Haren verven met crêpe papier

Haren verven met crêpe papier

Gekleurde haren staan bij kinderen onwijs leuk. Het ziet er zo vrolijk uit. Het kan een ‘look’ helemaal afmaken. Met crêpe papier kun je vrij simpel (en goedkoop) haren verven in elk gewenste kleur.

Feestje

Hoe leuk is het om naar met een feestje leuke vrolijke haren te hebben. Ach, eigenlijk wordt elke dag al een feestje met zulke gekleurde haren.

Gekleurde haren

Hoewel haren kleuren heel leuk kan zijn, vind ik het bij kinderen toch een ander verhaal dan bij volwassenen. De haren van kinderen verf je naar mijn mening niet permanent. Maar ook de tijdelijke haarkleuring uit de winkel vind ik niet echt bij kinderen passen. Ze hebben vaak onwijs saaie kleuren. Plus dat ze ook nog eens vrij duur zijn (en schadelijk). Het kleuren met crêpe papier is makkelijk, snel, goedkoop, niet zo schadelijk als haarkleuringen…en kan in leuke vrolijke kleuren.

Haartype

Het kleuren met crêpe papier is helaas niet geschikt voor alle haartypes…of eigenlijk niet geschikt voor elke haarkleur. Hoewel je het prima kun t verven op elke haarkleur, is het niet op elke haarkleur even goed te zien. Vooral bij donker haar is het heel moeilijk (tot niet) te zien. Bij licht haar is het wel goed te zien. Dit kun je vergelijken met het kleuren op een licht papiertje of een donker papiertje.

Kleur

In principe zou je met elke kleur kunnen verven, maar niet elke kleur is even goed zichtbaar. De gele kleur is bijvoorbeeld heel slecht te zien, doordat het een vrij lichte kleur is. Rood, groen, blauw en paars zijn het beste zichtbaar. Een hele harde kleur roze is overigens ook prima te gebruiken. Oranje zie je een beetje. Een perfecte regenboog is dus niet helemaal haalbaar helaas. Maar je kunt prima spelen met verschillende kleuren naast elkaar of onder elkaar.

Afgeven

Crêpe papier geeft onwijs goed kleur af wanneer het nat wordt. Pas daarom goed op dat je alles goed beschermd wat je niet wilt kleuren. Draag bijvoorbeeld latex handschoenen, leg even een vuilniszak op tafel (een tafelkleed kan ook, maar ook daarop kan het gaan afgeven) en zorg er voor dat het niet in kleding kan komen.

Wikkelen of dippen?

Er zijn meerdere manieren om met crepe papier haren te verven. Ik leg in de werkbeschrijving twee manieren uit.

De eerste manier is wikkelen. Dit vind ik de meest relaxte methode voor de persoon die het ondergaat. Door verschillende lokken te wikkelen en in te pakken, hoef je niet heel lang in een onnatuurlijke houding te blijven zitten wachten. Je kunt dan gewoon lekker een boekje lezen of even op de tablet een spelletje spelen of zo. Ook is deze manier heel geschikt om tegelijkertijd met meerdere kleuren te verven.

De tweede manier is dippen. Dippen is heel makkelijk om uit te voeren maar je moet er wel best lang voor in een vervelende houding blijven zitten. Voorover is nog iets meer ontspannen dan achterover, maar minimaal 15 minuten in een onnatuurlijke houding is best lang…vooral voor jonge kinderen. Met deze methode kun je ook niet makkelijk met verschillende kleuren werken. Je zal dan al verschillende kleurbadjes naast elkaar moeten zetten.

Wassen

Was na het verven de haren goed, zodat je zeker weet dat het haar niet meer afgeeft. Nadat alle verfresten er goed uit zijn, geeft het ook niet meer af aan bijvoorbeeld een kussensloop (hier was ik eerst nog best voor). Na elke keer haren wassen wordt de kleur wel iets minder sterk. De kleur verdwijnt dus ook per wasbeurt. Hoe meer je de haren wast, des te sneller is het er uit. Al moet ik zeggen dat het nog aardig veel wasbeurtjes er in blijft zitten. Kies je kleur dus zorgvuldig.

Zout

Sommige mensen voegen ook zout toe aan het verfbadje, zodat de kleur nog beter blijft zitten. Ikzelf vind dat niet echt een goed idee. Zout is schadelijk voor het haar. Daarbij komt dat de kleur op zichzelf ook al best goed pakt en ook best goed blijft zitten. Ik raad het dan ook echt af om zout te gebruiken.

Aan de slag

Voor het maken van gekleurde haren met crêpe papier heb je het volgende nodig:

Wikkel methode
 • vuilniszak of een andere plastic ondergrond
 • borstel
 • oude handdoek
 • haarelastiek
 • crêpe papier
 • schaar
 • aluminium folie
 • plantenspuit met water
 • latex handschoenen
 1. Zorg er voor dat er geen kleding meer over het hoofd uitgetrokken hoeft te worden (dus even een bloot bovenlijf of iets wat naar beneden uit kan).
 2. Sla de oude handdoek over de schouders en maak de twee bovenste punten even met een elastiek vast, zodat het op zijn plek blijft.
 3. Leg even een vuilniszak op tafel, zodat je niet per ongeluk vlekken op de tafel krijgt.
 4. Knip een strook crêpe papier van ongeveer 2 cm dik (voor dikker haar heb je 2 stroken nodig).
 5. Knip de strook in 4 stukken.
 6. Kam het haar goed, zodat alle knoopjes er uit zijn.
 7. Verdeel het haar in 4 plukken (voor dikker haar maak je 6-8 plukken).
 8. Rol elk plukje in het strookje crêpe papier.
 9. Leg een stukje aluminium folie op je hand en lag het opgerolde plukje er op.
 10. Spuit het opgerolde plukje goed nat, zodat het crêpe papier kleur afgeeft. Maak het wel goed nat, anders pakt de kleur niet goed op het haar).
 11. Vouw het stukje aluminium folie goed om het opgerolde natte plukje, zodat de kleur niet meer afgeeft op plekken waar je het niet wilt.
 12. Herhaal dit bij elk plukje haar die je wilt verven.
 13. Laat het goed intrekken. (Ga ondertussen even lezen of op de tablet of zo, dat kan prima met deze methode)
 14. Na minimaal 15 minuten kan het folie er af en kan het papier er ook uit. Tip: leg de vuilniszak naast je neer bij de wasbak (zo kun je alles gelijk op de vuilniszak leggen om het in een keer weg te gooien…en trek van tevoren de latex handschoenen aan als je geen gekleurde vingers wilt.
 15. Spoel de plukken heeeeeeeel goed uit, totdat er geen gekleurd water meer vanaf komt.
Dip methode
 • vuilniszak of een andere plastic ondergrond
 • borstel
 • oude handdoek
 • haarelastiek
 • kommetje
 • crêpe papier
 • schaar
 • vork/lepel
 • latex handschoenen
 1. Zorg er voor dat er geen kleding meer over het hoofd uitgetrokken hoeft te worden (dus even een bloot bovenlijf of iets wat naar beneden uit kan).
 2. Sla de oude handdoek over de schouders en maak de twee bovenste punten even met een elastiek vast, zodat het op zijn plek blijft.
 3. Leg even een vuilniszak op tafel, zodat je niet per ongeluk vlekken op de tafel krijgt.
 4. Zet een kom met water op de vuilniszak.
 5. Knip een strook crêpe papier van ongeveer 2 cm dik (voor dikker haar heb je 2 stroken nodig, omdat je een grotere kom nodig hebt en dus ook meer water).
 6. Doe het crêpe papier in het water en roer goed met de vork/lepel.
 7. Vis het crêpe papier uit het water wanneer al het kleur in het water zit.
 8. Laat het haar dat geverfd moet worden in het water zakken (dat kan met het hoofd voorover, maar het kan ook met het hoofd achterover).
 9. Na minimaal 15 minuten kan het haar uit het kleurbadje.
 10. Spoel het haar heeeeeeeel goed uit, totdat er geen gekleurd water meer vanaf komt.

Maak jij ook zulke leuke gekleurde haren met crêpe papier?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

Bewaren voor later

Vind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’.

4 thoughts on “Haren verven met crêpe papier

 1. Hoi!

  Morgen ga ik het haar van mijn buurmeisjes kleuren met crepe papier.
  De eerste keer deed ik het met de dipmethode.
  De wikkelmethode die je beschrijft lijkt me een veel beter idee!!
  Wat bedoel je precies met: het haar oprollen in het crepe papier?
  Met het papier het haar naar boven toe oprollen, of het papier om het haar wikkelen?

  1. Hoi, wat leuk zeg. Ik wikkel tegenwoordig een strook papier om het haar en rol dat vervolgens op naar boven. Daarna maak ik het een beetje nat en gaat het in folie. Tot nu toe geeft dat het beste resultaat en is het voor ons beide het meest relax.

   1. Helaas werkt de wikkelmethode niet bij krullend haar. Bij mijn dochter zie je geen groen, geen blauw, en maar op een paar plukjes roze…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *