Wilde dieren van een handafdruk

Wilde dieren van een handafdruk

Wist je dat je met een simpele handafdruk de leukste wilde dieren kunt maken? Ik laat je zien hoe je 5 verschillende safaridieren kunt maken met enkel een beetje verf en hele vieze handen.

Knutselen naar een boek

Een boekje (voor)lezen is leuk, maar het verhaal leeft veel meer wanneer je er ook andere activiteiten bij doet. Knutselen is een leuke manier om een boek tot leven te brengen. Met een beetje verf en lekkere vieze handen  kwamen de dieren uit ‘De hapgrage krokodil‘ tot leven.

Nog meer knutsels bij het boek

In de afgelopen periode hebben we het een en ander gemaakt wat bij het boek ‘De hapgrage krokodil’ past. Het is begonnen met de traktatie. Toen heb ik allemaal kinderwashandjes gemaakt in de vorm van de wilde dieren uit het boek. Maar we hebben ook wc rolletjes omgetoverd tot wilde dieren en wilde dieren gevouwen…we hebben zelfs nog wilde dieren van Duplo gebouwd.

In de klas

Transformatie

Dit is een leuke les in het gebruiken van jouw fantasie. Om de dieren te kunnen maken, moet je namelijk nadenken over hoe je de vorm van jouw handen kunt gebruiken om dit om te toveren tot de vorm van dieren. De vingers kunnen poten worden, maar ook een lange nek of een verenpartij. Vingers kun je buigen, kun je spreiden en kun je laten aansluiten. Alles geeft weer een ander effect.

Eigen fantasie

Je kunt de kinderen de dieren na laten maken, maar je kunt ze ook andere dieren proberen te laten maken…vanuit hun eigen fantasie. Laat de kinderen dan vooral nadruk leggen op de kenmerken van het dier en eventuele overige details weg te laten. Dat is dan een les in de kunst van het weglaten. Zo kunnen kinderen letten op kleur, patroon (strepen, vlekken, stippen enz.), oren, vinnen, tanden…en ga zo maar door.

Materiaal

ik heb gewerkt met ‘gewone’ plakkaatverf voor kinderen gebruikt. Deze geeft mooie kleuren, en geeft een nette afdruk. Het voordeel is dat dit makkelijk afwasbaar is. Zo was je niet alleen de handen makkelijk schoon, maar eventueel geknoeide verf gaat ook makkelijk van tafels, stoelen en kleding.

Aan de slag

Voor het maken van wilde dieren van een handafdruk heb je het volgende nodig:

  • papier
  • plakkaatverf
  • kwast/penseel
  • mengbord
  • beker met water
  • droge doek
  • stift
Wilde dieren van een handafdruk - krokodil
Krokodil

Meng eerst de kleuren naar wens.

Verf de hand met een kwast/penseel, zodat je een mooie afdruk kunt maken.

Houd de hand in de gewenste houding en maak een afdruk. Voor de kop van de krokodil houd je de vingers bij elkaar en maak je een boogje van de duim. Voor het lijf houd je de vingers bij elkaar.

Wanneer de verf droog is, kun je nog de vorm van de krokodil omtrekken en extra accenten er bij tekenen.

Wilde dieren van een handafdruk - flamingoFlamingo

Meng eerst de kleuren naar wens.

Verf de hand met een kwast/penseel, zodat je een mooie afdruk kunt maken.

Houd de hand in de gewenste houding en maak een afdruk. Voor het lijf van de flamingo houd je de vingers een beetje uit elkaar.

De nek en de kop verf je er nog aan.

Wanneer de verf droog is, verf je de snavel en de vleugel er op.

Wanneer de verf weer droog is, kun je nog de vorm van de flamingo omtrekken en extra accenten er bij tekenen.

Wilde dieren van een handafdruk - girafGiraf

Meng eerst de kleuren naar wens.

Verf de hand met een kwast/penseel, zodat je een mooie afdruk kunt maken.

Houd de hand in de gewenste houding en maak een afdruk. Voor het lijf, poten en de staart van de giraf houd je de vingers een beetje uit elkaar.

De nek en de kop verf je er nog aan.

Wanneer de verf droog is, verf je de stippen, staartkwast en snuit er op.

Wanneer de verf droog is, kun je nog de vorm van de giraf omtrekken en extra accenten er bij tekenen.

Wilde dieren van een handafdruk - aapAap

Meng eerst de kleuren naar wens.

Verf de hand met een kwast/penseel, zodat je een mooie afdruk kunt maken.

Houd de hand in de gewenste houding en maak een afdruk. Voor het lijf, de poten en de nek van de aap houd je de vingers een beetje uit elkaar en houd je de duim helemaal opzij.

De kop en de staart verf je er nog aan.

Wanneer de verf droog is, verf je het gezicht er op. Ook kun je nog een boom met een tak verven.

Wanneer de verf droog is, kun je nog de vorm van de aap omtrekken en extra accenten er bij tekenen.

Wilde dieren van een handafdruk - olifantOlifant

Meng eerst de kleuren naar wens.

Verf de hand met een kwast/penseel, zodat je een mooie afdruk kunt maken.

Houd de hand in de gewenste houding en maak een afdruk. Voor het lijf, de poten en de slurf van de olifant houd je de vingers een beetje uit elkaar en houd je duim iets verder opzij.

De staart verf je er nog aan.

Wanneer de verf droog is, verf je de oren er op.

Wanneer de verf weer droog is, kun je nog de vorm van de olifant omtrekken en extra accenten er bij tekenen.

Maak jij ook zulke leuke dieren van een handafdruk?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel jouw creatie vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

CreaKrea

Elke week is er een CreaKrea uitdaging, met elke week een ander thema. Het creatieve CreaKrea team bestaat uit Emmy van Webkonijn en mijzelf.

Vorige week was het thema ‘Cosiness’ en liet ik je zien hoe je een kaartenhouder van stof kunt maken. Deze week is het thema ‘Safari’ aan de beurt en maakte ik wilde dieren van een handafdruk. Ben je benieuwd naar alle creaties? Kijk dan vooral in de linkparty en bij Webkonijn (haar link vind je onderaan in dit bericht).

Wil je alvast aan de slag voor de linkparty voor volgende week? Gezellig! Het thema van volgende week is ‘Presents’ (oftewel cadeaus’s).

Bewaren voor later

Pinterest - Wilde dieren van een handafdrukVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’. Maar kijk vooral ook even in de linkparty waar je overigens ook diy’s (en recepten) mag delen die binnen dit thema passen…dit kan in de vorm van een blog, foto of filmpje zijn (dus ook als niet-blogger/vlogger kun je gezellig meedoen). De inzendingen delen wij op ons bord op Pinterest. De linkparty vind je overigens niet alleen hier, maar ook bij Webkonijn. Ook zij heeft een leuke creatie binnen dit thema gemaakt, dus kijk vooral ook even bij haar.

You are invited to the Inlinkz link party!

Click here to enter

2 thoughts on “Wilde dieren van een handafdruk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *