Lipbalsem en crème voor de winterse dagen

crème en lipbalsem

Met een heerlijke crème en een zalige lipbalsem kun je jouw gezicht en lippen fijn verwennen tijdens de koude dagen. En deze verzorgingsproducten zijn heel simpel zelf te maken (en het is nog leuk ook).

Extra verzorging tijdens de barre dagen

Wanneer je buiten de kou trotseert en vervolgens weer binnen in de warmte zit, heeft je huidje best wat te verduren. Vaak drogen je lippen snel uit tijdens deze dagen en kan je gezicht ook wel een beetje extra liefde gebruiken. Ik gebruik dan graag een beetje lipbalsem en een beetje ‘vettige’ crème, zodat mijn huid extra beschermd is tegen deze barre omstandigheden en ondertussen extra verzorgd worden. Wat ik extra op mijn handen heb zitten gebruik ik vaak nog om mijn handen ook nog even lekker mee in te smeren…want die hebben het ook best zwaar met dit weer. En wat is er nu leuker dan deze producten zelf te maken!

Twee producten 1 basis

Wanneer je de crème gaat maken, heb je bijna alles voor de basis van de lipbalsem al in huis. Erg handig, want zo maak je jouw favoriete verzorgingsproducten zonder veel extra dingen te hoeven aanschaffen. Het enige wat je extra nodig hebt is een smaakje en/of kleurtje…mits je dat wilt (of je moet dat net als ik al standaard in de voorraadkast hebben staan).

Als je borstvoeding geeft (of nog moedermelk in de diepvries hebt), kun je overigens ook een heerlijke moedermelk crème maken.

Allergieën

Er zijn best veel mensen die erg gevoelig zijn voor extra toevoegingen die in vele verzorgingsproducten zitten. Denk bijvoorbeeld aan geur- en smaakstoffen of conserveringsmiddelen. De grote meid hier is daar ook erg gevoelig voor. Om dan een fijne crème te vinden die geschikt is, ben je vaak een hele zoektocht verder en dan kom je op een crème uit die een flinke duit kost. En ook een goede lipbalsem zonder al te veel toevoegingen kan al een aardig prijskaartje hebben. Bespaar je de zoektocht en ga lekker zelf aan de slag. Zo weet je precies wat er in zit en het kost je lang niet zo veel geld. De eerste aanschaf is misschien niet echt goedkoop, maar je kunt hier aardig wat porties uit halen en zo is de gemiddelde prijs een stuk lager.

Deze crème en lipbalsem durf ik zelfs gewoon te eten. Waarom? Omdat er niets schadelijks in zit. Daarom vind ik het ook heerlijk om te gebruiken voor mijzelf en voor de meiden. Ik hoef mij ook geen zorgen te maken wanneer de kleine meid haar vingers in de mond steekt nadat ze lekker heeft zitten smeren met de crème. Dat is pas lekker zorgvrij smeren.

Wat is de werking van elk ingrediënt?

De producten met een linkje heb ik allen bij Holland & Barrett besteld, lekker in één keer. Olijfolie stond nog in de kast en havermelk hebben ze gewoon bij de supermarkt.

Havermelk: De werking van havermelk is vooral verzachtend en ontsteking werend.

Kokosolie: Ook in kokosolie zit laurinezuurven caprylzuur, die helpen beschermen tegen bacteriën, virussen, schimmels en parasieten en andere ziekteverwekkers. Ook zit kokosolie vol met vitamine E. Verder werkt kokosolie hydraterend op de huid en helpt het de huid te beschermen tegen de zon. Daarbij is deze goed voor de structuur van de crème.

Olijfolie: Olijfolie zit vol vitamine A, D en E. Ook bevat het veel omega 6 die goed is voor de zuurstofmetabolisme van de cellen. Verder helpt olijfolie beschermen tegen de zon.

Bijenwas: De grootste medicinale werking van bijenwas is die als antibioticum. Daarnaast is de stevige structuur erg belangrijk voor de structuur de crème.

Sheabutter: Dit remt de veroudering van de huid af doordat de vorming van nieuwe cellen wordt geactiveerd, de alantoïne stimuleert het herstellend vermogen van de huid, beschermt tegen uitdroging, helpt tegen striae en littekens.

Vitamine-E olie: Deze olie helpt vooral tegen celbeschadiging.

Lavendel olie: De geur werkt rustgevend. De olie werkt pijnstillend en ontsmettend.

Tea tree olie: Deze heeft eigenlijk een soortgelijke werking als tea tree olie.

Het recept voor een verzorgende lipbalsem

Voor het maken van de lipbalsem heb je het volgende nodig:

 • 2 el kokosolie
 • 1 el olijfolie
 • 1 el bijenwas
 • 1 el sheabutter
 • 2 druppels vitamine-E olie
 • 3 druppels ‘smaakje’ (bijvoorbeeld een vanille essence…deze ligt bij de bakspullen in de supermarkt en bij de toko hebben ze vaak heel veel verschillende smaakjes)
 • eventueel voedingskleurstof (ook deze kun je gewoon in de supermarkt of bij de toko kopen)

Laat de kokosolie au-bain-marie smelten. (Je hebt dan een pan met een beetje water met daarin een vuurvast bakje/schaaltje waarin je de kokosolie doet.)

Voeg de olijfolie toe.

Roer de bijenwas er door tot deze ook helemaal gesmolten is, dit duurt eventjes.

Voeg de sheabutter toe en roer dit er goed door.

Roer de druppels vitamine-E er door.

Voeg eventueel een smaakje en een kleurtje toe. Tip: wanneer je de lipbalsem een kleurtje wilt geven, kun je het beste er af en toe een drupje in laten vallen en er goed doorheen roeren, zodat je lipbalsem de juiste kleurintensiteit krijgt. Je kunt kleuren met elkaar combineren om zo andere kleuren te krijgen (zoals paars of oranje).

Roer alles heel goed door elkaar.

Giet het mengsel in een mooi potje waarin je makkelijk de crème op je vinger kunt krijgen. Ik heb mijn potjes gewoon bij de apotheek gehaald, maar je kunt ook lege zalfpotjes kopen.

Het recept voor een verzorgende crème 

Voor het maken van de crème met olijfolie heb je het volgende nodig:

 • 75 ml havermelk (op kamertemperatuur) (en de rest van het pak havermelk kun je heerlijk opdrinken…dat is nog goed voor je ook)
 • 75 gram kokosolie
 • 3 el olijfolie
 • 1 el sheabutter
 • 1 eetlepel bijenwas
 • 3 druppels vitamine-E olie, al is dat niet noodzakelijk
 • 2 druppels lavendel olie of tea tree olie (beide hebben redelijk dezelfde werking, maar de geur is anders)

Laat de kokosolie au-bain-marie smelten. (Je hebt dan een pan met een beetje water met daarin een vuurvast bakje/schaaltje waarin je de kokosolie doet.)

Voeg de olijfolie toe.

Roer de sheabutter er door.

Voeg de bijenwas toe en roer deze er door tot het helemaal gesmolten is, dit duurt eventjes.

Roer de druppels vitamine-E er door.

Voeg de druppels lavendel olie of tea tree olie toe en roer deze er goed door.

Zet het kommetje met het mengsel in een bak met koud water, zodat het mengsel afkoelt. Ondertussen blijf je roeren.

Wanneer het een beetje is afgekoeld kan de havermelk er in één keer bij en moet je goed roeren.

Roer totdat het een mooie egale crème is zonder klontjes, dit duurt weer even.

Doe de crème in een goed afsluitbaar potje (bijvoorbeeld een weckpotje).

Zet op het potje wat het is en noteer ook de datum waarop het gemaakt is…je kunt er ook een mooi labeltje voor maken, zodat het echt een speciaal potje wordt.

Tip

Maak het potje klaar voordat je de crème of lipbalsem klaar hebt, zodat je het er in kunt doen zodra het klaar is.

Bewaren voor later

Pinterest - lipbalsem en cremeVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Meer over verzorging?

Wil je meer lezen over verzorging? Kijk dan vooral bij de pagina ‘Mama verzorgt’.

3 thoughts on “Lipbalsem en crème voor de winterse dagen

 1. We hebben niets nodig voor onze lippen, laat je lichaam zelf werken. Probeer 1 maand lang niets te gebruiken, dan gaan je lippen zelf ver produceren die je gaat beschermen…

  1. Ikzelf gebruik normaal gesproken nooit een crème of lippenbalsem. Ik gebruik zelfs geen zeep…juist om het beschermende laagje wat mijn lijf produceert in tact te laten. Maar wanneer het buiten heel koud is en ik veel moet fietsen/lopen buiten merk ik dat mij lippen, gezicht en handen het toch wel zwaar krijgen. Een beetje crème of lippenbalsem helpt mij dan zeker. En natuurlijk smeer ik niet de hele dag door, dat is zonde. Ik smeer enkel vlak voor ik naar buiten ga…en dat verschil merk ik zeker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *