Een rand afwerken met biaisband

Een rand afwerken met biaisband

Soms is omzomen gewoon geen optie: het staat niet mooi of het wordt te dik. Dan is een rand  afwerken met biaisband de oplossing. De rand is dan netjes afgewerkt, wordt niet heel dik en het staat ook nog eens mooi. Het voordeel van afwerken met biaisband vindt ik dat zowel de voorkant als de achterkant mooi en netjes is.

Aan de slag

Voor het afwerken met biaisband heb je het volgende nodig:

  • een project
  • biaisband
  • garen
Biaisband simpel vast naaien

Vouw het band dubbel om de stof.

Speld het goed vast, haaks op de stof.

Naai langs de rand.

*Deze manier heeft niet mijn voorkeur, want dan is vaak de ene kant mooier afgewerkt dan de andere kant.

De nettere manier

Vouw het biaisband aan een kant open.

Phototastic-6-6-2018_1fc1a0ce-396e-441f-a13d-c71df65cc104(1)Leg de rand van het biaisband aan de rand van jouw project, met de buitenkant van het biaisband op de achterkant van jouw project.

Naai het biaisband vast, ongeveer 1 mm boven de vouw.

Vouw het biaisband om de rand van jouw project.

Naai vlak langs de rand het biaisband vast, zorg er voor dat hij telkens ongeveer 1 mm over de genaaide lijn valt.

Het uiteinde

Phototastic-6-6-2018_a217b648-d809-430b-b2bf-90cb1ce47a0cWanneer je een uiteinde hebt die ook netjes moet zijn, kun je het band eerst aan een kant open vouwen en dan het uiteinde een stukje naar binnen vouwen aan het begin van de band. Voor de rest doe je hetzelfde als de stappen hiervoor. Wanneer je aan het einde het netjes afgewerkt moet hebben, vouw je aan het einde het uiteinde van het band een stukje naar binnen.

Wil je de band ook aan het begin en aan het einde netjes om de stof hebben? Vouw dan het band open. Laat een stukje van 1 cm over en naai deze vast. Wanneer je het band omslaat, vouw je eerst het band bij de uiteinden naar binnen. Daarna kun je het vast naaien zoals je dat anders ook doet.

Om de hoek naaien

Wil je het biaisband om een hoekje netjes naaien, dan kun je het beste het band om de rand vouwen i.p.v. het eerst open te vouwen. Je vouwt dan eigenlijk het band dubbel en plaatst deze om de rand. Je moet de band dan wel heel goed vast spelden of klemmen met wonder clips (deze heeft persoonlijk mijn voorkeur).

Bij de hoek naai je door tot je bijna bij de rand bent. Daarna vouw je het band in een plooi terug, zodat er een hoek van 90 graden in het band zit en een plooi van 45 graden in de hoek zit. Vervolgens kun je weer gewoon netjes het biaisband langs de rand naaien net zoals je bij de vorige zijde hebt gedaan.

Spelen met kleur

WP_20180606_10_45_55_Pro (2)Je kunt ook spelen met het band of met het garen. Zo kun je een mooi contrast maken tussen het band en het garen. Hiermee kun je ook nadruk leggen op een kleur uit de stof die niet veel aanwezig is.

Nog meer leren?

Wil je nog meer tips & tricks lezen over naaien? Kijk dan vooral op de pagina ‘Mama leert  naaien’.

One thought on “Een rand afwerken met biaisband

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *