Een Duplo bordspel maken

Duplo bordspel

Eerst lekker bouwen en daarna gezellig een spelletje spelen. Een Duplo bordspel zorgt voor dubbel plezier.

Een nut van een bordspel

Een spelletje spelen is heel gezellig. Je doet namelijk iets samen. Het samen werken/spelen zorgt er voor dat kinderen zich sociaal ontwikkelen. Ze leren op hun beurt wachten en ze leren zich te houden aan afspraken. Ook ontwikkelen ze emotionele vaardigheden. Zo leren ze bijvoorbeeld omgaan met winst/verlies en ook hoe ze om kunnen gaan met succes/tegenslagen.

Duplo bordspel - kleuren ritmeNaast het sociaal emotionele aspect leren kinderen bij het bouwen van dit Duplo bordspel om te werken in ritmes. De vorm van de route is namelijk een ritme. De rijtjes worden namelijk telkens een blokje korter en draaien een kwart. Je kunt de route overigens ook prima in een slang van beneden naar boven plaatsen. De kleuren staan ook in een ritme (bij het gebruik van een dobbelsteen met kleurvlakken is dit essentieel, bij een dobbelsteen met stippen hoeft dit niet per se). Verder leren kinderen verdelen (niet alle extra acties bij elkaar plaatsen) en leren ze afspraken maken (spelregels bedenken).

Dobbelsteen

Duplo heeft zelf geen dobbelsteen. Dat is in dit geval best jammer, maar ik snap het heel goed…er is namelijk geen bordspel te koop van Duplo. Om toch een dobbelsteen bij het spel te hebben, moet je dus gebruik maken van een bestaande dobbelsteen of er zelf een maken.

Je kunt gebruik maken van een dobbelsteen met stippen of een dobbelsteen met kleurvlakken of een combinatie maken, zodat je kunt kiezen wanneer je de stippen of kleuren gebruikt. Wij hebben even een ‘gewone’ dobbelsteen gebruikt en hebben deze vlakken een kleur gegeven met permanent markers. Maar ik ga er nog zelf een naaien in zes kleuren en met stippen, want het spelen van het Duplo bordspel vindt de kleine meid erg leuk en ik vind een kleine dobbelsteen zo klein bij Duplo.

Spelregels

Beginnen

Iedereen begint bij de start. De jongste mag eerst of wie het hoogst dobbelt (afhankelijk van of je een dobbelsteen met kleuren of stippen gebruikt). De volgorde verloopt in de richting van de klok.

Dobbelsteen

Wanneer je een dobbelsteen met kleurvlakken gebruikt, mag je telkens naar het eerst volgende blokje in die kleur. Bij een dobbelsteen met stippen ga je het aantal plaatsen vooruit zoals aangegeven staat op de dobbelsteen.

Extra acties

Je kunt het spel uitdagender maken door met een aantal hoge blokjes te werken wanneer je met een kleurendobbelsteen gooit. Deze hoge blokjes betekenen dan dat je nog een keer mag gooien. Wanneer je een dobbelsteen met stippen gebruikt, kun je kleurcodes gebruiken (rood is een beurt overslaan, groen is nog een keer gooien bijvoorbeeld). Maar je kunt zelf ook nog opdrachten bedenken en die koppelen aan een kleur. Tip: gebruik één actie in elke rij blokjes…anders wordt het al snel te veel.

Winnaar

Je hebt gewonnen wanneer je op het blokje komt die in het midden van de vierkante spiraal zit. Bij een dobbelsteen met stippen kun je afspreken of je er precies op moet landen (en dus weer een paar stappen terug moet wanneer je te hoog hebt gegooid) of dat je bij de laatste worp er gewoon bent wanneer je er op komt ondanks dat je nog een paar stappen zou moeten zetten volgens de dobbelsteen. Dit is iets wat je vooraf moet bespreken. Bij een dobbelsteen met kleurvlakken moet je exact op de finish komen. Dat doe je door de juiste kleur te gooien (die van het laatste blokje). Gooi je aan het einde van het pad een kleur die alleen nog achter je ligt? Dan moet je die beurt achteruit in plaats van vooruit.

In de klas

In de kleutergroepen is dit een leuke manier om kinderen in een ritme te laten bouwen. Zowel de spiraal als de kleuren zijn een ritme. Het spelen van het spel is een goede oefening in tellen of kleuren herkennen…en natuurlijk nog het maken van afspraken en je er aan houden (zoals op je beurt wachten, nog een keer gooien bij een hoog blokje, enz).

Materiaal

Dit bordspel maak je heel makkelijk van Duplo. Het enige wat je nog extra nodig hebt is een dobbelsteen. Wil je iets meer uitdaging? Bouw het bordspel dan van Lego.

Duplo of Lego?

Bij jonge kinderen kun je beter een bordspel van Duplo maken. Zo hoeven ze nog geen gebruik te maken van hun hele fijne motoriek en blijft het tenminste leuk.

Wil je meer bouwuitdaging? Dan kun je het bordspel  van Lego maken. Wanneer je bouwt met Lego, kun je het spelbord ook makkelijker leuk aankleden met extra mini bouwwerkjes, omdat je meer ruimte hebt op het bord.

Er zijn voor Lego overigens ook dobbelstenen die je kunt bouwen. Deze kun je apart kopen (al zijn ze niet altijd even makkelijk te vinden).

Aan de slag

Voor het maken van een Duplo bordspel heb je het volgende nodig:

  • Duplo bouwplaat
  • Duplo blokjes (2×2 en eventueel ook een paar hoge)
  • Duplo poppetjes
  • dobbelsteen (stippen of kleuren)
  • extra blokjes om het spel leuk aan te kleden (vlaggetjes, torentjes, enz)

Als je een kleurendobbelsteen gebruikt, zoek je blokjes in die kleuren. Wanneer je een dobbelsteen met stippen gebruikt, maakt het op zich niet zo veel uit welke kleuren je gebruikt. Wil je kleurcodes gebruiken, dan zoek je ook een paar blokjes in die kleur.

Bouw een spiraal in een vierkant of een slang naar boven. Wanneer je een dobbelsteen met kleuren gebruikt, bouw je in een vast kleurritme. Plaats af een toe een hoog blokje of de kleuren van jouw kleurcode.

Maakt een mooie duidelijke finish, zodat winnen ook echt een feestje is. Maak eventueel ook een platform voor de start.

Maak jij ook zo’n leuk Duplo bordspel?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

Bewaren voor later

Pinterest - Duplo bordspel makenVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’.

2 thoughts on “Een Duplo bordspel maken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *