Van spijkerbroek naar korte broek (op 6 manieren)

van spijkerbroek naar korte broek

Onze kleine meid is vrij slank waardoor er nog veel spijkerbroeken prima in de breedte passen, terwijl ze in de lengte echt niet meer kunnen. Met dit mooie weer maak ik van een spijkerbroek een korte broek…zo hoef ik geen korte broeken te kopen dit jaar.

Recyclen/upcyclen

Soms is een broek stuk op een plek waar je het niet leuk kunt repareren. En als je kind wat aan de slanke kant is, is een broek al snel te kort terwijl hij verder nog prima past. Die spijkerboek is dan nog prima te gebruiken om bijvoorbeeld een korte broek van te maken…en de overige delen van de spijkerbroek kun je weer gebruiken voor andere projecten 😉

Lees ook: Een ballonrokje van een spijkerbroek

Materiaal

De korte broek is gemaakt van een spijkerbroek in combinatie met biaisband en een leuke decoratieve band. (Dit bandje van bloemen kwam de kleine meid tegen in mijn voorraad. Op haar liefste toontje vroeg ze mij of ik iets wilde maken voor haar met deze bloemetjes…natuurlijk wil ik dat)

Het patroon

Er is geen patroon voor het maken van een korte broek van een korte broek. Je hebt enkel een spijkerbroek nodig die je op de juiste manier afgeknipt.

Aan de slag

Voor het maken van een ballonrokje van een spijkerbroek heb je het volgende nodig:

  • oude spijkerbroek
  • schaar
  • garen
  • *eventueel een mooie lint/band/biaisband.

Spijkerbroek afknippen voor korte broekKnip de spijkerbroek af, zoals aangegeven op de afbeelding. Vind je het lastig om te bepalen waar je moet knippen? Pak dan een korte broek erbij en leg deze er op (leg het er wel heel precies op). Let op: wanneer je de onderkant van de broekspijpen wilt omzomen, moet je daar rekening mee houden bij het knippen.

Werk de korte broek aan de onderkant van de broekspijpen netjes af op een van de volgende manieren:

Rafelen

Naai langs de onderkant met een zigzagsteek. Hoe verder je van de onderkant af blijft, des te verder kan de onderkant rafelen. Bepaal zelf wat je een mooie lengte vindt. Knip de onderkant her en der verticaal in tot aan de zigzagsteek. Haal nu de horizontale draadjes er tussen vandaan.

Omvouwen

Wanneer je de broekspijpen iets langer afknipt, kun je ze mooi omvouwen. Vouw ze dan wel minimaal 3x om. Stik de omgevouwen delen aan de zijkanten vast, zodat het netjes blijft zitten.

Omzomen

Deze manier is vrij simpel…zoom de broekspijpen dubbel om. Op deze manier is hij volledig afgewerkt.

Kanten randje er achter

Zoom de onderkant enkel om naar binnen. Naai langs de achterkant een kanten bandje rondom in de broekspijpen.

Kanten randje er op

Zoom de onderkant dubbel om naar binnen of enkel naar buiten. Naai langs de voorkant een kanten bandje rondom in de broekspijpen. Hierbij is het mooi wanneer zowel de onderkant als bovenkant van het kanten bandje niet recht zijn.

Wanneer je broderie gebruikt, kun je ook een stuk over de zijkant naaien. Je zou er dan zelfs voor kunnen kiezen om het spijkerstof dat er achter zit, weg te knippen en netjes af te werken.

Biaisband

Naai biaisband langs de onderkant van de broekspijpen. Weet je niet zo goed hoe dit moet? Dan kun je hier lezen hoe je biaisband kunt bevestigen. Je zou er daarna ook nog een mooi lintje of bandje langs kunnen naaien.

Extra: Ruffles

Wanneer je een echte meisje-meisje hebt, zijn ruffles ook erg leuk. Knip hiervoor een strook doe 1,25-1,5 x zo lang is als dat de omtrek van onderkant van de broekspijp is. Werk de onderkant van de strook af met een rolzoompje. Naai met de grootste stiksteek langs de bovenkant en rimpel. Weet je niet precies hoe je dat kunt doen? Hier kun je lezen hoe je dit kunt doen. Rimpel dit zo ver dat het in de broekspijp past. Naai de uiteinden op elkaar (met de goede kanten op elkaar) en naai de zoom netjes plat. Naai de ruffles op de kop op de broekspijp met de goede kanten op elkaar. Naai de naad netjes plat.

Maak jij ook zo’n leuke korte broek van een spijkerbroek?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

Bewaren voor later

Pinterest - van spijkerbroek naar korte broekVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’.

One thought on “Van spijkerbroek naar korte broek (op 6 manieren)

  1. Yes! I make a batch of new shorts at the beginning of every summer from the pants that will no longer fit my kids in the following fall/winter. Everyone should do this!
    Thank you for sharing at The Really Crafty link Party. Pinned.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *