Kleuren mengen en de witte regenboog proef

Kleurencirkel en witte regenboog proef

Met 3 kleuren kun je alle kleuren maken…al is zwart een hele klus, dus dat laten we even achterwege 😉 Maar zelfs wit is prima te maken met enkel rood, blauw en geel. Doe de witte regenboog proef en kijk of ook jij wit kunt maken.

Kleuren mengen

Drie kleuren

Met 3 kleuren alle kleuren maken is een hele kunst. Je moet dan goed begrijpen wat er met de kleur gebruikt wanneer je de verhouding tussen de kleuren verandert. Om te zien welke basiskleuren je kunt maken met rood, blauw en geel heb ik een ‘basic’ kleurencirkel gemaakt. Hierin staan de primaire (rood, geel en blauw) en secundaire kleuren (oranje, groen en paars). In het midden worden de drie primaire kleuren gemengd om zo bruin te kunnen maken. In de buitenste rand van de kleurencirkel meng je elke kleur nog weer met wit en met zwart, zodat ook zichtbaar wordt wat het effect is van het mengen met wit en zwart. En ook bruin wordt in het midden nog gemengd met wit en zwart.

Verrassing

Bij het mengen met wit en zwart werden de meiden nog even verrast. Zo kregen ze bij rood ineens roze, bij blauw kregen ze petrol, bij geel ontstond er een soort groen, bij oranje een kregen ze een soort van bruin en bij oranje kregen ze ook een soort ‘huidskleur’. Verder werd er de opmerking gemaakt dat de kleurencirkel op een regenboog lijkt…en toen ontstond er gelijk een lesje: Licht bestaat uit verschillende kleuren die elk hun eigen breekpunt hebben, deze kleuren lopen eigenlijk in elkaar over…net zoals in de kleurencirkel.

Proefje

Hier vinden de meiden het erg leuk om af en toe eens een proefje te doen. Met dit proefje kun je laten zien dat wit eigenlijk een mengsel is van alle kleuren van de regenboog (rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet). Als je deze kleuren zou mengen als verf krijg je geen wit, maar bruin. Door de kleuren op een schijfje te maken en deze heel hard rond te laten draaien, mengen de kleuren zich wel tot wit. Dat mengen gebeurt dus niet ‘echt’, maar gebeurt in je hersenen. De kleuren draaien zo snel dat je hersenen niet meer kunnen registreren dat het draait. Die ziet dan dus all kleuren door elkaar heen.

Materiaal

Met verf kun je het allerbeste kleuren mengen. In de kleurencirkel staat in elk vakje een cirkel met een kleur. Je doet dan ook op elk cirkeltje een drup van de aangegeven kleur. Bij zwart kun je het beste een klein drupje doen, omdat het anders al snel heel donker wordt. Bij de regenboogschijf is het van belang dat je de verf  in een bepaalde verhouding gaat mengen tot je de kleuren van de regenboog krijgt. Zo krijg je het beste resultaat. Het mengen doe je in dit geval op een apart bordje/bakje.

Printable

Omdat het belangrijk is dat je de zeven kleurvlakken van het proefje precies even groot maakt, heb ik een printable gemaakt. Deze staat samen met de kleurencirkel in een document. Zo leer je eerst de kleuren mengen en daarna kun je zelf een regenboogschijf maken. De printable kun je vinden in het winkeltje en kost hier €0,50. Na het afronden van de bestelling en betaling ontvang je een mail met daarin de link naar de printable. (Vergeet niet het document gelijk op te slaan en uit te printen)

Aan de slag

Kleurencirkel

Voor het maken van de kleurencirkel heb je het volgende nodig:

 • printable
 • schaar
 • lijm
 • papieren bordje
 • verf (rood, geel, blauw, zwart en wit)
 • kwast met een platte punt (zo kun je de lijnen makkelijk netjes strak maken)

Knip de grote kleurencirkel uit.

Knip de gestreepte lijntjes in, zodat hij mooier op het bordje geplakt kan worden (zonder rimpeltjes in de rand).

Vouw het papieren bordje andersom (zodat de buitenkant de binnenkant wordt).

Plak de cirkel op het bordje (netjes in het midden). Er blijft dan een randje onbeplakt, maar dat geeft niets doordat je het bordje omgekeerd gebruikt.

Kies een vakje uit die je wilt verven (bijvoorbeeld geel & blauw). 

Doe op elke kleur een stip van de aangegeven kleur (tip: doe bij zwart een halve drup, dan wordt het niet zo ontzettend donker).

Meng de twee druppen kleur.

Doe een beetje van het gemengde kleurtje (in het geval van het voorbeeld is dat groen) op het vakje met de witte drup en met de zwarte drup.

Verf het vakje met de gemengde kleur (in dit geval dus de groene) netjes in.

Meng nu de gemengde kleur (groen) met wit en verf dat vakje.

Maak de kwast goed schoon en droog hem af aan een doekje.

Meng de gemengde kleur (groen) met zwart en verf dat vakje.

Dit meng- & kleurproces pas je bij elk kleurenstrook toe (in totaal dus 7 keer…ook in het midden zit nog een mengvlak).

Regenboogschijf

Voor het maken van de regenboogschijf proef heb je het volgende nodig:

 • printable
 • schaar
 • lijm
 • karton
 • verf (rood, geel, blauw)
 • bordje/bakje om te mengen
 • kwast met een platte punt (zo kun je de lijnen makkelijk netjes strak maken)
 • dikke naald en ongeveer 2 meter draad die vrij dik, soepel en stevig is.

Knip de cirkel uit.

Verf de rode, gele en blauwe vlakken (deze hoef j niet te mengen).

Meng de overige kleuren (oranje, groen, indigo en violet) op een bordje/bakje. Hiervoor hoef je echt maar drupjes met elkaar te mengen.

Wanneer je de juiste kleuren hebt gemaakt, kun je de overige vakjes ook verven.

Laat de verf goed drogen. Dit gaat vrij vlot wanneer je dun verft.

Rijg een stukje touw van ongeveer 1 meter door elke stip.

Laat twee personen tegenover elkaar staan die elk twee uiteinden van het touw vasthouden.

Zorg er voor da het touw een beetje gespannen staat.

Een derde persoon zorgt er voor dat de regenboogschijf netjes in het midden zit en draait de schijf heel ver rond…zodat het touw goed gedraaid is.

De twee personen die het touw vast houden, trekken de uiteinden rustig uit elkaar (anders gaat de schijf heel erg trillen en is het effect weg). De persoon die de schijf draaide kan op da moment de schijf los laten.

De schijf draait nu heel snel rond. Als de kleuren goed gemengd zijn en er netjes binnen de lijntjes is geverfd, zie je dat de kleuren uiteindelijk ‘gemengd’ worden door de hersenen en zo zie je een witte regenboogschijf. Het schijfje moet hiervoor dus wel snel genoeg draaien.

Doe jij ook zo’n leuke witte regenboog proef?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

CreaKrea

Elke week is er een CreaKrea uitdaging, met elke week een ander thema. Het creatieve CreaKrea team bestaat nu uit Emmy van Webkonijn, Ilse van De knutseljuf van Ede, Crea met kids en natuurlijk nog mijzelf.

Vorige week was het thema ‘Lollipops’ ik je zien hoe je rijstwafel lolly’s kunt maken. Deze week is het thema ‘Circles’ aan de beurt en mengden we kleuren en deden we de witte regenboog proef. Ben je benieuwd naar alle creaties? Kijk dan vooral in de linkparty en bij het CreaKrea team. De link naar hun diy’s vind je vlak boven de linkparty.

Bewaren voor later

Pinterest - Kleurencirkel en witte regenboog proefVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’. Maar kijk vooral ook even in de linkparty waar je overigens ook diy’s (en recepten) mag delen die binnen dit thema passen…dit kan in de vorm van een blog, foto of filmpje zijn (dus ook als niet-blogger/vlogger kun je gezellig meedoen). De inzendingen delen wij op ons bord op Pinterest. En vergeet natuurlijk niet om ook bij het CreaKrea team te neuzen:

You are invited to the Inlinkz link party!

Click here to enter

3 thoughts on “Kleuren mengen en de witte regenboog proef

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *