Oud en nieuw met een klein kind

oud en nieuw met een klein kind

Het is bijna zo ver, het einde van het jaar is in zicht. Dat wil je misschien wel vieren met wat vuurwerk. Maar hoe vier je oud en nieuw met een klein kind?

Overweldigend

Hoe mooi vuurwerk ook is, bij de hele kleine kinderen komt het heel anders binnen dan bij ons. Zij zijn vaak gevoeliger voor licht en ook voor lawaai. Daarbij komt nog eens de grote hoeveelheid in een keer en de onvoorspelbaarheid. En dat alles bij elkaar maakt het erg overweldigend.

Lekker laten slapen?

Sommige kinderen slapen zo vast dat ze er niet eens wakker van worden, die laat je waarschijnlijk ook gewoon lekker slapen. Maar wat doe je met de rest…die groep die er wel wakker van wordt.

Wakker…en wat doe je dan?

Onze kleine meid wordt overal wakker van en dus moeten wij kijken hoe wij het verantwoord vinden om het nieuwe jaar met haar samen te vieren.

Lekker binnen

Het beste is om haar binnen te laten. Zo is het geluid minder hard, zijn de lichten minder fel, is het zicht beperkt en is ze in een knusse vertrouwde omgeving. Met de gordijnen open kan er dan toch nog naar vuurwerk worden gekeken. En mocht dat alsnog te overweldigend zijn, dan kunnen de gordijnen altijd nog dicht en kan er gezellige muziek opgezet worden om de knallen iets te overstemmen.

Toch buiten

Maar mocht ze toch buiten willen kijken naar het vuurwerk dan willen we dat haar natuurlijk niet onthouden. Maar hoe kun je er dan voor zorgen dat het zo veilig mogelijk is voor zo’n kleine? Het lijkt misschien niet mooi, maar een vuurwerkbril en gehoorbeschermers zijn wel prettig voor je kind…en misschien zelfs wel een zonnebril in plaats van een vuurwerkbril als je kind heel gevoelig is voor licht.

Veiligheid voor alles

Kom niet te dicht bij het vuurwerk. Vuurwerk is erg onvoorspelbaar en het laatste wat je wilt is dat je kind zich verwondt aan vuurwerk wat niet doet wat het hoort te doen. Het is ook goed om te weten wat je moet doen als het per ongeluk toch gebeurd. Lees je in over wat je moet doen bij brandwonden en installeer bijvoorbeeld de ehbo-app van het rode kruis. Zorg er ook gelijk voor dat je kind geen kleding draagt wat snel brandt of smelt wanneer is bij vuur komt (het klinkt overdreven, maar ‘better safe than sorry’ toch?).

Een goed voorbeeld

Houdt het gedrag van je kind goed in de gaten. Als het je kind toch te veel wordt, is het wijs om gewoon lekker naar binnen te gaan…hoe gezellig het ook is buiten. Een kind met hoofdpijn of angst is immers al helemaal niet gezellig. Maar ook je eigen gedrag is belangrijk. Geef het goede voorbeeld en laat zien hoe jij je veilig gedraagt omtrent vuurwerk. Wees niet te overbezorgd, want zo leer je een kind om bang te zijn voor het hele gebeuren, maar wees rustig en verstandig. Leg desnoods uit wat er allemaal gaat gebeuren, zodat je kind het een beetje beter kan begrijpen.

Kindervuurwerk

Kindervuurwerk vinden de hele kleine kinderen al erg mooi. Dit vuurwerk duurt kort, is klein en maakt niet zo veel lawaai. Hier hebben kinderen over het algemeen minder last van dan van ‘ons’ vuurwerk. Steek het kindervuurwerk samen af in de tuin (laat dit het liefst door een ander afsteken ,zodat jij en je kind op afstand kunnen kijken). Zo is het allemaal kleinschalig en blijft het vertrouwd.

Heel veel plezier

Maar heb vooral veel plezier en maak mooie herinneringen. Wij wensen iedereen alvast een fijne jaarwisseling.

Ben je in een feestelijke stemming?

Ben je dol op feestjes? Of zoek je misschien iets specifieks voor een feestje? Kijk dan vooral op de pagina ‘Mama viert feest’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *