Een kaartenhouder van stof

kaartenhouder van stof

Wanneer je met jonge kinderen een kaartspel speelt, dan kom je er al snel achter dat die kleine handjes niet echt gemaakt zijn om een kaartspel te spelen. Om het overzicht op de kaarten bij de meiden te kunnen bewaren heb ik kaartenhouders van stof gemaakt. Nu kunnen we lekker gezellig kaartspelletjes spelen samen zonder dat iemand gefrustreerd raakt door het niet kunnen vasthouden van de kaarten.

Dat lukt mij niet!

Telkens wanneer wij een kaartspel spelen, zie ik de kleine meid worstelen met de kaartjes. Zij wil (net als ons) de kaartjes allemaal vast houden in een mooie waaier, zodat zij al haar kaartjes kan zien. Maar dat lukt haar dus nog niet met haar kleine handjes. Dus maakt ze maar stapeltjes en legt die telkens afgedekt voor zich neer. Maar dat is ontzettend onoverzichtelijk voor haar (of te overzichtelijk voor de tegenpartij wanneer ze dit te gedetailleerd doet). Ik merkte dat hierdoor de lol van kaartspelletjes een beetje verdween bij haar…en dat moet natuurlijk niet. Ik besloot daarom voor haar een kaartenhouder te gaan naaien, zodat ook zij de kaarten overzichtelijk kan houden.

Ruimte voor alle kaarten?

O.k., ik wilde dus een kaartenhouder maken. Maar hoeveel kaarten moesten er in kunnen passen? En hoe groot moest het maximaal worden om nog overzichtelijk en hanteerbaar te blijven. Na een paar keer een aantal kaartjes te hebben neergelegd op tafel, kwam ik tot de conclusie dat wanneer je ruimte hebt voor 2 rijen van 4 kaarten naast elkaar, je genoeg ruimte hebt om te ordenen  tijdens een kaartspel. Tijdens een kaartspel laat je de groepjes kaarten namelijk toch iets overlappen. 

Opruimen

Een kaartenhouder van het formaat dat ik voor ogen had, zou in de kast nog wel wat ruimte innemen. Ik wilde daarom een kaartenhouder maken die we zouden kunnen opvouwen, zodat het niet al te veel ruimte in beslag neemt in de spelletjeskast of spelletjeskist.

Schoon

Doordat er vaak door de meiden met de kaartenhouders gespeeld zal worden, wilde ik dat ze goed schoon te maken zouden zijn. Tijdens het spelen van een spelletje wordt er namelijk wel eens gesnackt en dan worden er wel eens wat dingen vies. Ik wilde de kaartenhouders daarom zo maken, dat ik ze uit zou kunnen wassen of af zou kunnen nemen. Om deze reden wilde ik de kaartenhouder zo maken, dat je de vulling er uit zou kunnen halen. Zo kan het namelijk gewoon in de wasmachine of even een handwasje krijgen.

In de klas

Naast dat hij thuis erg handig is, is hij om dezelfde reden ook in de klas goed bruikbaar. Het grootste voordeel van een kaartenhouder is namelijk dat het moeilijker wordt om te spieken…omdat de kaarten lekker blijven waar ze zijn en niet meebewegen met de speler 😉 

Materiaal

Ik heb er voor gekozen om de kaartenhouders te maken van een stof die afneembaar is. Zo hoef ik ze niet telkens uit te wassen wanneer ze smerig worden. Ik dook mijn stofrestjes verzameling in en vond daar een stukje tafelzeil en breaker teflon. Perfect! Voor de kaartjes gebruikte ik restjes doorzichtig tafelzeil, zodat er meer van de kaartjes zichtbaar zou blijven in de kaartenhouder.

Patroon

Het patroon kun je vinden in het winkeltje en kosten hier €0,75. Na het afronden van de bestelling en betaling ontvang je een mail met daarin de link naar de printable. (Vergeet niet het document gelijk op te slaan en uit te printen!)

Aan de slag

Voor het maken van een kaartenhouder van stof heb je het volgende nodig:

  • patroon
  • stevige stof (niet elastisch)
  • doorzichtig tafelzeil
  • schaar
  • garen
  • biaisband
  • klittenband
  • vulling om te verstevigen (karton, houten plankjes, e.d.)

Knip de patroondelen uit.

Neem de patroondelen over op de stof en het doorzichtige tafelzeil.

Knip de delen uit. 

Werk de bovenkant en de onderkant van de stroken doorzichtig tafelzeil af met biasband.

Naai de onderkant van de stroken vast op de aangegeven plek. Let op dat je eerst de bovenste strook vast naait. 

Naai nu de zijkanten van de stroken vast, dicht langs de rand.

Werk 1 zijde bij de vakjes af met biaisband (vanaf de ‘naailijn’ tot het midden)…dit doe je enkel aan de voorkant of de achterkant (net wat je zelf prettig vindt). 

Leg de andere lap (zonder vakjes) op de lap met vakjes…met de goede kanten op elkaar. 

Markeer op de ‘kale’ lap de plek waar de andere lap biaisband heeft.

Naai biaisband langs de gemarkeerde plek.

Leg de twee lappen op elkaar, met de goede kanten naar buiten.

Naai de twee lappen dicht langs de rand op elkaar, maar houd het deel met biaisband open. 

Naai biaisband helemaal langs de randen waar nog geen biaisband zit. 

Naai over de bodemlijnen, zodat de bodem makkelijk vouwt bij de naad en de vulling straks niet te ver schuift.

Zet het klittenband vast op de aangegeven plek. Let er op dat je het harde deel op de ene kant naait en het zachte deel aan de andere kant…anders kun je de kaartenhouder straks niet dicht maken.

Maak de twee stukken vulling op maat. Dit kan van karton, hout, plastic of wat dan ook zijn…net wat jij prettig vindt. Zorg er wel voor dat het niet te dik is.

Vul de kaartenhouder met de twee op maat gemaakte stukken vulling. Het vullen doe je via de opening aan de zijkant. Het ene stuk moet je nog even doorschuiven naar de achterkant van de kaartenhouder voordat je het tweede stuk er in schuift.

Vouw de kaartenhouder in een ‘tentje’ en plak de stukken klittenband op elkaar.

Maak jij ook zo’n leuke kaartenhouder van stof?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel jouw creatie vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

CreaKrea

Elke week is er een CreaKrea uitdaging, met elke week een ander thema. Het creatieve CreaKrea team bestaat uit Emmy van Webkonijn en mijzelf. Vorige week was het thema ‘Dice’ en liet ik je zien hoe je een een dobbelstenen met transparante zijden kunt maken.

Deze week is het thema ‘Cosiness’ (oftewel ‘gezelligheid’) aan de beurt en maakte ik een kaartenhouder van stof. Ben je benieuwd naar alle creaties? Kijk dan vooral in de linkparty en bij Webkonijn (haar link vind je onderaan in dit bericht).

Wil je alvast aan de slag voor de linkparty voor volgende week? Gezellig! Het thema van volgende week is ‘Safari’.

Bewaren voor later

Pinterest - kaartenhouder van stofVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’. Maar kijk vooral ook even in de linkparty waar je overigens ook diy’s (en recepten) mag delen die binnen dit thema passen…dit kan in de vorm van een blog, foto of filmpje zijn (dus ook als niet-blogger/vlogger kun je gezellig meedoen). De inzendingen delen wij op ons bord op Pinterest. De linkparty vind je overigens niet alleen hier, maar ook bij Webkonijn. Ook zij heeft een leuke creatie binnen dit thema gemaakt, dus kijk vooral ook even bij haar.

You are invited to the Inlinkz link party!

Click here to enter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *