Zelf verzorgingsproducten maken voor het gezicht

verzorgingsproducten maken voor het gezicht

Hoe heerlijk is het om jezelf eens even lekker in de watten te leggen met verzorgingsproducten die je heel gemakkelijk zelf kunt maken…zonder ‘rommel’! 

Zelf verzorgingsproducten maken

Het zelf maken van verzorgingsproducten is eigenlijk begonnen toen ik voor het eerst mijn eigen moedermelk crème maakte. Toen ik geen borstvoeding meer gaf, maakte ik een crème zonder moedermelk. Toen leerde ik ook dat je met bijna dezelfde basis een lipbalsem kunt maken. Ik kreeg de smaak te pakken en wilde graag ook mijn eigen shampoo maken. Dit vooral omdat mijn huid helemaal niet meer blij werd van shampoo uit de winkel. De shampoobar gebruik ik nog steeds wanneer ik mijn haar was…en dat hoeft echt al veel minder vaak voordat het vettig wordt.

Mijn eigen zeep maken, staat ook nog steeds op het programma. Dat heb ik al eens geprobeerd, maar ik ben nog niet helemaal tevreden. Ik wil een zeep die maken die mijn huid niet alleen reinigt, maar ook echt goed verzorgd. We experimenteren dus nog even door. Het leek mij ook leuk om een keer zelf een make up remover en gezichtsreiniger te maken. En omdat ik toch al bezig was, maakte ik ook maar gelijk een oogbalsem tegen rimpeltjes (ik wordt er immers ook niet jonger op).

Cadeau

Je kunt de verzorgingsproducten voor jezelf maken, maar het is ook erg leuk om het cadeau te geven. Zo kun je jouw moeder een verwenpakket geven voor moederdag. Of leg een pasgeworden mama in de watten en geef een pakketje als kraamcadeau. Maar voor een verjaardagscadeau kan het ook prima.

Ik gaf deze verzorgingsproducten cadeau voor moederdag, samen met zelfgemaakte wattenschijfjes, dispenser er gezichtshanddoeken…en een kaart waarop staat wat er in elk product zit en hoe je de producten moet gebruiken.

Werking van de ingrediënten

Bijenwas: De grootste medicinale werking van bijenwas is die als antibioticum. Daarnaast is de stevige structuur erg belangrijk voor de structuur van de crème en balsem. Ook werk bijenwas lichtelijk als emulgator.

Castorolie: Castorolie wordt voornamelijk gebruikt voor een diepere hydratatie, dit helpt onder andere tegen lijntjes en rimpels. De olie heeft een reinigende, antibacteriële, ontstekingsremmende werking en zit vol antioxidanten en vitamine E. Ook werk castorolie lichtelijk als emulgator.

Jojobaolie: Jojobaolie zit boordevol antioxidaten en vitamine E. Het heeft een ontstekingremmende en reinigende werking. De olie wordt ook gebruikt om rimpels en lijntjes tegen te gaan.

Olijfolie: Olijfolie zit vol vitamine A, D en E. Ook bevat het veel omega 6 die goed is voor de zuurstofmetabolisme van de cellen. Verder helpt olijfolie beschermen tegen de zon.

Rozenbottel olie: Deze olie heeft een hele sterke regenererende werking, waardoor het ideaal is om te gebruiken bij oneffenheden op de huid. 

Gebruik

Gezichtsreiniger

Smeer een beetje gezichtsreiniger op het gezicht. Dek het gezicht minimal 1 minuut af met een warme handdoek. Verwijder de gezichtsreiniger met de warme handdoek

Make up remover

Schud de fles goed voor gebruik, zodat alle deeltjes gemengd zijn. Doe een klein beetje make-up remover op de ruwe kant van een wattenschijfje. Veeg met het wattenschijfje zachtjes de make-up weg. Veeg met de zachte kant van een schoon wattenschijfje de make-up remover weg of doe dit met een warme handdoek.

Oogbalsem

Smeer een klein beetje op de oogkassen (niet op de oogleden).

Lipbalsem

Smeer een beetje op de lippen bij extreem koud/warm weer voor extra bescherming.

Dagcrème 

Smeer een klein beetje op het gezicht voor extra verzorging van de huid.

Bewaren

De verzorgingsproducten die geen water bevatten, kun je vrij lang goed houden mits je het goed afgesloten bewaart. De andere verzorgingsproducten zijn minder veel minder lang houdbaar doordat bacteriën en schimmels graag in water zitten. Mijn tip is dan ook om hiervan niet te veel tegelijkertijd te maken, zodat het in 1 a 2 weken op kan raken. Ook voor deze producten geldt dat je die het beste goed afgesloten (en zeker niet warm) kunt bewaren.

Aan de slag

Voor het maken van verzorgingsproducten voor het gezicht heb je het volgende nodig:

Gezichtsreiniger
 • 1 deel castorolie
 • 1 deel olijfolie
 • 1 deel jojoba olie

Doe de drie ingrediënten in een flesje.

Even schudden….en klaar.

Make up remover
 • 10 delen water (het beste is om gedestileerd water te gebruiken of zelfs gedemineraliseerd water)
 • 8 delen olijfolie of zonnebloemolie
 • 1 deel jojoba olie
 • 1 deel castorolie

Vul de helft van het flesje met water.

Verdeel het overige deel (visueel) in vijf delen. Schenk olijfolie of zonnenbloemolie in het flesje en laat hierbij een vijfde deel (van het deel boven het water) leeg.

De helft van het lege deel vul je met jojoba olie.

Het laatste deel vul je met castorolie.

Voor gebruik moet je het gesloten flesje goed schudden, zodat alle delen goed gemengd zijn.

Oogbalsem
 • 1 deel bijenwas
 • 4 delen jojobaolie
 • 4 delen rozenbottelolie

Smelt het bijenwas au bain marie.

Roer de twee soorten olie er doorheen.

Giet het mengsel in een potje.

Lipbalsem

Dit recept heb ik al vaker gemaakt. Het recept voor lipbalsem kun je hier vinden.

Dagcrème 

Dit recept heb ik al vaker gemaakt. Het recept voor dagcrème vind je bij het recept voor lipbalsem.

Maak jij ook deze heerlijke verzorgingsproducten voor het gezicht?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

Bewaren voor later

Pinterest - Verzorgingsproducten maken voor het gezichtVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Meer over verzorging?

Wil je meer lezen over verzorging? Kijk dan vooral bij de pagina ‘Mama verzorgt’.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’.

2 thoughts on “Zelf verzorgingsproducten maken voor het gezicht

 1. Hallo mamaduizendpoot,

  Erg enthousiast van al jouw gezichtsproducten.
  Heb je nog recepten voor wat je allemaal met kruidnagel kan doen kan moeilijk vinden op internet.
  En dan geen kookrecepten

  Warme groet,
  Eefje Sneeuw

  1. Wat een lieve woorden en wat fijn dat je er zo enthousiast van wordt. Ik heb nog geen recepten met kruidnagel (qua verzorgingsproducten), maar het is wel heel interessant. Kruidnagel gebruik ik wel bij ontstekingen en dergelijke, dus het is absoluut de moeite waard om eens in te gaan duiken. Ik ga mij er in verdiepen om hier een recept mee te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *