook verschillende materialen gebruiken en zelfs gordijntjes in de poppenkast maken.

Aan de slag

Voor het maken van de een poppenkast van een doos heb je het volgende nodig:
  • doos
  • liniaal
  • potlood
  • schaar of prikpen
  • knutselspullen om de poppenkast mee te versieren.
Als je geen schoenendoos gebruikt, knip je eerst de achterkant uit de doos. Teken het kijkgat af op de voorkant. Knip of prik het gat uit de doos. Als je geen schoenendoos gebruikt, plak je de flappen aan de voorkant netjes op elkaar. Versier de poppenkast naar eigen smaak met knutselmateriaal naar eigen keuze.

Maak jij ook zo’n leuke poppenkast van een doos?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

Bewaren voor later

Pinterest - poppenkast van een doosVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen. Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn. Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’.

One thought on “Een poppenkast van een doos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *