Milestone kaarten voor bij opa en oma (met gratis printable)

Milestone kaarten voor bij opa en oma

Milestone kaarten zijn ontzettend leuk bij het vastleggen van de ‘eerste keertjes’ van jouw kind. Er zijn al best veel verschillende soorten, maar milestone kaarten voor bij opa en oma heb ik nog niet kunnen vinden…dus heb ik ze zelf gemaakt.

Milestone kaarten

Veel ouders kennen de kaarten wel. Milestone kaarten leg je bij jouw kind neer wanneer hij/zij een mijlpaal heeft bereikt…en dan maak je een foto van jouw kind met de bijpassende kaart. Er zijn al best veel verschillende soorten milestone kaarten, maar kaarten voor bij opa en oma heb ik nog niet gezien. En dus maakte ik ze zelf…gewoon omdat het kan.

De milestone kaarten voor bij opa en oma

Omdat ik ze best leuk vind geworden en ik ze verder nergens tegen ben gekomen, deel ik ze graag met jullie. De kaarten zijn zodanig ontworpen dat ze ook bruikbaar zijn wanneer er geen opa of geen oma is. Print in dat geval de kaarten voor enkel opa of enkel oma niet. De set bestaat uit kaarten voor jouw kind, kaarten voor jouw kind met opa en/of opa, kaarten voor opa en kaarten voor oma. Met deze kaarten kun je leuke foto’s maken van verschillende ‘eerste keertjes’. Deze foto’s kun je weer gebruiken voor het maken van een fotoboek voor opa en oma. Het PDF-bestand bevat een ‘hoofdkaart’, 20 verschillende kaarten met mijlpalen en een eventuele achterkant voor de kaarten…dit bestand kun je gratis downloaden en staat in de lijst van benodigdheden. Dit zijn de 22 kaarten:

 • Milestone kaarten voor bij opa & oma
 • Mijn eerste keer alleen op visite
 • Onze eerste wandeling
 • Mijn eerste logeerpartij
 • Ons eerste uitje
 • Mijn eerste koekje
 • Mijn eerste snoepje
 • Mijn eerste ijsje
 • Mijn eerste cadeautje
 • Ik kan ‘oma’ zeggen
 • Ik kan ‘opa’ zeggen
 • Oma’s eerste vieze luier
 • Opa’s eerste vieze luier
 • Oma’s eerste spuugtrui
 • Opa’s eerste spuugtrui
 • Oma’s eerste badtijd
 • Opa’s eerste badtijd
 • Oma’s eerste voorleesboek
 • Opa’s eerste voorleesboek
 • Oma’s eerste speeltijd
 • Opa’s eerste speeltijd
 • Eventuele achterkant voor de kaarten

Werken met Canva

Deze kaarten zijn ontworpen op Canva, dit is een ontwerp programma. Dit programma heeft al vaste ontwerpen. Zo kun je onder het kopje ‘Persoonlijk’ het ontwerp ‘Kaarten’ vinden (deze hebben een A6 formaat).

Wanneer je jouw ontwerp gekozen hebt, kun je deze opmaken. Je kunt achtergronden, blokken, kaders, afbeeldingen en teksten toe voegen die je stuk voor stuk kunt bewerken. Sommige achtergronden en afbeeldingen kun je trouwens ook weer van kleur veranderen. Let er wel op dat je voor sommige afbeeldingen, vormen, enz. moet betalen…maar er zijn er genoeg die gratis zijn.

Wanneer je een kaartje ontworpen hebt, kun je deze kaart dupliceren. Vlak boven het kaartje staan een icoontje met twee rechthoekje overlappen voor elkaar. Wanneer je hier op klikt, krijg je twee dezelfde kaarten onder elkaar. De tweede kun je dan iets veranderen voor een andere kaart, maar zo is de basis wel telkens hetzelfde.

Aan de slag

Voor het maken van een (vloer)kussen van oude sokjes heb je het volgende nodig:

 • laptop of computer (tablet of telefoon werken minder precies en hebben minder functies)
 • Het pdf bestand met de milestone kaarten of een ontwerp programma (ik gebruikte Canva)
 • printer
 • stevig papier (wit of gebroken wit), liefst A6

Ontwerp jouw kaartjes. Op Canva kun je een kiezen voor het maken van kaarten (deze hebben een afmeting van 10,5 x 14,8 cm…dit is A6). Als je slim bent maak je eerst het eerste kaartje en kopieer je deze ‘pagina’ binnen het bestand. Zo wordt jouw opmaak ook gelijk gekopieerd en hoef je elk gekopieerde kaart alleen nog maar bij te werken.

Sla het bestand op als PDF.

Doe het papier op de juiste manier in de printer. (Bij mijn printer moest ik nog instellen dat ik met A6 papier werk).

Open het PDF bestand en maak een printopdracht. Hierbij stel je in of je werkt met een staand of een liggend formaat. Ook stel je in dat je wilt afdrukken op A6 formaat. Voltooi de printopdracht.

Tip: maak eerst een proefdruk van 1 kaartje. Zo weet je of al jouw instellingen goed zijn.

Maak jij ook zulke leuke milestone kaarten?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

Crea-cross

Elke week is er een crea-cross uitdaging. De crea-cross uitdaging is bedacht door Ilse van Kreanimo. Zij daagt elke week andere creatievelingen uit om iets te maken binnen een thema. Vorige week was het thema ‘Recycle’ aan de beurt en liet ik je zien hoe je een tuniek van een overhemd kunt maken.

Deze week is het thema ‘Oma en opa’ aan de beurt. Ilse van Kreanimo is als bedenker van crea-cross de host. Kijk ook vooral even naar bijdrage. Melanie van BMelloW en ik zijn beide co-host. Ook Melanie heeft iets binnen dit thema gemaakt. Kom ook even naar haar creatieve uitspattingen kijken. En ik maakte dus milestone kaarten voor bij opa en oma.

Elke week is er ruimte voor een gast-co-host. Wil jij ook co-host zijn? Geef dit dan door aan Ilse van Kreanimo.

Bewaren voor later

Pinterest - Milestone kaarten voor bij opa en omaVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’. Maar kijk vooral ook even bij Kreanimo en BMellow of bij de Inlinkz Link Party die je in de onderstaande link kunt vinden. Onder deze knop mag je overigens ook diy’s (en recepten) delen die binnen dit thema passen…dit kan in de vorm van een blog, foto of filmpje zijn (dus ook als niet-blogger/vlogger kun je gezellig meedoen). De leukste inzending delen wij op Pinterest en op Instagram.

You are invited to the Inlinkz link party!

Click here to enter


2 thoughts on “Milestone kaarten voor bij opa en oma (met gratis printable)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *