Pepermuntjes (en andere smaken)

pepermuntjes (en andere smaken)

Deze pepermuntjes zijn niet alleen lekker, maar ook nog eens heel leuk om te maken. Eerst kun je er me kleien en daarna kun je ze heerlijk oppeuzelen.

Eetbare klei

Het leuk van pepermuntjes maken is dat je er zo leuk mee kunt kleien voordat het uithardt. Hierdoor kun je de snoepjes allerlei leuke vormen geven. Dit kan door er vormpjes uit te steken (zoals wij hebben gedaan), maar je kunt ook echt dingen creëren zoals je dat ook met klei kunt doen. Dit laatste is natuurlijk erg leuk voor op een taart of cupcake. Op deze manier kun je overigens ook zelf eetbare oogjes  maken. Voor de pupil heb je nog een zwarte eetbare kleurstof nodig of een eetbare stift.

Onze kleine meid heeft zich eerst goed vermaakt met de eetbare klei. Uiteindelijk hebben we haar creaties uiteraard ook laten drogen, zodat het snoepjes werden. Haar enige probleem hierbij was dat ze moest kiezen of ze iets kleins ging maken en een creatie mocht opeten of een grote creatie ging maken en dan telkens maar een klein stukje mocht opeten. Kiezen is ook moeilijk wanneer je 4 jaar bent 😉

Een beetje variatie

Hoewel ik pepermunt erg lekker vind, houd ik ook wel van een beetje variatie. Persoonlijk vind ik kaneelsnoepjes ook waanzinnig lekker…en gembersnoepjes. Je kunt zelfs smaakjes combineren (gember & citroen vind ik een lekkere combinatie) Je kunt makkelijk verschillende smaakjes in 1 keer maken door de basis over verschillende bakjes te verdelen. Vanaf dan werk je per smaak verder.

Kleur

Wanneer het extract geen kleur heeft, zullen de pepermuntjes ook geen kleur krijgen. Dit blijft dan wit. Wanneer je 1 smaak maakt, is dat nog niet zo vervelend, maar wanneer je meerdere smaken maakt, wordt het lastig om ze uit elkaar te houden zonder ze eerst te proeven (tenzij je elke smaak en eigen vorm geeft natuurlijk. Je kunt er dan voor kiezen om de snoepjes een smaakje te geven. Tip: geef de smaakjes een kleur die er goed bij past (pepermunt = blauw, aardbei = roze, citroen = geel, appel = groen…enzovoorts).

Bewaren

Doordat er best veel poedersuiker gebruikt wordt voor het maken van de pepermuntjes (wij waren zo’n 2 bussen poedersuiker nodig), zijn de snoepjes ook goed houdbaar. Het is wel verstandig om ze in een bakje te bewaren wanneer ze goed uitgehard zijn.

Het recept voor pepermuntjes (en andere smaken)

Ingrediënten
  • blaadjes gelatine ( wij deden er 5-8 blaadjes)
  • water
  • poedersuiker (zo’n 2 bussen)
  • extract (pepermunt, kaneel, gember, citroen, aardbei, kers, appel…welke smaak je maar wilt)
  • *eventueel eetbare kleurstof
Bereiding

Leg 5-8 blaadjes gelatine in een kom met koud water.

Dit is afhankelijk van hoe stevig je de pepermuntjes wilt hebben. Voor mijzelf wil ik ze best stevig hebben (dan kun je er langer op sabbelen), maar voor kinderen is het toch wel fijner wanneer er makkelijk in gebeten kan worden.

Doe een bodempje water in een steelpannetje. Echt niet meer, want dan heb je heeeeeeeeeel veel poedersuiker nodig)

Breng het water aan de kook (dit gaat vrij snel, doordat het maar een bodempje is).

Zet het vuur laag.

Knijp de zacht geworden gelatine blaadjes goed uit, zodat er geen extra water bij komt.

Roer de gelatine blaadjes een voor een rustig door het gekookte water.

Zet het vuur uit.

Als je meerdere smaakjes wilt maken, verdeel je het gelatinewater over een aantal bakjes…anders kun je het allemaal in een bak doen.

Voeg een paar druppen extract toe. Gebruik niet te veel, want je proeft het heel sterk. 5 Druppen in totaal is genoeg om het smaakje er aan te krijgen (maak je vijf smaken, dan is 1 drup er smaak dus al wel voldoende).

*Voeg eventueel een klein beetje kleurstof toe. Hoe meer kleurstof je gebruikt, des te duidelijker worden de kleuren, maar je hebt tegelijkertijd ook weer meer poedersuiker nodig om het vocht te compenseren. Wij hebben maar 1 drupje gebruikt per smaak…net zoals we voor het extract hebben gedaan.

Roer het extract (*en kleurstof) goed door het gelatinewater.

Voeg beetje bij beetje poedersuiker toe en roer tussendoor.

Wanneer het op klei lijkt heb je genoeg poedersuiker toegevoegd.

Nu kun je de snoepjes elke gewenste vorm gaan geven, doordat ‘het deeg’ lijkt op klei.

Leg de creaties op een stuk bakpapier.

Laat de snoepjes goed uitharden. Kleine snoepjes gaan nog best vlot, maar de wat dikkere snoepjes kosten wel iets van een dag om binnenin ook goed uit te harden. Wanneer de omgeving warm is, kun je ze beter in de koelkast laten uitharden.  

Maak jij ook zulke heerlijke pepermuntjes?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel jouw creatie vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

CreaKrea

Elke week is er een CreaKrea uitdaging, met elke week een ander thema. Het creatieve CreaKrea team bestaat uit Emmy van Webkonijn en mijzelf. Vorige week was het thema ‘Lines’ en liet ik je zien hoe je een pop van en sok (letterdief) kunt maken

Deze week is het thema ‘Clay’ aan de beurt en maakte we ppermuntjes (en andere smaken). Ben je benieuwd naar alle creaties? Kijk dan vooral in de linkparty en bij Webkonijn (haar link vind je onderaan in dit bericht). Wil je alvast aan de slag voor de linkparty voor volgende week? Gezellig! Het thema van volgende week is ‘Food’ (oftewel ‘eten’).

Bewaren voor later

Pinterest - pepermuntjes (en andere smaken)Vind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Dol op koken (of eten)?

Houd jij er ook zo van om te koken of om te eten? Kijk dan vooral ook op de pagina ‘Mama kookt‘.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’. Maar kijk vooral ook even in de linkparty waar je overigens ook diy’s (en recepten) mag delen die binnen dit thema passen…dit kan in de vorm van een blog, foto of filmpje zijn (dus ook als niet-blogger/vlogger kun je gezellig meedoen). De inzendingen delen wij op ons bord op Pinterest. De linkparty vind je overigens niet alleen hier, maar ook bij Webkonijn. Ook zij heeft een leuke creatie binnen dit thema gemaakt, dus kijk vooral ook even bij haar.

You are invited to the Inlinkz link party!

Click here to enter

5 thoughts on “Pepermuntjes (en andere smaken)

    1. Dank je. Wij hebben ook dikke lol gehad met het boetseren van de snoepjes. Zo had ze een grote vlinder gemaakt met het oog op dat ze altijd maar 1 snoepje mag…kleine slimmerik. Toen de snoepjes klaar waren was ze wel een beetje beteuterd dat ze maar 1 vleugel per keer mocht 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *