Het geboortekaartje

het geboortekaartje

Nog voor je kleine geboren wordt, moet je nadenken over het geboortekaartje. Een geboortekaartje is erg persoonlijk en je wilt dan ook dat deze echt bij jullie past; zowel het uiterlijk als de inhoud.

Zo veel vragen

Zodra je begint aan het kaartje, komen er veel vragen op jullie af. Maak je hem zelf, of ontwerp je hem zelf en laat je het drukken of kies je een kant en klaar kaartje waar je alleen nog wat gegeven in hoeft te vullen? Gebruik je een foto of juist niet? Wat zet je op het kaartje? En wie stuur je allemaal een kaartje?

Een kaartje zelf maken

Als je creatief bent (en niet naar iets van 100 mensen een kaartje stuurt), dan is het misschien wel een optie om zelf kaartjes te maken. Er zijn mensen die het doen, maar het zijn er niet veel.

Tip: Zorg er voor dat je de kaartjes voor de 30ste week, zo ver als kan, af hebt in verband met een mogelijke vroeggeboorte.

Wil je voor de kersverse opa’s en oma’s iets speciaals maken? Denk dan eens aan een jacobsladder van papier als geboortekaartje.

Een kaartje zelf ontwerpen

Tegenwoordig zijn er ontzettend veel manieren op een afbeelding te bewerken. Dit zorgt er ook voor dat je prima zelf een kaartje kunt ontwerpen…als je dat leuk vindt natuurlijk. Als je met jouw ontwerp naar een drukkerij gaat, willen ze graag dat je het bestand aanlevert als pdf. Ook voor het omzetten van jouw ontwerp naar pdf zijn een flink aantal apps en websites te vinden…dus ook dit is een peulenschilletje. Wanneer je jouw kaartje in Word of PowerPoint maakt, kun je het document zelfs gewoon als pdf opslaan. Let er alleen wel op dat je een handige afmeting gebruikt, zodat jouw zelfontworpen kaartje ook nog fatsoenlijk in een envelop past. Maak je ontwerp op tijd klaar, zodat je na de geboorte nog enkel de gegevens in hoeft te vullen en om hoeft te zetten in een pdf.

Een kaartje kiezen

Een kaartje kiezen is makkelijk en kan nog steeds best persoonlijk zijn. Er zijn namelijk ontzettend veel webshops waar je leuke geboortekaartjes kunt laten maken. Deze hebben allemaal leuke afbeeldingen en al kant en klare teksten waar je uit kunt kiezen. Je hoeft dan dus alleen maar even te kiezen. Ehm, nou…dat even kan ook nog best lang duren, want de keuze is enorm groot. Begin ook hier dus op tijd mee.

Komt de foto op het kaartje?

Met een foto op het kaartje kan iedereen de kleine alvast ePhototastic-7-2-2018_c3db425b-fe81-4ddc-bf59-0c888be70743en beetje bewonderen. Het maakt het geboortekaartje erg persoonlijk. Maar of dit ook bij jullie past, dat is aan jullie. Misschien wil je het nog even een verrassing laten hoe je kleine er uit ziet. Maar misschien vindt je het ook juist leuk voor later. Wat je ook kiest, zorg er voor dat jullie er volledig achter staan.

Wat zet je er op?

Het is gebruikelijk om de naam, geboortedatum, dePhototastic-7-2-2018_49516da8-2ea8-419b-a401-d1cec788dc60 tijd, de lengte en het gewicht op het kaartje te zetten. Vaak staat er ook een kort verhaaltje of gedichtje in waarbij papa, mama en broertjes en zusjes als afzender staan. En niet geheel onbelangrijk is het om er op te zetten wanneer mensen welkom zijn om de kleine spruit te ontmoeten, noteer daarbij ook je telefoonnummer en het adres…anders kan het voor de visite nog best lastig worden om contact op te nemen of om langs te komen.

Lees ook: Kraamvisite 

Wil je er een leuke tekst op zetten, maar heb je geen inspiratie? Dan zijn er ontzettend veel voorbeelden op internet te vinden. De meeste webshops voor geboortekaartjes hebben ook voorbeeldteksten…dan hoef je daar je hoofd niet meer over te breken.

Wie stuur je een kaartje?

Stuur in ieder geval iedereen die belangrijk voor je is, een kaartje. Hoe veel dat er zijn en wie dat zijn ligt aan jezelf…en ook aan jouw budget. Zorg er in ieder geval voor dat je zelf ongeveer vijf extra kaartjes hebt. Zo kun je nog snel een kaartje sturen wanneer je er achter komt dat je iemand vergat een te sturen. En voor later is het ook leuk om er een voor jezelf en een voor de kleine te hebben.

Onze keuze

Mijn man liet mij lekker creatief zijn. Niet dat hij niets in te brengen had hoor, in tegendeel, ook hij heeft hierin keuzes gemaakt. Maar ik mocht dus even lekker creatief doen op de laptop.

Lilian was ons klein bouwprojectje (wij houden van klussen) en het leek ons daarom wel grappig om dat te uitten op het kaartje…en de tekst sluit daar op aan. Het kaartje kreeg een achtergrond met een houtdesign. De teksten en de foto zitten ‘vast’ met afbeeldingen van spijkers, als klein geintje om het effect van hout wat te vergroten.

De foto was nog niet zo heel eenvoudig, want telkens wanneer de camera in de buurt was, keek onze dame niet zo lief meer…tot we een l.p. (wij hebben ze nog) van ‘Van Morrison’ opzetten met het nummer ‘Wavelength’. Zodra ze de muziek hoorde, begon ze te luisteren…en dat zie je ook echt op de foto terug. Dat moment is achteraf best typisch voor haar, want ze is dol op muziek.

Het kaartje hebben we laten drukken bij de drukkerij hier in de buurt. En omdat mijn man uit het dorp komt, kregen we er een fotoboek bij met de voorkant van het kaartje op de voorkant gedrukt. Dit boek wordt haar babyboek waar haar ontwikkeling in komt te staan aan de hand van foto’s. Deze krijgt zij later cadeau…misschien wel als kraamcadeau.

Ik ben blij dat we het kaartje zelf ontworpen hebben. Zo is het echt ‘ons’ kaartje en er zal niemand zijn met zo’n geboortekaartje…tenzij iemand hem na maakt natuurlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *