Een snel mondkapje

Snel mondkapje

Een mondkapje maken is vaak nog best een intensief klusje door alle plooitjes. Hoe meer je er maakt, des te sneller je op een gegeven moment wordt…dat dan wel. Maar soms wil je gewoon even een keer iets anders en even lekker vlot klaar zijn. Dit mondkapje is nog relatief snel te maken en zit fijn.

Stofrestjes

Mondkapjes zijn prima te maken van stofrestjes. Het leuke hiervan is dat een mondkapje zo niet duur hoeft te zijn, de mondkapjes hoeven niet saai te zijn en je haalt er ook nog herinneringen mee op. Een leuke bijkomstigheid is dat het ook fijn is dat de stofvoorraad zo weggewerkt wordt en er weer ruimte is voor een leuk nieuw stofje 😉

Waarom een snel mondkapje?

Er zijn al een aantal verschillende soorten mondkapjes die je kunt naaien. Zo heb je de meest bekende 2: de ‘eendenbek’ en die met de plooitjes. De eerste blijkt niet zo goed te zijn, doordat er een naad over het midden loopt en daar kan het virus gewoon doorheen. De tweede is nog best een klus met alle plooitjes (al zijn daar ook wel trucjes voor). Maar ik wilde gewoon iets wat snel is en toch lekker zit…en er moest een filter in kunnen. Ik wilde vooral een lekker snel model, omdat we hier in het noorden niet echt een nodig hebben. Wij hebben alleen een mondkapje nodig wanneer we gebruik willen maken van het openbaar vervoer. Ik wilde dus voor de zekerheid toch een paar hebben…gewoon voor het geval we wel een nodig zouden hebben. En nu het vakantie is, zou het ook maar zo kunnen dat we ze sneller nodig zullen hebben. Als ik dan toch nog last-minute meerdere moet maken, dan wil ik niet een hele dag kwijt zijn aan het maken van mondkapjes.

Een snel mondkapje

Op YouTube kwam ik een filmpje tegen van een mooi simpel model die vrij recht toe recht aan is. Het enige nadeel was dat die geen plek voor een filter heeft. Ik besloot dat patroon als basis te nemen en deze ietwat aan te passen, zodat er een filter in past. Dit mondkapje heeft dus geen plooien (lekker snel) en heeft toch een plek voor een filter. Na nog een beetje verder te hebben gekeken zag ik ook nog een aanpassing bij de neus op sommige mondkapjes. Deze aanpassing zorgt er voor dat er minder stof bij de oogkassen zit. Hij zit zo bij de ogen dus beetje prettiger, maar het zorgt ook voor een iets minder goede aansluiting aan de bovenkant. Ik kan mij overigens wel voorstellen dat de uitsparing prettiger draagt voor brildragers.

Wassen

Een mondkapje moet je na gebruik op 90ºC wassen om er voor te zorgen dat het goed ontsmet is. Wil je hem liever niet in de wasmachine steken? Je kunt het mondkapje ook 10 minuten uitkoken in een pan/kom met kokend heet water.

Filter

In het mondkapje zit dus plek voor een filter. Maar wat gebruik je nu als filter? Je kunt het makkelijkst een papieren zakdoekje of stukje opgevouwen keukenrol er in schuiven.

Materiaal

Een mondkapje maak je het best van (laken)katoen. Je kunt hiervoor ook oude lakens of kussenslopen gebruiken. Verder heb je elastiek nodig. Ikzelf heb een mooi zacht elastiek gebruikt met afgeronde randjes die op hoge temperatuur te wassen is.

Patroon

In het winkeltje vind je het document met patroon voor het snelle mondkapje. In het patroon staat ook de naadwaarde aangegeven. Het document is gratis en kost dus €0,00. Na het afronden van de bestelling kun je het patroon downloaden.

Het patroon staat in 4 verschillende maten in het document: XS, S, M en L. Elke maat heeft zijn eigen kleur.

Aan de slag

Voor het maken van een snel mondkapje heb je het volgende nodig:

 • patroon
 • schaar
 • stof
 • garen
 • spelden of wonderclips
 • strijkijzer en strijkplank
 • elastiek
 1. Knip het patroon uit.
 2. Neem het patroon over op de stof.
 3. Knip de 3 delen uit (let op de naadwaarde bij de 2 grote delen).
 4. Leg de twee grote delen met de goede kanten op elkaar en speld/klem ze langs de rand vast.
 5. Naai de twee delen langs de rand op elkaar, maar laat in het midden van de onderkant een stukje open.
 6. Knip de hoekjes buiten de naad een beetje af, zodat de hoekjes mooier worden na het binnenstebuiten keren.
 7. Keer het mondkapje binnenstebuiten.
 8. Druk alle hoekjes netjes in model en druk de naden ook netje.
 9. Strijk de naad netjes plat, let er op dat de stof ook bij de opening netjes zit.
 10. Naai een keer rondom langs de rand, zodat het mondkapje netjes afgewerkt is en de opening ook gelijk dicht is.
 11. Vouw de bovenkant en de onderkant naar binnen. Let er op dat de vouw bij de punten zit, zoals aangegeven op het patroon.
 12. Strijk de vouw er goed in.
 13. Vouw het mondkapje weer open.
 14. Zoom de korte kanten van het kleine strookje dubbel om.
 15. Leg het strookje met de goede kanten naar boven op het midden van de binnenkant. Dit wordt het inschuifvakje voor de filter. Als het goed is, past dit precies tussen de twee vouwen.
 16. Vouw de bovenkant en de onderkant van het mondkapje weer naar binnen.
 17. Speld/klem de filter vast tussen de vouwen.
 18. Naai langs de vouwen, zodat de filter er vast tussen zit.
 19. Knip 2 stukken elastiek af.
 20. Leg de stukken elastiek over de zijkanten van het mondkapje.
 21. Vouw de zijkanten over het elastiek tot je een klein driehoekje ziet verschijnen tussen alle flapjes.
 22. Naai de zijkanten vast, zodat het elastiek door een tunnel zit.
 23. Aan de flapjes (van de bovenkant en de onderkant) zie je nog een schuine kant aan de zijkanten. Deze vouw je langs de pas genaaide zijkanten.
 24. Naai de schuine stukjes vast langs de zijkanten.
 25. Leg een knoop in de elastiekjes, hierbij kun je het mondkapje goed afstellen tot het goed aansluit. Het overschot aan elastiek kun je afknippen en de knoop kun je nu in de tunnel schuiven, zodat de knoop niet vervelend bij de oren zit.
 26. Bij het dragen schuif je bovenkant over de neus en de onderkant over de kin.

Maak jij ook zo’n leuk snel mondkapje?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

Bewaren voor later

Pinterest - snel mondkapjeVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’.

2 thoughts on “Een snel mondkapje

 1. Hoi Natascha,

  Allereerst: wat een superleuke site met geweldige ideeën!
  Ik heb ondertussen zo’n 500 mondkapjes gemaakt voor verzorgende en dacht: laat ik de jouwe eens proberen ivm snel en makkelijk. Maar het ligt vast aan mij: ik begrijp de laatste stap niet. Ik heb het elastiek er in, maar kan niet uitvogelen wat ik nu met de schuine hoeken moet om de vorm er goed in te krijgen……..heb je daar een goede foto van? Of kun je het anders uit leggen?
  Alvast enorm bedankt!
  Petra

  1. Dank je voor het compliment. Naast de naad die de tunnel maakt voor het elastiek, zitten onder en boven nog twee kleine flapjes. Het bovenste flapje vouw je omhoog langs de naad van de tunnel…en het onderste flapje naar beneden langs de naad van de tunnel. Zo krijgt het mondkapje meer een blijvende vorm die er voor zorgt dat het mondkapje beter aansluit. Als je de foto bekijkt, kun je dit op het rechter plaatje zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *