String art
Met de simpelste dingen maak je soms de mooiste kunstwerken. Dat geldt ook voor string art. De kris-krasse contrastlijnen zorgen voor een prachtig effect.
Een persoonlijk cadeau
De mama van de grote meid was jarig en ze wist niet wat ze haar moest geven. Ik vroeg haar of ze iets wilde kopen of dat ze liever iets zelf wilde maken. Ze wilde graag zelf iets maken. Ze houdt van knutselen, dus dat was ook wel logisch. Haar moeder rijdt paard en dus besloten we dat ze wel iets kon maken wat met paarden te maken had. Uiteindelijk kwamen we uit op string art van een paardenhoofd…en wel die van het paard van mama. Ik ging op zoek naar een foto van het paard en heb deze in het juiste formaat uitgeprint. Verder moest ik haar een beetje helpen met de spijkertjes in het hout te slaan, want dat vond ze nog best zwaar. Verder heeft ze het helemaal zelf gemaakt…en ze is super trots op het resultaat.
Doordat je zelf kunt bepalen welke afbeelding je kiest, kun je op deze manier een heel persoonlijk cadeau maken. Maar in plaats van een afbeelding, kun je natuurlijk ook kiezen voor letters.
De oorsprong van string art
Aan het einde van de 19e eeuw bedacht Mary Everest Boole de ‘curve stitch’ om bepaalde onderdelen van wiskundig toegankelijker te maken voor kinderen. In de jaren 60 werd deze techniek ook gebruik om kunst te maken. Van oorsprong horen de lijnen geometrisch te verlopen, maar na verloop van tijd is dat idee wat losgelaten. Nu worden de draadjes ook wel gewoon kriskras om de spijkertjes heen gemaakt…zo lang er maar binnen de spijkertjes gebleven wordt. Persoonlijk vind ik het mooier wanneer er echt geometrische vormen worden gemaakt, maar wanneer je met kinderen string art maakt is dat wellicht iets te hoog gegrepen en is het kriskras wikkelen van het draad al lastig genoeg. Het is wel een hele goede oefening voor de fijne motoriek, want het is nog best een priegelwerkje.
In de klas
Dit project kun je ook prima in de klas doen. Zorg er dan wel voor dat de kinderen op een veilige manier met de spijkers en hamers werken. Voor het zelfstandig kunnen werken aan dit project is het wel noodzakelijk dat de fijne motoriek al wel redelijk ontwikkeld is…de bovenbouw zou dit prima zelfstandig moeten kunnen maken. Zo kun je de kinderen iets voor zichzelf laten maken, maar ook voor vaderdag of moederdag.
Materiaal
Voor het plankje heb ik multiplex gebruikt. Dit hadden we nog liggen en is stevig genoeg om de spijkertjes goed vast te houden. Voor het garen heb ik katoen van Scheepjes gebruikt. Dit is mooi dun, stevig, pluist niet en rekt niet echt.
Aan de slag
Voor het maken van string art heb je het volgende nodig:
- plankje
- *eventueel verf/lak en kwast/roller
- print/tekening
- schaar
- potlood
- kleine spijkertje
- hamer
- garen (katoen)
- *eventueel een drup lijm
Neem een plankje als basis.
*Verf het plankje in de gewenste kleur of laat hem gewoon zo…of lak hem netjes af.
Bepaal de grootte van jouw afbeelding.
Maak een tekening of neem een foto die binnen die afmeting past.
Knip de tekening/foto uit.
Trek de tekening/foto over (doe dit heel zacht, zodat de lijnen nog maar net zichtbaar zijn.
Sla spijkertje in het plankje…op de lijn. Laat daar ongeveer 1 cm tussen en zorg er voor dat er nog ongeveer 1 cm van het spijkertje uitsteken.
Knoop het garen om de spijker in een hoekje.
Ga nu zigzaggen met het garen door de afbeelding door telkens om de spijkertjes te gaan. Het mooist is wanneer het garen zichzelf bij het spijkertje kruist, zo blijft het garen ook beter om het spijkertje. Doe dit net zo lang tot dat jij de afbeelding mooi gevuld vindt.
Knoop het einde weer op een spijkertje. Het makkelijkst is om dit te doen om hetzelfde spijkertje waar je de eerste knoop ook omheen heb gemaakt.
Tot slot ga je met het garen om alle spijkertjes…alsof je de omtrek tekent met garen. Wikkel het garen wel echt om elk spijkertje, zodat de lijn goed zichtbaar wordt. Dit kun je met dezelfde kleur doen, maar je zou ook voor een andere kleur kunnen kiezen.
Maak jij ook zo’n leuke string art?
Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.
Crea-cross
Elke week is er een crea-cross uitdaging. De crea-cross uitdaging is bedacht door Ilse van Kreanimo. Zij daagt elke week andere creatievelingen uit om iets te maken binnen een thema. Vorige week was het thema ‘Sinterklaas’ aan de beurt en liet ik je zien hoe je duurzame cadeauzakjes kunt maken.
Deze week is het thema ‘Kunstenaar/kunstwerk’ aan de beurt. Ilse van Kreanimo is als bedenker van crea-cross de host. Kijk ook vooral even naar bijdrage. Ook Melanie heeft iets binnen dit thema gemaakt. Kom ook even naar haar creatieve uitspattingen kijken. En ik…ehm…de maakte dus string art in de vorm van een paard.
Elke week is er ruimte voor een gast-co-host. Wil jij ook een keer co-host zijn? Geef dit dan door aan Ilse van Kreanimo.
Bewaren voor later
Vind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.
Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.
Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.
Diy inspiratie
Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’.
Maar kijk vooral ook even bij Kreanimo en Mel DIY of bij de Inlinkz Link Party die je in de onderstaande link kunt vinden. Onder deze knop mag je overigens ook diy’s (en recepten) delen die binnen dit thema passen…dit kan in de vorm van een blog, foto of filmpje zijn (dus ook als niet-blogger/vlogger kun je gezellig meedoen). De inzendingen delen wij op Pinterest.
2 thoughts on “String art”