‘Lees beleving’ voor een beter leesmotivatie: thema bos

Lees beleving - bos

Welkom bij ‘Lees beleving’. In deze leesbeleving werken we rondom het thema ‘bos’. De basis van dit project is telkens een nieuw verhaal die je gratis kunt downloaden. En alle activiteiten kun je delen in de linkparty. Er is zelfs een win actie! Doe je gezellig mee?

Lees beleving

Omdat leesbeleving belangrijk is voor leesbevordering en leesplezier wilde ik iets organiseren voor jonge kinderen…voor de kinderen die net (Nederlands) leren lezen of moeite hebben met lezen.

Een nieuw thema

Voorheen deelde ik elke maand een nieuw thema. Wegens gezondheidsredenen lukt een maandelijks thema helaas niet meer. Ik heb mij (na veel rust en overwegen) voorgenomen om mij geen tijd meer op te leggen (hoe leuk ik het project ook vind), maar gewoon te werken vanuit inspiratie en energie om er zo voor te zorgen dat ik het beter kan volhouden qua gezondheid. Het vorige thema was al een tijdje geleden. Dat was het thema ‘lente‘. Deze keer gaan we weer de natuur in, want we beleven een avontuur in het bos.

In het bos

Omdat het herfst is en omdat het thema van de kinderboekenweek dit jaar giga groen is, besloot ik voor deze leesbeleving het thema ‘bos’ te nemen. We maken een wandeling door het bos. We genieten van de prachtige kleuren, komen dieren tegen, fotograferen paddenstoelen, verzamelen lekkere dingen en spelen spelletjes.

Lezen

Het project draait om een verhaal. Dat is de basis van het project. Daar omheen heb ik een aantal activiteiten uitgewerkt, zodat kinderen het verhaal veel meer beleven en dus ook beter begrijpen. En wanneer je een verhaal beter begrijpt, is het leuker om te lezen.

Vaak wordt er pas aan leesplezier en leesbeleving gewerkt wanneer kinderen echt kunnen begrijpen wat ze lezen. Dat is natuurlijk zonde, want juist de beginnende lezers moeten gemotiveerd blijven om te lezen. Er moeten leeskilometers gemaakt worden om beter te kunnen lezen en dat gaat niet zonder motivatie. Vandaar dat ik dit project bedacht.

Hier lees je meer over het project ‘Lees beleving.

Delen in de linkparty

In de linkparty onderaan in dit bericht zal ik de bijbehorende activiteiten delen. Per hoofdstuk is dat minimaal een taalactiviteit, een rekenactiviteit en een knutselactiviteit. En soms is er ook nog een extra activiteit bij een hoofdstuk, zoals een recept of een proefje. Verder zijn er ook nog activiteiten die passen bij het verhaal als geheel of bij het thema winter. Deze activiteiten zal ik ook in de linkparty delen.

Beleven doe je samen

Beleven doe je samen. Wat de een bedenkt, hoeft een ander niet opnieuw te bedenken. En waar de een niet aan dacht, bedenkt een ander. De linkparty staat om die reden open voor iedereen. Iedereen kan dus activiteiten delen die passen bij het verhaal. Je mag knutsels delen, maar ook recepten en spelletjes en liedjes en lesjes zijn meer dan welkom. Laten we elkaar helpen en inspireren. Laten we er samen voor zorgen dat kinderen het lezen met veel plezier beleven.

Basis pakket

Het basis pakket is geheel gratis en dus voor iedereen beschikbaar. Het basis pakket bestaat uit:

Wanneer je op de dingen uit de lijst klikt kun je deze gratis downloaden.

Uitgebreid pakket

Zoals ik al eerder heb uitgelegd zijn er ook taalactiviteiten, rekenactiviteiten en knutselactiviteiten aan elk hoofdstuk gekoppeld en nog veel meer leuke activiteiten. Hiervan deel ik de foto’s in de linkparty. Maar hier heb ik natuurlijk ook een complete handleiding bij geschreven compleet met bijbehorende werkbladen en knipbladen. Het uitgebreide pakket kun je in het winkeltje vinden voor de speciale actieprijs van €2,50. Na deze maand kost het pakket €5,00. Zodra het bedrag op de rekening staat, ontvangt je de link naar de documenten. Tip: Sla na ontvangst de bestanden gelijk op, zodat je ze niet kwijt raakt.

Winnen

Wil jij het digitale uitgebreide pakket graag winnen? Reageer dan onder dit bericht met waarom jij het uitgebreide pakket graag zou willen winnen. Ga voor extra winkansen naar het Facebook bericht en naar het Instagram bericht en tag daar iemand waarvan jij denkt dat diegene het project ook leuk zou vinden.

Je kunt meedoen tot en met 7 oktober 2022. Op 8 oktober 2022 maak ik de winnaar bekend in de reacties onder dit bericht, op Facebook en op Instagram. De winnaar dient zich binnen 3 dagen te melden. Wanneer de winnaar zich niet meldt, zal ik na die 3 dagen een nieuwe winnaar kiezen.

Blijf op de hoogte

Vind je het een tof project en wil je graag op de hoogte blijven van alle thema’s en activiteiten. Volg Mama Duizendpoot dan op Facebook, Instagram en Pinterest.

Bewaren voor later

Vind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, bijvoorbeeld op Facebook, Instagram, Twitter of LinkdIn. Dat is natuurlijk ook helemaal prima.

Vergeet bij het delen niet een link te plaatsen naar dit bericht, zodat iedereen het verhaal en de activiteiten makkelijk kan vinden.

Bewaren en delen wordt overigens enorm gewaardeerd.

Ben je op zoek naar meer lees beleving?

Wil je actief aan de slag gaan met lees beleving? Kijk dan op de pagina ‘Lees beleving’. Hier komen alle verhalen (met de bijbehorende activiteiten) te staan.


You are invited to the Inlinkz link party!

Click here to enter

One thought on “‘Lees beleving’ voor een beter leesmotivatie: thema bos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *