Een organizer voor de naaihulpjes

orginazier voor de naaihulpjes

Een ‘ontplofte’ tafel, ruimtegebrek en tig keer heen en weer moeten lopen zorgde er voor dat bij mij de maat vol was. Dit moest anders. Ik ging gelijk aan de slag en maakte een organizer voor de naaihulpjes.

Een organizer voor de naaihulpjes

Organizer om de naaimachine Wanneer ik ga naaien liggen mijn naaihulpjes vaak overal en nergens. En eigenlijk vind ik dat helemaal niet o.k., vooral omdat de kleine meid er dan ook nog rondloopt. Daarbij wil ik graag alles dichtbij me hebben, maar daar is simpelweg geen ruimte voor, omdat daar al een naaimachine staat en de patroondelen er ook nog liggen. Ik wilde geen ontplofte tafel meer en meer gemak en meer overzicht. Daarom maakte ik mijn organizer…die ik overigens ook nog eens over mijn naaimachine kan leggen. en de zijkanten maakt ik met een wonder clip vast, zodat hij er mooi omheen zit. Op deze manier neemt het geen extra ruimte in beslag en kan ik alles zo in een keer meenemen.

En om mijzelf te beschermen tijdens het naaien, heb ik om de ‘scherpe’ naaihulpjes nog even een hoesje gemaakt. Dit voelt ook wat prettiger met een kleine meid die mama vaak wil helpen.

Wat doe ik in mijn organizer?

Ik stop er voornamelijk dingen in die ik veel gebruik tijdens het naaien, zodat ik alles direct bij de hand heb. Hieronder staat een lijstje met de dingen die er nu in zitten:

 • stofschaar
 • schaar
 • draadknipper
 • meetlint
 • tornmesje
 • wonder clips
 • spelden
 • naalden
 • stofkrijt en stofkrijt-pennen
 • textiellijm

Afneembare speldenkussen

Afneembare speldenkussenWanneer ik met spelden werk, heb ik het doosje graag dichtbij me. Maar eigenlijk vind ik het doosje ook niet handig, want ik prik mij wel tig keer voordat ik klaar ben met mijn project. Ik maakte daarom ook een speldenkussen die ik op de organizer kan plakken d.m.v. van klittenband en ook op een polsband kan plakken voor wanneer ik bezig ben met het overnemen van de patronen op de gewenste stof. Hoe je de speldenkussen met polsband kunt maken lees je binnenkort.

Wonder clips

Om de organizer voor de naaihulpjes te maken, heb ik eigenlijk alleen maar wonder clips gebruikt en geen spelden. De organizer krijgt best veel dikte op sommige plekken en ik wilde het heel precies uitlijnen. Ook prik ik liever geen gaatjes in kunstleer, omdat je dat vaak blijft zien. Heb je geen wonder clips? Spelden werken ook wel, maar maken het ietsje lastiger om heel netjes te werken 🙂

Materiaal keuze

De onderkant van de organizer heb ik gemaakt kunstleer. Kunstleer glijdt minder dan bijvoorbeeld katoen en blijft daardoor beter op de tafel liggen. De bovenkant heb ik gemaakt van een stof die ik nog had liggen maar nog niet echt wist waar ik het voor wilde gebruiken (soms ben je gewoon verliefd op een stofje en moet hij echt mee)…en van kunstleer (omdat ik dit nog had liggen, het stevig is en omdat het tegen een stootje kan). Hij heeft een prachtige motief van boomstammen en is heerlijk zacht.

Om de ‘mat’ meer body te geven heb ik volumevlies gebruikt. Dit helpt ook het geluid en de trillingen van de naaimachine iets te dempen.

Het patroon

Het patroon voor de organizer kun je het beste zelf tekenen, omdat je hiervoor de afmetingen van jouw naaimachine nodig hebt. In het patroon staat precies hoe groot je elk deel moet maken. Voor het gemak spreek ik in de werkbeschrijving over de delen zoals ze aangegeven zijn in het patroon. Omdat je het patroon zelf moet tekenen is het patroon gratis. Dit documenten kost dus €0,00. Na het voltooien van de bestelling, kun je het patroon downloaden. Het patroon bestaat uit alle onderdelen voor het maken van de organizer zoals deze op de foto staat.

Aan de slag

Voor het maken van een organizer voor de naaihulpjes heb je het volgende nodig:

 • patroon
 • stof
 • volumevlies
 • schaar
 • garen
 • biaisband
 • wonder clips (of spelden als je geen wonder clips hebt)
 • *eventueel klittenband als je ook een speldenkussen vast wilt kunnen maken op de organizer.
De basis

Teken de patroondelen op papier.

Neem de patroondelen over op de gewenste stof…en op volumevlies. Doe dit zoals aangegeven staat in het patroon.

Leg de twee delen C op elkaar, met de goede kanten op elkaar en leg daar het bijbehorende deel volumevlies bovenop.

Naai 1 zijkant dicht.

Vouw de stof om zodat het volumevlies er tussen zit.

Naai de naad plat, dicht langs de zijkant.

Leg de twee delen D op elkaar, met de goede kanten op elkaar en leg daar het bijbehorende deel volumevlies bovenop.

Naai 1 zijkant dicht.

Vouw de stof om zodat het volumevlies er tussen zit.

Naai de naad plat, dicht langs de zijkant.

Leg de twee delen A op elkaar, met de goede kanten op elkaar en leg daar het bijbehorende deel volumevlies bovenop.

Leg de delen C en D langs de bovenkant tussen de twee stofdelen.

Naai de bovenkant dicht.

Vouw de stof om zodat het volumevlies er tussen zit De delen C en D steken er nu boven uit.

Naai de naad plat, dicht langs de bovenkant.

Leg de twee delen B op elkaar, met de goede kanten op elkaar en leg daar het bijbehorende deel volumevlies bovenop.

Leg de delen C en D langs de bovenkant tussen de twee stofdelen.

Naai de bovenkant dicht.

Vouw de stof om zodat het volumevlies er tussen zit De delen C en D (met A) steken er nu boven uit.

Naai de naad plat, dicht langs de bovenkant.

De middenvakjes

Naai biaisband langs de bovenkant van de delen G, I en K.

Leg de drie delen netjes op elkaar, waarbij de onderkanten en zijkanten precies op elkaar liggen.

Naai de zijkanten en onderkant dicht langs de rand op elkaar.

Verdeel de vlakken in 4 delen, je krijgt dan 3 lijnen.

Naai de linker lijn en de rechter lijn met een rechte steek…de middelste doe je later.

Leg de vakjes op deel A, weer netjes met de onderkant en zijkanten op elkaar.

Naai de zijkanten en onderkant dicht langs de rand op elkaar.

Naai nu over de middelste lijn die je net hebt overgeslagen.

De zijvakjes

Leg deel F op de verkorte E, met de goede kanten op elkaar…netjes met de korte kanten op elkaar.

Naai de korte kant op elkaar.

Vouw de delen open en naai de naad plat, dicht langs de naad.

Naai biaisband langs de bovenkant van de delen H en J.

Leg de 2 delen netjes op deel F, waarbij de onderkanten en zijkanten precies op elkaar liggen.

Naai de zijkanten en onderkant dicht langs de rand op elkaar.

Als je klittenband wilt voor het speldenkussen, dan bevestig je deze op de gewenste plek. Ik heb dit 5 cm boven de naad tussen E en F gedaan. Naai dit heel goed vast met een zigzagsteek en gebruik het zachte deel, zodat je er geen last van hebt wanneer je speldenkussen er niet op zit.

Het geheel

Leg de delen E en de verkorte E met vakjes op elkaar, met de goede kanten op elkaar…en leg daar het bijbehorende deel volumevlies bovenop.

Schuif de zijkanten van de basis met de vakjes tussen…let er op dat alle vakjes netjes uitgelijnd zijn.

Naai de zijkant dicht.

Vouw de stof om zodat het volumevlies er tussen zit.

Naai de naad plat, dicht langs de bovenkant.

Doe dit aan beide zijden.

Naai eventueel rondom vlak langs de rand de laagjes netjes op elkaar.

Werk de organizer netjes af door de rondom biaisband vast te naaien. Als je niet goed weet hoe je met biaisband moet werken of hoe je netjes om een hoek moet, dan kun je dat hier lezen.

Maak jij ook zo’n leuke organizer voor de naaihulpjes?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

Crea-cross

Elke week is er een crea-cross uitdaging. De crea-cross uitdaging is bedacht door Ilse van Kreanimo. Zij daagt elke week andere creatievelingen uit om iets te maken binnen een thema. Vorige week was het thema ‘Moederdag’ aan de beurt en liet ik je zien hoe je een kussen en een ‘schilderijtje’ met de silhouetten van het hele gezin kunt maken.

Deze week is het thema ‘Helpen’ aan de beurt. Ilse van Kreanimo is als bedenker van crea-cross de host. Kijk ook vooral even naar bijdrage…en haar favoriet van vorige week. Melanie van BMelloW en ik zijn beide co-host. Ook Melanie heeft iets binnen dit thema gemaakt. Kom ook even naar haar creatieve uitspattingen kijken. En ik maakte dus een kussen en een organizer voor de naaihulpjes.

Elke week is er ruimte voor een gast-co-host. Wil jij ook co-host zijn? Geef dit dan door aan Ilse van Kreanimo.

Bewaren voor later

Pinterest - organizer voor de naaihulpjesVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’. Maar kijk vooral ook even bij Kreanimo en BMellow of bij de Inlinkz Link Party die je in de onderstaande link kunt vinden. Onder deze knop mag je overigens ook diy’s (en recepten) delen die binnen dit thema passen…dit kan in de vorm van een blog, foto of filmpje zijn (dus ook als niet-blogger/vlogger kun je gezellig meedoen). De leukste inzending delen wij op Pinterest en op Instagram.

You are invited to the Inlinkz link party!

Click here to enter


6 thoughts on “Een organizer voor de naaihulpjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *