Een schimmenspel knutselen

schimmenspel

Met een paar simpele afbeeldingen kun je een heel leuk schimmenspel maken. Wij maakten een schimmenspel van dino’s…en de poppetjes worden ook veel gebruikt in de poppenkast.

Spelen met schaduw

Jonge kinderen spelen graag met schaduw. Zo leren ze over licht/donker, contrast, groter/kleiner en nog veel meer. Een schaduwspel maken helpt hun bij het spelen met schaduw. Met de poppetjes en een doek kunnen ze prachtige theatervoorstellingen maken.

Je kunt een schimmenspel buiten en binnen gebruiken. Houd bij het plaatsen van het doek rekening met waar de lichtbron is. De lichtbron moet achter het doek zijn…het publiek komt voor het doek. Buiten ben je dus afhankelijk van waar de zon staat, omdat deze de lichtbron is. Binnen kun je gebruik maken van een lamp en kun je dus zelf bepalen waar doek moet hangen.

In de klas

Wanneer je in de klas een schimmenspel maakt (en natuurlijk ook een voorstelling), kun je uitleggen hoe licht niet dwars door voorwerpen en kan en dat schaduw dus eigenlijk een gebrek aan licht op die plek is.

Ook kun je zo heel goed laten zien dat wanneer je dichter bij de lichtbron bent (en verder van het doek) je een grotere schaduw krijgt…en andersom geldt uiteraard ook. Ook kun je bespreken dat het voor een schaduw niet uitmaakt of je met je rug naar het publiek staat of met je gezicht, omdat hierbij het beeld op het doek gelijk blijft. Het voordeel van wel met het gezicht naar het doek is dat je dan ziet wat het publiek ziet en je geen last hebt van het licht wat in de ogen kan schijnen.

Naast het leren over hoe licht en schaduw werkt, kun je de leerlingen ook verhalen (of een boek) laten naspelen of zelf verhalen laten schrijven die vervolgens gespeeld worden. Verder is het maken van de poppetjes een hele goede oefening voor het secuur knippen en plakken.

Schaduwspel of poppenkastspel

Voor het maken van poppetjes voor een schaduwspel heb je eigenlijk maar een kant nodig. Maar ik houd er wel van wanneer de poppetjes ook bruikbaar zijn voor in de poppenkast. Hiervoor kun je dan heel mooi het spiegelbeeld van de afbeelding aan de achterkant plakken. Zo kunnen poppetjes naar links en naar rechts lopen/vliegen/kruipen/zwemmen.

De afbeelding

Natuurlijk kun je zelf een tekening maken en deze gebruiken als afbeelding, dat kan zelfs heel goed. Je moet er dan wel rekening mee houden dat je mooie contouren tekent die goed herkenbaar zijn. Ook moeten de afbeelding groot genoeg zijn voor het stokje…en tegelijk niet te groot worden.

Een afbeelding kan ook prima van het internet gekopieerd worden. Ook kun je afbeeldingen uit boeken scannen, als je zo’n printer hebt natuurlijk (onze printer kan naast printen ook kopiëren en scannen en daar ben ik nog altijd onwijs blij mee…vooral op dit soort momenten). Het voordeel van het scannen uit een boek is dat je op die manier heel leuk rondom een boek kunt werken.

Materiaal

De afbeeldingen heb ik afgedrukt op stevig papier. Hierdoor hoef je de afbeeldingen alleen nog maar te knippen en te plakken en blijven de afbeelding mooi stevig op het stokje. Voor het stokje heb ik ijsstokjes gebruikt. Deze zijn mooi plat, zijn stevig en zijn niet zo gevaarlijk als satéstokjes.

Printable

In het winkeltje vind je het document met de dino afbeeldingen. Het document is gratis en is te downloaden na het afronden van de bestelling. Maar je kunt natuurlijk ook zelf een afbeelding kopiëren van het internet of kunnen scannen uit een boek. Op Freepik staan onwijs veel toffe afbeeldingen, daar heb ik deze afbeeldingen van dino’s, bomen en vulkaan ook gevonden. Deze afbeeldingen zijn overigens gemaakt door bonezboyz & user12954166.

Aan de slag

Voor het maken van de een schimmenspel (en poppenkastpoppetjes) heb je het volgende nodig:

  • afbeeldingen of printable
  • bewerkingsprogramma
  • printer
  • stevig papier
  • schaar
  • ijsstokjes
  • lijm
  • *eventueel miniwasknijpers om netjes te lijmen
  • groot wit doek en dingen om het doek op te hangen (een waslijn met wasknijpers bijvoorbeeld)
  • lichtbron (dit kan ook prima de zon zijn natuurlijk)

Zoek afbeeldingen die je leuk vindt.

Kopieer de afbeeldingen en zet ze in een programma waarin je ze kunt bewerken. (Ik doe dat altijd in PowerPoint)

Maak de afbeeldingen zo groot als dat je dat mooi (en handig) vindt op een ijsstokje.

Kopieer de afbeeldingen en zet deze in spiegelbeeld (dit kan in Powerpoint heel simpel). Je hebt nu dus twee keer dezelfde afbeeldingen, waarvan de helft in spiegelbeeld staat.

Probeer de afbeeldingen zo te plaatsen in het bestand, dat je je zo min mogelijk papier nodig hebt.

Print de afbeeldingen af op stevig papier.

Knip de afbeeldingen zo precies mogelijk uit, zodat de schaduwen er zo goed mogelijk uit komen.

Plak de afbeeldingen op de ijsstokjes, zorg er voor dat het spiegelbeeld zo precies mogelijk aan de achterkant geplakt wordt. Laat de randjes ook goed op elkaar plakken, zodat je geen vage contouren krijgt.

Laat de lijm goed drogen voordat er mee gespeeld wordt. Ik gebruikte miniwasknijpertjes om op de randjes te zetten, zodat de twee delen goed op elkaar bleven tijdens het drogen.

Maak jij ook zo’n leuke schimmenspel?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

CreaKrea

Elke week is er een CreaKrea uitdaging, met elke week een ander thema. Het creatieve CreaKrea team bestaat nu uit Emmy van Webkonijn, Ilse van De knutseljuf van Ede, Crea met kids en natuurlijk nog mijzelf. Vorige week was het thema ‘Travel’ en liet ik je zien hoe je een schoudertas van een spijkerbroek kunt maken.

Deze week is het thema ‘Sunshine’ aan de beurt en heb ik een schimmenspel gemaakt. Ben je benieuwd naar alle creaties? Kijk dan vooral in de linkparty en bij het CreaKrea team. De link naar hun diy’s vind je vlak boven de linkparty.

Bewaren voor later

Pinterest - schimmenspelVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’. Maar kijk vooral ook even in de linkparty waar je overigens ook diy’s (en recepten) mag delen die binnen dit thema passen…dit kan in de vorm van een blog, foto of filmpje zijn (dus ook als niet-blogger/vlogger kun je gezellig meedoen). De inzendingen delen wij op ons bord op Pinterest. En vergeet natuurlijk niet om ook bij het CreaKrea team te neuzen:

You are invited to the Inlinkz link party!

Click here to enter

2 thoughts on “Een schimmenspel knutselen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *