Herbruikbare wattenschijfjes met dispenser

wasbare wattenschijfjes met dispenser

Het gebruik van wattenschijfjes kan veel duurzamer. Deze herbuikbare ‘wattenschijfjes’ (want het zijn uiteraard geen watten) kunnen gewoon uitgewassen worden, waardoor je er nog lang plezier van kunt hebben.

Duurzaam

We leven in een wegwerpmaatschappij die zich steeds meer bewust wordt van het feit dat sommige dingen ook gewoon duurzaam kunnen. Wattenschijfjes is ook zo’n ding dat als wegwerpproduct is gemaakt, maar voor steeds meer mensen liever een herbruikbaar product is. Je kunt wasbare wattenschijfjes kopen, maar je kunt ze ook heel simpel zelf maken.

Wassen

Duurzaam is pas echt duurzaam wanneer het goed werkt en je er lang mee kunt doen. Verzamel de vuile wattenschijfjes in een wasnetje om ze vervolgens in het afgesloten netje in de wasmachine te stoppen. Zo blijven ze niet alleen mooi bij elkaar, maar kunnen ze ook niet per ongeluk verdwijnen tussen het rubber door en uiteindelijk in de wasmachine zelf belanden…want dat is alles behalve duurzaam voor de wasmachine.

Gebruik geen/weinig wasverzachter. Dit zorgt er voor dat de wattenschijfjes minder goed absorberen (net als bij handdoeken en washandjes). Wil je de was toch zachter hebben? Gebruik dan een klein scheutje schoonmaakazijn. Daar is de wasmachine overigens ook wel blij mee. Extra duurzaam dus 😉

Stofrestjes

Wat vind ik het toch heerlijk om te werken met stofrestjes. De kleine stukjes stof die je anders zou weg gooien, gebruik je nu om iets bruikbaars van te maken waar je nog lang plezier van kunt hebben. En dit soort projecten zijn echt perfect om restjes stof weg te werken. Ik kon nu wel 4 verschillende stoffen gebruiken…dat ruimt lekker op. En het leukste is dat ik nu van iets wat maar in de bakken lag iets bruikbaars heb gemaakt. Je kunt bij dit project zelfs een oude handdoek en een oude molton doek voor baby’s gebruiken voor het maken van de wattenschijfjes. Dan ben je dus ook nog eens aan het recyclen. Super duurzaam dus en super handig om te hebben.

Cadeau

Dit project was een cadeau voor mijn moeder. Zij draagt vaak make-up en kan de wattenschijfjes dan ook goed gebruiken. Ik maakte het als moederdag cadeau, maar je kunt het ook maken voor een verjaardag of zo. Deze zijn dus voor mijn moeder, maar ik ga er zeker ook nog een aantal voor mijzelf maken, want ze zijn ook handig voor het aanbrengen van verzorgingsproducten.

Ruw en zacht

Een wattenschijfje heeft eigenlijk twee verschillende kanten. Het heeft een ruwe kant om goed te reinigen en een zacht kant om te verzorgen. Wanneer je zelf wattenschijfjes maakt, kun je ook twee verschillende kanten maken…net zoals ik heb gedaan.

Materiaal

Voor de ruwe kant gebruikte ik badstof. Badstof absorbeert goed en maakt ook goed schoon (denk maar aan een washandje). Voor de zacht kant heb ik een een molton doek gebruikt die je ook voor baby’s gebruikt. Deze stof is lekker zacht en absorbeert ook goed.

Ook bamboe is een mooie stof om te gebruiken voor het maken van wasbare wattenschijfjes. Bamboe absorbeert, is zacht en toch ook ruw.

De dispenser heb ik gemaakt van een waterafstotende stof, zodat de wattenschijfjes niet zo snel vochtig worden in de badkamer. Voor de binnenkant gebruikte ik geplastificeerd katoen (Stoffendienst heeft hele mooie) en voor de buitenkant gebruikte ik een soepele kunstleer. Je kunt ook prima andere waterafstotende stoffen gebruiken, maar kies de stoffen niet te dik. Zorg er ook voor dat de stof voor de binnenkant lekker glad is, zodat je wattenschijfjes goed naar beneden glijden.

Patroon

Het patroon voor de wattenschijfjes is niets meer dan een cirkel. Deze kun heel makkelijk zelf tekenen. Ook het patroon van de dispenser is nog prima te tekenen, want dat is een rechthoek en een cirkel (groot genoeg om om de wattenschijfjes heen te kunnen). 

Vind je het lastig om het patroon zelf te tekenen? Of heb je gewoon liever een kant en klaar patroon? Dan kun je het patroon wat ik heb gemaakt gebruiken. Deze is te vinden in het winkeltje (via de link hieronder in de lijst van benodigdheden) voor €0,75. Het patroon is downloadbaar na het volledig afronden van de bestelling en de betaling.

Aan de slag

Voor het maken van wattenschijfjes en een dispenser heb je het volgende nodig:

  • patroon
  • badstof
  • moltondoek voor baby’s of bamboe
  • waterafstotende stof (ik gebruikte geplastificeerd katoen en een soepele kunstleer)
  • schaar
  • garen
  • spelden en/of wonderclips (sommig stoffen laten gaatjes achter wanneer je spelden gebruikt)
  • biaisband
  • koord, band of lint
  • veiligheidsspeld voor het rijgen van het koord/band/lint

Knip de patroondelen uit. Neem de patroondelen over op de stof.

Wattenschijfjes

Leg de twee delen voor de wattenschijfjes op elkaar, met de goede kanten aan de buitenkant.

Stik de twee delen met een korte brede zigzagsteek aan elkaar.

Ga hierbij netjes over de rand, zodat de rand netjes afgewerkt is.

Dispenser

Vouw de zijkanten van de dispenser op elkaar, met de goede kant naar binnen.

Naai de zijkanten op elkaar.

Speld/klem de cirkel in de onderkant (met de goede kanten op elkaar). Let op dat dit enkel hoeft voor de achterste helft. Als je het super netjes wilt maken, dan komt de naad precies in het midden van de achterkant.

Naai de cirkel in de koker. Let op dat je dit weer enkel doet voor de achterste helft.

Je maakt nu nog zo’n koker met een cirkel er onderaan, zodat je een binnenkant en een buitenkant hebt.

Schuif de twee delen in elkaar, met de goede kanten op elkaar.

Naai de opening onderaan de dispenser netjes op elkaar (dit is een priegelwerkje).

Keer de dispenser binnenstebuiten.

Naai de naden van de onderkant netjes plat (dit is wederom een priegelwerkje).

Naai de bovenkant dicht langs de rand op elkaar.

Werk de bovenkant af met biaisband.

Vouw de bovenkant om, zodat er een tunnel komt die breed genoeg is voor het koord/band/lint.

Naai de omslag langs de rand van het biaisband vast, maar laat een opening vrij aan de achterkant.

Rijg het koord door de tunnel.

Maak de uiteinden van het koord/band/lint vast, zodat je de dispenser kunt ophangen.

De wattenschijfjes kunnen nu in de dispenser.

Maak jij ook wasbare wattenschijfjes en een dispenser?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

CreaKrea

Elke week is er een CreaKrea uitdaging, met elke week een ander thema. Het creatieve CreaKrea team bestaat nu uit Emmy van Webkonijn, Ilse van De knutseljuf van Ede, Crea met kids en natuurlijk nog mijzelf. Vorige week was het thema ‘Sand’ en liet ik je zien hoe je gekleurd zand kunt maken.

Deze week is het thema ‘Health’ aan de beurt en heb ik wasbare wattenschijfjes en een dispenser gemaakt. Ben je benieuwd naar alle creaties? Kijk dan vooral in de linkparty en bij het CreaKrea team. De link naar hun diy’s vind je vlak boven de linkparty.

Bewaren voor later

Pinterest - Herbruikbare wattenschijfjes met dispenserVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’. Maar kijk vooral ook even in de linkparty waar je overigens ook diy’s (en recepten) mag delen die binnen dit thema passen…dit kan in de vorm van een blog, foto of filmpje zijn (dus ook als niet-blogger/vlogger kun je gezellig meedoen). De inzendingen delen wij op ons bord op Pinterest. En vergeet natuurlijk niet om ook bij het CreaKrea team te neuzen:

You are invited to the Inlinkz link party!

Click here to enter

2 thoughts on “Herbruikbare wattenschijfjes met dispenser

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *