Marmeren met nagellak

marmeren met nagellak

Marmeren met nagellak geeft een prachtige, speelse en elegante look aan een voorwerp. Ik heb die saaie zilveren kerstballen gemarmerd, zodat ze perfect bij het interieur passen.

Marmeren met nagellak voor elke gelegenheid

Marmeren met nagellak staat onwijs mooi. Je kunt er iets alledaags mee pimpen, zodat het net even iets extra’s krijgt. Zo kun je glazen marmeren voor een feestelijke dinertafel…voor een bruiloft en verjaardag. Je kunt een mok marmeren voor vaderdag of moederdag of als juffencadeau. Een ei kun je marmeren voor een gezellige paastafel. En een kerstbal marmer je uiteraard voor Kerst. Maar je kunt nog veel meer dingen marmeren, zoals een vaas, kandelaar, theelichthouder, plastic lampenkap enz. Het enige wat wel een vereiste is, is dat het oppervlak glad is en waterbestendig.

In de klas

Dit project kun je ook prima in de klas doen. Laat wel goed zoen hoe je het marmereffect kunt krijgen en vul de bakken water met een gieter, zodat het geen waterballet wordt. Tip: doe dit in een lokaal met zeil in plaats van karpet 😉 Zorg er ook voor dat je nagellak remover hebt, zodat je de vieze handen goed schoon kunt krijgen.

Materiaal

Het belangrijkste is toch wel de nagellak. Het maakt niet zo veel uit welk merk je neemt. Kijk dus vooral naar de kleuren die jij mooi vindt en kies dan lekker het goedkoopste merk.

Verder is het belangrijk dat het water niet te warm is en ook niet te koud. Bij te warm water is het lastig om druppen op het water te krijgen (of ze zakken naar de bodem of ze lossen op en verspreiden zich over de gehele wateroppervlak). Bij te koud wordt de nagellak snel hard en krijg je niet zo’n mooi marmer effect. Het water is perfect wanneer het nog net wat lauw aanvoelt, maar dat is denk ik gewoon een kwestie van een paar keer proberen. Maak het jezelf ook vooral niet moeilijk en maak het water lekker diep, zodat je de laag er mooi op krijgt.

Film

Je kunt de werkbeschrijving lezen om te leren hoe je kunt marmeren met nagellak. Maar ik heb ook een filmpje gemaakt waarin ik laat zien hoe ik een kerstbal marmer. Vind je dat prettiger dan kun je het filmpje hier vinden.

Aan de slag

Voor het marmeren met nagellak heb je het volgende nodig:

  • kerstbal/glas/mok/ei/???
  • bak met lauw water
  • nagellak (een paar verschillende kleuren die contrasteren, maar wel goed bij elkaar passen)
  • stokje (ik gebruikte een grote satéprikker)
  • papier om overtollig nagellak aan af te vegen
  • *eventueel nagellak remover voor correcties

Doe lauw water in een bak die diep genoeg is om het voorwerp volledig in te kunnen dompelen.

Draai de verschillende potjes met nagellak open.

Laat een paar druppen nagellak op het wateroppervlak vallen. De eerste drup (of eerste paar druppen) zal oplossen en een soort ‘filmpje’ maken over het wateroppervlak…dit is juist goed.

Laat een paar druppen van een andere kleur op de andere druppen vallen.

Voeg eventueel een derde en vierde kleur toe, maar doe er niet te lang over…anders droogt de nagellak al en kun je niet meer goed marmeren.

Veeg met het stokje voorzichtig door de drupjes. Begin telkens in het midden van de drupjes, omdat de nagellak hier nog goed nat is. Probeer het ‘filmpje’ niet te breken terwijl je door de druppen veegt. Als je liever hartjes maakt in plaats van marmeren, dan moet je telkens van boven naar beneden door de druppen vegen…net als bij het schuim van cappuccino.

Dip het voorwerp nu in de nagellak en druk het voorwerp helemaal naar beneden. Als je nog nagellak over hebt aan de bovenkant, kun je dit met het roerstokje weg vegen. Veeg het overtollige nagellak dan af aan een papiertje, zodat je voor de volgende een schoon stokje hebt.

Ga jij ook marmeren met nagellak?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

Bewaren voor later

Pinterest - marmeren met nagellakVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *