Halloween theelichthouders

Halloween theelichthouders

Deze Halloween theelichthouders kunnen door jong en oud gemaakt worden voor binnen en voor buiten. Zo kom je al snel in een gezellige griezelige sfeer.

Het onderwerp

Het maakt eigenlijk niet uit welk thema je neemt. Wij hebben er voor gekozen om Halloween theelichthouders te maken. Nu kun je daar heel creatief in zijn. Je kunt spoken, monsters, pompoenen, enz maken. Maar je kunt ook allemaal spinnenwebben tekenen…en dan zilveren spinnenwebben met een zwarte achtergrond voor diegene die van een uitdaging houdt. Of maak ze bloederig en teken allemaal bloedspaten en druipend bloed langs de bovenkant.

Houd je van boeken? Dan kun je natuurlijk ook jouw boekenhelden er op tekenen. Zo tekende ik bij 1 ‘Bot en Botje’ (en hun hond). Dit is leuk wanneer je het boekje gaat lezen in het donker, met een lichtje en het bijbehorende theelichthoudertje er bij.

De verdeling

Bepaal hoe veel poppetjes/gezichten/… je er op wilt tekenen. Houd er wel rekening mee dat je 1,5 cm aan beide zijkanten vrij houdt, omdat deze elkaar gaan overlappen. In die ruimte maak je geen tekening, maar kleur je de achtergrond wel. Ik heb de folie verdeeld in 3 stukken, zodat de tekening rondom goed zichtbaar is en de tekening niet te klein wordt.

Materiaal

Het theelichthoudertje

Voor het maken van de theelichthouder heb ik gebruik gemaakt van lamineerfolie. Dit heeft de eigenschap waterdicht te zijn (waardoor je het ook buiten neer zou kunnen zetten) en het is doorschijnend. Dat laatste is belangrijk om met kleur te kunnen spelen. Het theelichtje schijnt dan door de kleur heen en maakt de ruimte extra gezellig.

Tekenmateriaal

Je kunt met heel veel materialen tekenen, maar niet alles is even geschikt voor een theelichthouder. Ik heb verschillende tekenmaterialen getest en de uitkomst zet ik hier voor je op een rij:

  • porseleinstift: goed zichtbaar, mooie kleurverdeling, laat kleur goed door
  • raamkrijt/raamstift: goed zichtbaar, streperige kleurverdeling, laat kleur redelijk goed door
  • stift: niet goed zichtbaar, mooie kleurverdeling, laat kleur goed door
  • twinmarkers (Action): goed zichtbaar, vlekkerige kleurverdeling, laat kleur goed door
  • Stabilo Woody (wasco potloden): goed zichtbaar, streperige kleurverdeling, laat kleur redelijk goed door
  • wasco: goed zichtbaar, streperige kleurverdeling, laat kleur redelijk goed door
  • potlood: niet zichtbaar
  • gelpen: niet goed zichtbaar, streperige kleurverdeling, laat kleur redelijk goed door
  • verf: goed zichtbaar, streperige kleurverdeling, laat kleur moeilijk door

Mijn voorkeur lag bij porseleinstiften (voor de strakke lijnen) en twinmarkers (om te kleuren…aangezien ik daar heel veel kleuren van heb en van porseleinstiften niet)

Kleine kinderen

Zodra kinderen kunnen tekenen, kunnen ze eigenlijk ook prima Halloween theelichthouders maken (al verschilt per leeftijd de herkenning van het onderwerp 😉 ).

Let er wel op dat je het werkoppervlak afdekt. Houd er ook rekening mee dat de handen heel vies gaan worden. Bij kleine kinderen kun je dan ook het beste ‘gewone’ stiften of wasco(potloden) gebruiken in plaats van porseleinstiften en twinmarkers…die was je namelijk een stuk makkelijker van de handen.

Binnen of buiten

De theelichthouders zijn zowel binnen als buiten prima te gebruiken (al zou ik ze voor buiten vast nieten in plaats van plakken). Zo kun je met Sint Maarten of met Halloween er een gezellige boel van maken buiten. Maar je kunt ze ook gebruiken als plaatsaanwijzers voor op tafel…tijdens een kerstdiner of een bruiloft (dan teken je er natuurlijk geen monsters op maar iets wat bij dat thema past en ook de namen).

Aan de slag

Voor het maken van Halloween theelichthouders heb je het volgende nodig:

Deel de lamineerfolie in drie lange stroken…de korte kant wordt dus 3x zo kort. Dit meet je met een liniaal en de kniplijn teken je met een pen op de folie. Zorg er voor dat de folie niet verschuift tijdens het knippen.

Vouw de stroken eerst tot een cirkel, totdat je de gewenste grootte hebt.

Knip het overschot af (vanaf de open zijde), ik maakte ze 20 cm lang.

Teken stroken op het papier die even groot zijn als de folie.

Deze kun je uitknippen, maar dat hoef niet per se.

Teken jouw decoratie op het papier.

Leg de folie op het papier.

Vouw de folie open en trek de teken op de binnenkant over.

Wanneer de tekening gedroogd is, kun je de folie dichtvouwen.

Haal de dichtgevouwen folie door het lamineerapparaat.

Vouw de folie tot een een cirkel en laat 1,5 cm overlappen.

Plak de uiteinden aan de buitenkant en aan de binnenkant over het randje vast.

Zet er nu een theelichtje in (LED is wel zo veilig) en geniet van de gezellige kleurtjes.

 

Maak jij ook zulke leuke Halloween theelichthouders?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

Bewaren voor later

Pinterest - Halloween theelichthoudersVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *