Een schoudertas van een spijkerbroek

Een schoudertas van een oude spijkerbroek

Soms gebeurt er iets wat gewoon zo had moeten zijn. Zo scheurde mijn man zijn broek op het moment dat ik een schoudertas voor de grote meid zou maken. Die werd dus gelijk gebruikt 🙂

Een nieuwe tas

De grote meid was toe aan een nieuwe tas voor school. Haar oude tas was niet echt mooi meer en eigenlijk ook iets te klein. Het werd tijd voor een tas waar haar beker, broodtrommel, fruitdoosje en schoolspullen goed in passen. Ze vroeg of ik dan een tas voor haar wilde maken…natuurlijk wil ik dat. Maar ja, wat voor tas moet het dan worden? Het moest in ieder geval een schoudertas worden, maar verder wist ze het eigenlijk ook niet echt.

Recycle/upcycle

Ik was druk aan het nadenken over hoe de tas moest worden…totdat…mijn man bukte. “Kgggrrrr”, zei de spijkerboek. Die spijkerbroek kon mijn man duidelijk niet meer aan! Maar de kapotte spijkerbroek bood wel gelijk mogelijkheden. Het was perfect om te gebruiken voor een mooie stevige tas voor de grote meid. De grote meid vond dat een prachtig idee. Zo had ze op school altijd iets van papa bij zich.

En van mijn eigen kapotte bruine spijkerbroek ga ik nog een schoudertas voor mijzelf maken, want ik vind hem wel erg leuk zo met al die details…en uiteraard ook super handig voor wanneer we even op pad gaan 😉

Details

Schoudertas van een spijkerbroek - detailsDe spijkerbroek heeft heel veel leuke details die de tas een mooie uitstraling geeft. Deze details kun je ook functioneel inzetten (broekzakken kunnen opbergvakjes worden en de broeksluiting wordt een sluiting voor de tas). De onderkant van de broekspijp of de boord van de broek kun je gebruiken voor een deel wat anders eigenlijk afgewerkt zou moeten worden (de opening van de tas). Het leuke van spijkerstof vind ik toch wel dat het zulke mooie rafeltjes geeft. Zo kun je stukken spijkerstof op elkaar vastnaaien met een zigzagsteek en vervolgens de rand laten rafelen…zo krijg je een leuke speelse afwerking en niet zo veel dikke naden om mee te moeten werken.

Decoratie

De schoudertas van een spijkerbroek is in principe unisex (voor zowel jongens als meisjes), maar je kunt de tas natuurlijk ook nog even dat beetje extra geven met een leuke applicatie..zo wordt de tas net even iets eigenwijzer, stoerder en/of vrolijker (en iets meer naar eigen smaak) . De applicaties kun je kopen, maar je kunt ze ook prima zelf maken. Je kunt een vorm uit stof knippen en deze met een zigzagsteek over de rand vastzetten, maar je kunt ook strijkfolie gebruiken.

Om de tas persoonlijker te maken heb ik nog letterkraaltjes aan een lintje geregen en de rits afgewerkt met dit lintje en nog een ander lintje. Zo gepersonaliseerd is de schoudertas ook erg leuk om cadeau te geven voor bijvoorbeeld moederdag of een voor een verjaardag.

Materiaal

Voor de buitenkant heb ik dus de oude spijkerbroek van mijn man gebruikt. Voor de binnenkant gebruikte ik breaker teflon. Deze stof voelt niet zo plastic aan, maar is wel gecoat…en dus waterdicht.

Een spijkerbroek omzetten tot patroondelen

Omdat het soms nog best een puzzel is om een spijkerbroek om te zetten tot patroondelen, staat hieronder een lijst van de patroondelen die uit de spijkerbroek zijn gehaald. Zo wordt het voor jou een stukje makkelijker puzzelen.

  • Voorkant: De twee broekzakken uit de voorkant, inclusief boord (zo heb je gelijk leuke kleine extra opbergvakjes en hoef je de bovenkant niet af te werken).
  • Achterkant: De onderkant van de broekspijp aan een kant opengeknipt (dit zorgt voor een vrij grote lap met nog een kleine knipoog naar dat het een spijkerbroek is geweest, plus dat je zo de bovenkant niet meer hoeft af te werken).
  • Flap: Een stuk uit de achterkant van de spijkerbroek (zonder boord vanwege de dikte en met een stuk van de broekzak er op voor extra detail).
  • Band: Een stuk broekspijp (uit de lengte geknipt, zodat er geen naad in zit).
  • Lusjes voor de ringen: Stukken van de boord van de broekspijp (deze boord is nog best breed).
  • Zijkanten en onderkant: Stukken broekspijp.
  • Sluiting: Stukken van de boord van de broek (het stuk met de knoop en het stuk met het knoopsgat).
  • Detail(s): Er zijn nog wel een aantal delen over van de spijkerbroek om te gebruiken ter decoratie. Zo heb ik het deel van de broekzak met de label ook gebruikt als decoratie op de flap. En heb ik de andere broekzak gebruikt als extra zakje in de binnenkant van de tas. Maar je kunt ook heel goed zelf decoratie maken van een stukje wat over is…zoals ik heb gedaan bij de heuptas.

Het patroon

In het winkeltje vind je het document met patroon voor de schoudertas. Het document is voor €0,75 te koop in het winkeltje. En is downloadbaar na het afronden en betalen van de bestelling. Zodra het bedrag op de rekening staat, is de bestelling pas echt voltooid.

Maar je zou natuurlijk ook zelf een patroon kunnen tekenen. Het patroon bestaat uit een voorkant, achterkant, zijkanten, onderkant en de flap (en natuurlijk nog de sluiting en de schouderband met bevestiging).

Aan de slag

Voor het maken van de schoudertas van een spijkerbroek heb je het volgende nodig:

Algemeen

Print het patroon uit.

Knip het patroon uit.

Neem het patroon over op de stof.

Omdat je niet met een volledige lap stof werkt voor de buitenkant, (maar met een spijkerbroek), moet je voor sommige delen twee stukken op elkaar of aan elkaar naaien om zo toch tot het patroondeel te kunnen komen.

Knip de stof uit.

Buitenkant

Naai de delen van de spijkerbroek op elkaar die samen een patroondeel moeten maken (bij mij was dat enkel de voorkant van de tas). Ik maakte deze op elkaar vast met een zigzagsteek en rafelde de rand iets.

Haal de stroken voor de lusjes door de ringen.

Naai de lusjes aan de uiteinden vast op de zijkanten van de tas.

Naai het deel met de knoop op de voorkant.

Speld de voorkant en achterkant met de goede kant op de bodem.

Naai de voorkant en achterkant vast op de bodem van de zijkanten, met de goede kant op de bodem.

Naai de zijkanten vast op de bodem.

Speld de zijkanten vast aan de voorkant en de achterkant, met de goede kanten op elkaar.

Naai de zijkanten vast aan de voorkant en achterkant.

Binnenkant

Naai eventueel een broekzak op de achterkant van de binnenkant.

Naai de voorkant en achterkant vast op de bodem van de zijkanten, met de goede kant op de bodem.

Naai de zijkanten vast op de bodem.

Speld de zijkanten vast aan de voorkant en de achterkant, met de goede kanten op elkaar.

Naai de zijkanten vast aan de voorkant en achterkant.

Flap

Naai het deel met de knoopsgat langs de onderkant van de flap vast.

Leg de achterkant van de flap op de voorkant van de flap, met de goede kanten op elkaar.

Naai eventueel extra details en applicaties op de flap.

Naai de twee delen op elkaar, maar laat de bovenkant open.

Keer de flap binnenstebuiten.

Naai 1 cm vanaf de rand van de flap rondom de flap netjes, de bovenkant mag overigens iets dichter langs de rand.

De tas als geheel

Naai de flap achter de achterkant van de buitenkant.

Zet de binnenkant in de buitenkant, met de goede kanten zichtbaar.

Doe de rits open en schuif de rits tussen de binnenkant en de buitenkant, speld de rits gelijk vast.

Naai de binnenkant en de buitenkant aan elkaar vast (met de rits er dis tussen).

Je kunt de uiteinden van de rits er uit laten steken en afwerken met een lapje stof of je kunt deze wegwerken tussen de binnenkant en de buitenkant.

Schouderband

Leg de twee lange stroken met de goede kant op elkaar.

Naai de twee stroken langs de lange kanten op elkaar.

Keer de schouderband binnenstebuiten.

Vouw de uiteinden een stukje naar binnen.

Naai de rand van de band rondom netjes plat.

Haal de uiteinden door de ringen en speld deze vast.

Naai de uiteinden vast met een zigzag…of met een vierkant met een x er in voor extra stevigheid.

*In plaats van een band maken, kun je overigens ook prima een tassenband gebruiken. Brand dan wel even de uiteinden voordat je ze vast naait.

**Als je een verstelbare band wilt maken, kun je hier lezen hoe je dat kunt doen. Hiervoor heb je wel een schuifpassant en een schuifgesp nodig.

Maak jij ook zo’n leuke schoudertas van een spijkerbroek?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

CreaKrea

Elke week is er een CreaKrea uitdaging, met elke week een ander thema. Het creatieve CreaKrea team bestaat nu uit Emmy van Webkonijn, Ilse van De knutseljuf van Ede, Crea met kids en natuurlijk nog mijzelf. Vorige week was het thema ‘Eggs’ en liet ik je zien hoe je stenen kunt vilten.

Deze week is het thema ‘Travel’ aan de beurt en heb ik een schoudertas van een spijkerbroek gemaakt. Ben je benieuwd naar alle creaties? Kijk dan vooral in de linkparty en bij het CreaKrea team. De link naar hun diy’s vind je vlak boven de linkparty.

Bewaren voor later

Pinterest - schoudertas van een spijkerbroekVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’. Maar kijk vooral ook even in de linkparty waar je overigens ook diy’s (en recepten) mag delen die binnen dit thema passen…dit kan in de vorm van een blog, foto of filmpje zijn (dus ook als niet-blogger/vlogger kun je gezellig meedoen). De inzendingen delen wij op ons bord op Pinterest. En vergeet natuurlijk niet om ook bij het CreaKrea team te neuzen:

You are invited to the Inlinkz link party!

Click here to enter

3 thoughts on “Een schoudertas van een spijkerbroek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *