Handbreien (vlot breien zonder pennen)

handbreien
Ik ben geen fan van breien. Het is mij veel te veel herhaling en het duurt mij te lang om een mooi resultaat te krijgen. Maar met handbreien had ik nog best wat lol. Je hebt namelijk met maar een paar handelingen en in ‘no time’ een toffe muts en sjaal klaar. Kijk, daar houd ik wel van.

Ik en breien?

Ik houd het gewoon niet vol
Ik heb breien nooit echt leuk gevonden. Ondanks dat ik best een geduldig mens ben, kan ik het gewoon niet opbrengen om iets van 1.000.000 dezelfde handelingen te moeten verrichten om op die manier uuuuuuren later eindelijk een simpel product te kunnen krijgen. Ik mis dan uitdaging. Ik heb dan ook respect voor de mensen die het wel heel leuk vinden, want ik krijg het niet voor elkaar om het vol te houden om met breien iets af te maken.
Lekker vlot
Maar armbreien met heel dik wol leek mij nog wel het proberen waard…al koos ik later toch voor handbreien. Door het dikke wol, hoefde ik niet veel te herhalen en maakte ik al snel meters. Ja, handbreien lukt mij nog wel 🙂

Handbreien of armbreien?

Zonder pennen kun je prima breien. Zo heb je vingerbreien voor het fijnere werk, maar voor het hele groffe werk kun je ook armbreien en handbreien. Vingerbreien en armbreien lijkt nog het meest op breien. Je gebruikt dan jouw vingers of armen als breipennen. Handbreien vind ik meer op haken lijken. Je trekt dan telkens een lus door een bestaande lus. Voor mij voelde handbreien een stuk vlotter gaan…minder omslachtig. En dus koos ik er voor om te gaan handbreien in plaats van armbreien.

Filmpjes

Hoe moet dat dan zonder penne?
Lang geleden heb ik van mijn oma geleerd hoe ik moet breien (en haken en vingerhaken)…en ook mijn moeder heeft wel eens pogingen gewaagd om het mij bij te brengen. Ik heb het allemaal onthouden, dus de basiskennis was er al wel. Maar met de hand breien is toch anders dan op pennen breien, dus besloot ik om op youtube een aantal tutorials te gaan bekijken.
Geschikte filmpjes
Ik vond niet elk filmpje even duidelijk. Voor een sjaal gebruikte ik de uitleg van een deken en bepaalde zelf de lengte en breedte door het te meten. Dit filmpje is in het Nederlands. Voor een muts vond ik niet eens een Nederlands filmpje, maar enkel een Engels filmpje. Misschien moet ik dan toch maar zelf een Nederlands filmpje gaan maken 😉

In de klas

Omdat je geen breipennen nodig hebt is handbreien een leuke speelse manier om kinderen kennis te laten maken met breien/haken. Een muts vind ik voor kinderen iets minder geschikt met het dikke wol, omdat dit vrij lomp staat bij kinderen. Ook is dit een iets andere techniek doordat je rond moet breien in plaats van recht. recht breien zorgt voor meer overzicht. Een sjaal kan dus prima. Het leukste van armbreien  is dat ze aan het einde van de les hun zelfgemaakte sjaal al kunnen dragen. Het enige nadeel is dat het dikke wol niet super goedkoop is.

Wol of lontwol?

Wanneer je wol garen bekijkt, zie je dat deze bestaat uit strengen wol die om elkaar gedraaid zijn. Lontwol is hier anders in. Lontwol is een streng wol waarvan alle haren dezelfde kant op gekamt zijn. Het is dus een lange harige streng. Lontwol ziet er heel knus en warm uit, maar heeft als nadeel dat het kriebelig kan voelen en het pluist meer. Wanneer je een foutje maakt en een deel moet uithalen, zie je bij lontwol ook dat het snel pluist. Bedenk dus goed welk garen je wilt gaan gebruiken voordat je wol gaat kopen.

Materiaal

Wanneer je met de hand gaat breien, is het handig om heel dik breigaren te gebruiken. Meestal is dit lontwol. Ik heb mijn bollen lontwol gekocht bij de Action. Deze had mooie kleuren liggen en toen dacht ik: “Misschien moet ik dat handbreien maar een keer een kans geven”. Die bollen wol gingen dus gelijk mee. Maar je hebt ook lekker dik breigaren van wol en van chenille. Dit geeft weer een heel ander uiterlijk en pluist minder.

Patroon

Ik heb geen patroon gebruikt, maar heb gewoon gekeken hoe lang/breed het moest zijn om te passen. Bij beide heb ik het aan gepast om het mooie passend te krijgen.

Aan de slag

Voor het maken van een muts en sjaal door met de hand te breien heb je het volgende nodig:
  • dik (lont)wol (chunky garen)
  • *eventueel een schaar om het laatste stuk wol af te knippen
Je maakt eerst een basisstreng met lusjes. De volgende rij maak je dan op de eerste rij met lusjes in de gewenste lengte. Wanneer je een muts maakt, ga je na de laatste lus van de basisrij over op de eerste lus van de basisrij, zodat er een cirkel ontstaat. Hierna bouw je er telkens een rij bij op dezelfde manier als de tweede rij. Wanneer je de gewenste breedte hebt, kun je bij de laatste lus het draad eventueel afknippen tot 10 cm lang en het draad netjes afhechten. **In de filmpjes die hier boven genoemd zijn kun je stap voor stap zien hoe je dit allemaal moet doen…dat gaat makkelijker dan lezen hoe het moet 😉  

Maak jij ook zo’n leuke muts of sjaal door met de hand te breien?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel jouw creatie vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

Bewaren voor later

Pinterest - handbreienVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen. Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn. Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *