Bloemkool pannenkoek

bloemkool pannenkoek

Ben je ook niet zo dol op bloemkool? Nou ja…op ‘gewoon’ gekookte bloemkool bedoel ik dan. Ik verwerk bloemkool daarom graag in een recept, zodat de smaak van bloemkool wat meer in balans is. De bloemkool pannenkoek is zo’n recept.

Gezond

Op zich zijn pannenkoeken niet echt ongezond. Granen en ei zijn namelijk goed voor je.  Melk is met mate ook prima. Het probleem van het ongezond zijn zit hem meer in het beleg en het gebrek aan vitaminen en mineralen. Maar door groente in de pannenkoek te verwerken, heb je in ieder geval al weer je portie groente te pakken. Zo maak ik al wel eens spinazie panenkoeken (ook wel bekend als zombie pannenkoeken).

Maar ik wilde ook wel eens iets anders proberen. Dit keer ging ik voor bloemkool. Ikzelf ben namelijk niet zo dol op bloemkool (vroeger moest daar heel veel curry overheen voordat ik het eetbaar vond), dus dat steek ik dan heel graag in een vorm die ik wel lekker vind. Groente in een een jasje is dan ook een optie, maar dan moet ik een deel zonder ‘jasje’ warm houden voor mijn man terwijl ik de rest van ‘jasje’ voorzie…en dat is mij af en toe een beetje te veel gedoe. Het maken van bloemkool pannenkoekjes kan prima terwijl ik ook ‘gewone’ bloemkool maak, omdat de bloemkool niet van tevoren gekookt hoeft te worden.

Pannenkoeken…maar dan een beetje anders

Met pannenkoeken kun je eindeloos variëren. Zo maakte ik als eens lactosevrije pannenkoeken (die je ook glutenvrij en vegan kunt maken). Hoe je ook varieert, in de basis blijft het een pannenkoek. Zo heeft deze pannenkoek een toevoeging van bloemkool, kruiden en kaas. Ook zijn de verhoudingen iets anders om ‘problemen’ met het recept op te lossen. Zo zit er bijvoorbeeld minder melk door, omdat de stukjes bloemkool er anders erg door gaan drijven. Ook moet hierdoor de hoeveelheid meel aangepast worden, omdat de pannenkoekjes anders te hard worden.

Een pannenkoek is geen omelet

Op internet zag ik een heleboel recepten voor bloemkool pannenkoeken voorbij komen (ik wil namelijk niet dat ik per ongeluk hetzelfde recept als een ander deel, dus doe ik graag research om dit zo veel mogelijk te voorkomen). Maar eerlijk gezegd vind ik de recepten die ik tegenkwam geen pannenkoek, maar een omelet.

Voor mij is een pannenkoek iets waar bloem, melk en ei is zit (of vervangers er voor) en heeft het geen ei met kaas basis. Het is evengoed lekker hoor, daar val ik echt niet over. Die recepten zijn dus allemaal prima. Maar om het dan een pannenkoek te noemen in plaats van een omelet, dat snap ik dus niet. Maar hé, dat ben ik 😉

Beleg

Op een pannenkoek gaat vaak een beetje beleg. Nu vind ik zoet beleg op een bloemkool pannenkoek niet echt een aanrader. Maar hartig beleg is heerlijk. Vooral een wat zout beleg matcht goed (gerookte zalm, rookvlees, verschillende soorten kaas). Ook ‘pulled chicken’ met kerriekruiden is er erg lekker op…of een beetje roomkaas.

Maar zonder beleg is de bloemkool pannenkoek ook al lekker. Als je het graag zonder beleg zou willen eten, zou je er ook extra verse kruiden door kunnen doen zoals tijm of kerrie. Ook fijn gesneden lente ui is er heerlijk door

Een recept voor kinderen

receptenblad - bloemkool pannenkoekKoken voor kinderen hoeft niet moeilijk te zijn…net als koken met kinderen. Omdat niet elk kind al goed kan lezen, heb ik een speciaal receptenblad gemaakt. Dit receptenblad bestaat uit plaatjes en woorden. Hierdoor zijn de belangrijkste delen van het recept goed af te lezen voor kleine kinderen.

Het receptenblad kun je hier gratis downloaden.

Het recept voor bloemkool pannenkoeken

Ingrediënten
  • 150 gr meel (ik meng vaak bloem met volkorenmeel en Brinta voor extra vezels)
  • 3-4 eieren
  • 0,25 l melk of room
  • 1 kleine bloemkool
  • 100 gram geraspte kaas
  • peper
  • zout
  • *eventueel paprikakruiden/kerriekruiden/verse tijm
  • *eventueel een beetje fijngesneden lente ui
  • boter om te bakken
Bereiding

Doe al het meel in een kom.

Voeg de eieren en melk (of room) toe.

Mix alles goed met een garde (of mixer).

Snijd de bloemkool zeer fijn, zodat je een soort bloemkoolrijst krijgt.

Roer de kleine stukje bloemkool, kaas, peper, zout en eventuele andere specerijen/kruiden en eventueel fijngesneden lente ui door het beslag.

Verhit de pan. Als deze op temperatuur is, kan deze op laag vuur.

Doe een beetje boter in de pan.

Doe een beetje beslag in de pan. Doe eventueel een deksel op de pan om het garingsproces aan de bovenkant te versnellen (is voor de onderkant ook beter doordat er kaas door het beslag zit).

Wanneer het beslag niet meer nat is, kun je de pannenkoek omdraaien.

Wanneer deze kant ook mooi gebakken is, kan hij uit de pan en kan de volgende gebakken worden.

Maak jij ook bloemkool pannenkoekjes?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel jouw creatie vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

Bewaren voor later

Pinterest - Bloemkool pannenkoekVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Dol op koken (of eten)?

Houd jij er ook zo van om te koken of om te eten? Kijk dan vooral ook op de pagina ‘Mama kookt‘.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *