‘Het rupsje dat graag wilde groeien’, een prentenboek over (leer)honger

Het rupsje dat graag wilde groeien

‘Het rupsje dat graag wilde groeien’ is mijn eerste prentenboek met illustraties die ik niet digitaal heb getekend en ingekleurd. En ik hoop dat ook dit boek veel kan betekenen voor kinderen met een grote (leer)honger.

De aanleiding

Wanneer ik heel moe wordt, trek ik mij graag terug. Dan vind ik het heerlijk om creatief bezig te zijn. Zo kan mijn lijf rusten en kan mijn hoofd ook rusten terwijl het toch een beetje bezig is. Door de drukte van de laatste periode, was het mij allemaal weer even te veel geworden. Ik moest echt weer even rusten. daarom is het de laatste tijd ook zo stil op de website en op social media. Deze heb ik ook aangekondigd met het bericht dat je eerst moet rusten om te kunnen groeien. Hiervoor gebruikte ik een zelfgemaakte tekening van een cocon en een vlinder. Die tekening had ik digitaal gemaakt, maar wilde ik graag ook met potlood tekenen en met ecoline inkleuren. Ik wilde lekker experimenteren. Toen ik mijn mini illustraties toch wel heel leuk vond, besloot ik ze te gaan gebruiken voor een nieuw prentenboek.

Een boek met een boodschap

Net als bij het boek ‘Dat kan ik ook…een beetje’, wilde ik weer een boek met een boodschap maken. Deze wilde ik vooral richten tot jonge kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong. Hoogbegaafden staan er namelijk niet echt om bekend dat ze graag ‘stil staan’. Hun leerhonger is vaak groot. Maar het hoofd heeft af en toe even tijd nodig om alle informatie een goed plekje te kunnen geven, zodat je de informatie later beter en makkelijker kunt gebruiken. Het levenscyclus van de vlinder past hier heel goed bij. Hierdoor kun je voor kinderen goed visueel maken waarom rusten belangrijk is.

Een boek voor iedereen

Omdat ikzelf hoogbegaafd ben en de kleine meid dit vermoedelijk ook is, richt ik mij graag tot deze doelgroep. Maar als ik een boek maak, wil ik eigenlijk ook dat het voor alle jonge kinderen een leuk prentenboek is. Ik ben dol op boeken en ik zou het vreselijk vinden wanneer mijn boek maar voor een kleine groep kinderen leuk kan zijn. Iedereen zou van het boek moeten kunnen genieten. Het prentenboek is dus op zo’n manier geschreven dat het voor ieder jong kind een leuk boek kan zijn. Maar door zijn symboliek kun je er net even iets extra’s mee.

Zelf lezen

In dit boek zijn de letters groot en de zinnen kort. Ook is er veel herhaling. Dit maakt het voor jonge lezers prettiger om zelf te lezen. Vooral hoogbegaafde kinderen lezen graag ‘gewone’ zinnen en niet op de manier zoals ze dat vaak in groep 3 (of het eerste leerjaar) doen. Deze kinderen leren liever op een organische manier lezen. Het leerproces moet vooral natuurlijk voelen. Zo lezen ze liever vaak gebruikte woorden dan m-k-m woorden als hok en kip. Ook lezen ze liever zinnen in een opbouw die we veel gebruiken in plaats van een standaard opbouw (ond + pv + en de rest). En hoewel hoogbegaafde kinderen herhaling vaak vervloeken, wilde ik dit toch in mijn boek. De beginnende lezers kunnen hierdoor namelijk makkelijker woorden herkennen en ervaren door de herhaling makkelijker successen. Hiermee oefenen ze op een speelse manier het automatiseren…iets wat een hoogbegaafd kind vaak moeite mee heeft door de afkeer voor herhaling.

In de klas

Ook wilde ik dat het boek goed bruikbaar zou kunnen zijn in de klas. Een kind moet het boek fijn vinden om zelf te lezen en zelf te bekijken. Ook moet het boek veelzijdig genoeg zijn om voor verschillende vakgebieden in te kunnen zetten. Om die reden heb ik bijvoorbeeld het leven van de rups zo realistisch mogelijk weergegeven en heb ik in mijn illustraties maar één brandnetelplant getekend die kaal gegeten wordt. Die brandnetel heeft 10 blaadjes, waarvan er twee jonge blaadjes blijven staan. Ook heb ik bijvoorbeeld bewust bijvoeglijk naamwoorden gebruikt die in een trap van vergelijking passen. Die bijvoeglijk naamwoorden heb ik vervolgens weer gekoppeld aan een menselijke eigenschap. Door allerlei verschillende aspecten in het boek naar voren te laten komen, kun je er veel verschillende activiteiten aan koppelen.

Extra’s

Een boek komt meer tot leven, wanneer je er actief mee aan de slag gaat. Daarom wilde ik naast het boek ook iets extra’s maken voor iedereen die het boek koopt. Ik besloot dit weer te doen via een QR-code die in het boek staat. Met die code kun je bijvoorbeeld dingen downloaden voor een vlinderfeestje. En er staan ook ontzettend veel printables voor activiteiten bij. Zo kunnen kinderen lekker aan de slag gaan met het thema van het boek en leeft het boek meer.

Het boek op een scherm

Om het boek nog beter bruikbaar te kunnen maken in de klas, heb ik ook een boekversie gemaakt voor op een liggend scherm. Ideaal voor op het digibord of voor op de tablet. Maar het digitale boek is ook ideaal voor de kinderen die last hebben van bewegingsonrust. Het voordeel van het lezen vanaf een tablet ten opzichte van een ‘gewoon’ boek is dat een tablet niet openklapt en dus ook niet open en dicht kan tijdens het lezen. Ook kunnen de frunnikende vingertjes niet aan de bladzijden peuteren.

Waar kun je ‘het rupsje dat graag wilde groeien’ kopen?

Boek

‘Het rupsje dat graag wilde groeien’ is als boek te koop bij boekenbestellen.nl. Het boek kost hier op dit moment €24,95 en is te koop als print-on-demand. Doordat het een print-on-demand is, duurt het ongeveer 5 werkdagen voordat je het boek in huis hebt. In het boek vind je ook een QR code. Met deze code kun je nog onwijs veel leuke dingen gratis downloaden.

Digitaal

Het boek is ook hier in het winkeltje te koop als digitaal boek voor een liggend scherm (ideaal voor op de tablet of op het digibord). Deze kost €9,95. Nadat de betaling compleet is, ontvang je het digitale boek via de mail (het is dus heel belangrijk het juiste e-mail adres op te geven!). Ook in het digitale boek vind je de QR code die toegang geeft voor veel gratis printables.

Social media

Zowel op het Instagram account als de Facebook pagina van Mama duizendpoot deel ik af en toe iets over het boek. Het boek heeft tot nu toe nog geen eigen pagina.

Bewaren voor later

Vind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, bijvoorbeeld op Facebook, Instagram, Twitter of LinkdIn. Dat is natuurlijk ook helemaal prima.

Vergeet bij het delen niet een link te plaatsen naar dit bericht, zodat iedereen het verhaal en de activiteiten makkelijk kan vinden.

Bewaren en delen (met de originele link) wordt enorm gewaardeerd.

Dol op boekjes?

Ben je net als wij dol op lezen en voorlezen? Kijk dan ook even op de leespagina ‘Mama leest voor’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *