Verven met crêpe papier

Verven met crepe papier

Crêpe papier geeft heel goed af wanneer het nat wordt. Die eigenschap gebruikte ik tijdens het ‘verven’ van deze vlinder.

Verven met crêpe papier

Crêpe papier geeft heel goed af wanneer het nat wordt. Dat zorgt er voor dat je er goed mee kunt verven. We hadden al eens haren geverfd met crêpe papier, maar we hadden nog niet op papier geverfd. dat gingen we even uitproberen. Het leuke van deze techniek is dat het een iet wat psychedelisch uiterlijk krijgt. Het is in principe niet moeilijk, maar heel secuur werk is het niet (zelfs niet wanneer je heel veel netjes vouwt, rolt en buigt). Het is een hele leuke manier om vooral grote vlakken te verven. Ik koos voor een vlinder, omdat de kleine meid graag een vlinder wilde maken, maar je kunt ook heel mooi bloemen verven of een lucht/heelal. Ook kun je deze techniek goed gebruiken om een achtergrond te verven.

In de klas

Deze ‘verftechniek’ is heel leuk om in de klas te doen. Let er dan wel op dat je alles goed beschermd (ook kleding), want het crêpe papier geeft ontzettend af. Ik heb deze activiteit met onze kleine meid gedaan, zij is bijna 5. Dat ging prima, maar ik zat er wel naast. Iets oudere kinderen zouden dit wel zelfstandig kunnen doen, maar jonge kinderen hebben wel begeleiding nodig zodat ze alles niet te nat maken en ook zodat het crêpe papier niet overal beland.

Bescherming

Zoals ik al eerde zei, is het beschermen van de tafel en de kleding wel wenselijk. Crêpe papier maakt vlekken die moeilijk schoon te maken zijn. Op zich kunnen handen prima schoon blijven, dus het dragen van latex handschoenen is niet noodzakelijk. Onze kleine meid heeft ook schone handen gehouden.

Met spons of met pincet?

Wij hebben het crêpe papier verwijdert met een droge spons. Dit gaat het makkelijkst. Hiervoor mag het crêpe papier niet te nat zijn (want dan geeft het nog veel af), maar ook niet te droog (want dan plakt het te veel vast aan het papier). Je kunt er ook voor kiezen op de stukjes crêpe papier er af te halen met een pincet. Je moet dan wel goed opletten dat je het papier niet stuk trekt, want het papier is door al het water best kwetsbaar geworden. Je kunt dus makkelijk gaten in jouw kunstwerk krijgen op die manier. Het voordeel is dat de kleuren niet meer op de printable/tekening af kunnen geven tijdens het verwijderen van het crêpe papier. Ook is het werken met een pincet een goede oefening voor de fijne motoriek. Kies trouwens niet voor zo’n metalen pincet met scherpe punten, maar kies beter voor een kunststof pincet met ronde randen. Een kunststof pincet met ronde randen maakt het natte papier namelijk minder snel stuk.

Materiaal

Ik heb een printable gemaakt van een vlinder. Deze heb ik als test geprint op normaal printpapier. Zo kon ik testen hoe het papier zou reageren op de hoeveelheid water die je er voor nodig hebt om met crêpe papier te verven. Op zich wil het wel, maar dan moet je echt goed opletten dat je niet te veel water gebruikt. Het is mooier en makkelijker om een iets steviger papier te kiezen. Er zijn genoeg stevige papiersoorten die ook prima door een printer kunnen.

Om er voor ze zorgen dat de kleine stukje crêpe papier goed blijven liggen tijdens het nat maken met de spons, heb ik ze eerst even vast gespoten met een plantenspuit. Dit maakt het nat maken met de spons een stuk makkelijker. Je kunt het crêpe papier ook helemaal nat genoeg gaan spuiten om af te kunnen geven, maar dan wordt het papier wel vrij nat. Met een sponsje kun je dat iets beter reguleren.

Printable

Een vlinder is natuurlijk prima zelf te tekenen, maar vind jij dat best lastig of gebruik je liever een werkblad dat al klaar is, dan kun je dit werkblad in het winkeltje kopen voor €0,50. Na het afronden van de bestelling en de betaling ontvang je de printable in de mail. Vergeet niet de printable gelijk op te slaan en uit te printen.

Aan de slag

Voor het verven met crêpe papier heb je het volgende nodig:

 • printable (of een eigen tekening)
 • vuilniszak of een waterbestendig kleed dat vies mag worden (wij hebben een knutseltafelkleed)
 • crêpe papier
 • schaar
 • plantenspuit met water
 • sponsje
 • *eventueel een pincet
 1. Print de printable uit.
 2. Leg de vuilniszak of het knutseltafelkleed op tafel.
 3. Knip een strook van het crêpe papier van ongeveer 2 cm breed.
 4. Scheur stukjes van de strook af, zodat er vierkantjes ontstaan.
 5. Leg de stukjes op de printable/tekening. Let er op dat je de kleuren niet te veel laat overlappen, want dan krijg je op die plek een mengkleur.
 6. Spuit heel voorzichtig (met een nevel en niet met een straal) over de stukjes crêpe papier, zodat ze een beetje aan de printable/tekening blijven plakken.
 7. Maak het sponsje een beetje nat. (Knip het desnoods in vier stukken, zodat je de kleuren niet te veel blend)
 8. Druk de stukje crêpe papier goed aan met het natte sponsje, let er op dat je eerst de lichte kleuren doet en dan de donkere kleuren (gebruik desnoods bij een te groot kleurverschil in crêpe papier een nieuw stukje spons, zodat de spons niet te veel afgeeft). Zorg er voor dat het crêpe papier nat genoeg wordt om af te geven, maar zorg er ook voor dat de printable/tekening niet te nat wordt.
 9. Laat het crêpe papier even goed zijn kleur afgeven.
 10. Veeg met het sponsje (niet nat!) het crêpe papier voorzichtig van de printable/tekening. *Je kunt de stukjes er ook afhalen met een pincet (kijk wel goed uit dat je het papier niet beschadigt).
 11. Laat het ‘schilderijtje’ goed drogen.

Ik heb de vlinder uiteindelijk nog uitgeknipt en op een mooie felle achtergrond geplakt, zodat de kleuren van de vlinder goed opvallen. Ook zijn de randen van de vlinder dan netter. Verder heb ik de voelsprieten er nog bij getekend en ik heb er wiebeloogjes op geplakt voor een beetje fun. Maar jij kunt het natuurlijk helemaal maken zoals jij dat graag wilt.

Maak jij ook zulke leuke schilderijtjes met crêpe papier?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

Bewaren voor later

Vind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *