Een pop van een sok of maillot

pop van sok of maillot

Van sokken kun je onwijs veel leuke dingen maken en een van die dingen is een pop. Ik maakte dit keer de letterdief uit het boek ‘Alfabet’.

Een pop van een sok of sokpop?

Een pop van een sok is net even iets anders dan een sokpop. Bij een sokpop steek je jouw hand in de sok en maak je van die sok een pop. Dit is een pop van een sok. Zoiets heb ik al eens gemaakt, maar dan zonder armen of benen. Dat was namelijk een sneeuwpop van een sok. Dit keer maakte ik een letterdief van een oude gestreepte maillot.

Wat is een letterdief?

De letterdief is een karakter uit het boek ‘Alfabet’ van Charlotte Dematons. In dit boek staan prachtige prenten waar telkens enkel dingen getekend zijn die met een bepaalde letter beginnen. Op die manier kun je op een hele speelse manier bezig zijn rondom een bepaalde letter. Op elke prent is de letterdief te vinden. Hij heeft dan de letter vast waarmee de woorden beginnen.

Waarom een letterdief maken?

Onze kleine meid is druk bezig het lezen van letters. Ook is ze druk met welke letter woorden beginnen, hoe veel lettergrepen woorden hebben en welke woorden rijmen. Het boek ‘Alfabet is een leuke aanvulling voor activiteiten rondom taal/letters. Om de letters een beetje leuk aan te bieden heb ik een letterdief gemaakt. Hij heeft elke keer een nieuwe letter in zijn rugzak. Die letter zoeken wij dan op in het boek en we zoeken ook zelf dingen in het huis die met die letter beginnen. We combineren dat dan met het letterhuisje.

Gewoon een pop

Natuurlijk hoef je niet per se een letterdief te maken. Je kunt ook heel goed een gewone pop maken.

Materiaal

Deze pop is gemaakt van een maillot, maar je de pop ook prima maken van sokken. Let er op dat wanneer je een maillot gebruikt, deze veel meer uitrekt dan een sok. Als je net als ik een letterdief maakt, moet je dan ook rekening houden met de strepen. Bij sokken heb je veel dikkere strepen nodig dan bij een maillot. De maillot waar ik deze letterdief mee heb gemaakt had vrij dunnen strepen. Weet je niet goed hoe breed de strepen gaan worden? Test dit dan door de sok/maillot een stuk te vullen met kussenvulling (voordat je begint te knippen en naaien). Zo zie je gelijk of jouw sok/maillot geschikt is voor jouw project.

Omdat een sok/maillot heel rekbaar is, heb ik de ogen, oren, neus en mond er achteraf op geborduurd. Normaal zou ik dit er op hebben genaaid en van een stof hebben gemaakt, maar de sok/maillot rekt daar veel te veel voor uit. Je zou het er wel achteraf op kunnen naaien natuurlijk, maar dan moet dat wel met de hand. Als je het er achteraf op wilt naaien, zou ik vilt gebruiken. Maar persoonlijk vind ik het leuker om het erop te borduren…vooral omdat je dan een leuk neusje kunt maken die er echt uit steekt.

Patroon

Ik heb niet echt een patroon gemaakt voor het maken van deze pop. Hoe ik de afmetingen heb bepaald staat in de werkbeschrijving hieronder. De reden dat ik geen patroon heb gebruikt/gemaakt is dat de afmetingen heel erg afhankelijk zijn van of je een sok of maillot gebruikt. En in mijn geval is het zelfs afhankelijk geweest van de strepen, omdat ik de strepen gelijk wilde hebben als die van de letterdief uit het boek.

Aan de slag

Voor het maken van een pop van een dok of maillot heb je het volgende nodig:

  • sokken of een maillot
  • schaar
  • naald en draad
  • kussenvulling
  • wol of katoen om de mond, neus, ogen en oren er op te naaien…en eventueel haren.
  • *voor de letterdief gebruikte ik nog vilt voor de rugzak

Knip 2 lange stroken en 2 korte stroken, dit worden de armen en benen. Ik nam 1/3 van de breedte van de sok/maillot…zo was een zijkant ook al gelijk mooi dicht. Het uiteinde nam ik bij de zwarte strook, zodat de handen en voeten zwart werden. Voor de voeten kun je het uiteinde naar opzij uit laten lopen. De lengte van de armen en benen kun je zelf bepalen. Ik telde simpelweg de strepen op de armen en benen van de letterdief uit het boek om zo de letterdief beter lijkend te krijgen.

Vouw de stroken met de goede kanten op elkaar.

Naai de zijkant(en) en de onderkant van de stroken dicht, zodat alleen nog een opening aan de bovenkant is.

Keer de armen en benen binnenstebuiten.

Vul de armen en benen met kussenvulling.

Naai de bovenkant van de armen en benen dicht.

Keer een stuk sok/maillot binnenstebuiten.

Teken een vorm op de sok die lijkt op een 8, zodat je een romp en een hoofd krijgt. Maak de ruimte tussen de twee delen niet te smal.

Naai over de getekende lijn, maar laat de onderkant en de plekken voor de armen open.

Knip het overtollige stuk sok/maillot er omweg.

Keer de basis van de pop binnenstebuiten.

Vul de basis met kussenvulling.

Schuif de armen in de gaten.

Naai de armen er met de hand in vast en naai in diezelfde stikken ook gelijk de gaten in de zijkant mee dicht.

Schuif de benen in de onderkant van het lijf.

Naai de onderkant met de hand dicht met de benen er tussen.

Borduur met de hand de mond, neus, ogen en oren op de pop.

Als je haren wilt kun je deze nu door het hoofd rijgen en met naald en draad vast naaien.

*Voor een rugzak meet je de breedte van de rug. Knip een strook die zo lang is als het lijf met hoofd en zo breed als de rug. Knip rechthoekjes van 1/3 van de lengte en 1,5 cm breed. Naai de rechthoekjes langs de rand van de strook vast met een festonsteek (met de hand)…zo krijg je al een beetje een tasje met een klep. Knip de klep een beetje rond. Meet hoe lang de strookjes voor de armen moeten worden en tel daar 1-1,5 cm bij op. Knip de strookjes uit. Naai de strookjes op de achterkant van de rugtas. Nu kan de rugtas op de rug van de pop.

Maak jij ook zo’n leuke pop van een sok of maillot?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

CreaKrea

Elke week is er een CreaKrea uitdaging, met elke week een ander thema. Het creatieve CreaKrea team bestaat uit Emmy van Webkonijn en mijzelf. Vorige week was het thema ‘Ice’ en liet ik je zien hoe je ijsstokjes om kunt toveren tot Halloween griezels. Deze week is het thema ‘Lines’ aan de beurt en maakte ik een Letterdief van een maillot. Ben je benieuwd naar alle creaties? Kijk dan vooral in de linkparty en bij Webkonijn (haar link vind je onderaan in dit bericht). Wil je alvast aan de slag voor de linkparty voor volgende week? Gezellig! Het thema van volgende week is ‘Clay’ (oftewel ‘klei’).

Bewaren voor later

Pinterest - pop van sok of maillotVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’. Maar kijk vooral ook even in de linkparty waar je overigens ook diy’s (en recepten) mag delen die binnen dit thema passen…dit kan in de vorm van een blog, foto of filmpje zijn (dus ook als niet-blogger/vlogger kun je gezellig meedoen). De inzendingen delen wij op ons bord op Pinterest. De linkparty vind je overigens niet alleen hier, maar ook bij Webkonijn. Ook zij heeft een leuke creatie binnen dit thema gemaakt, dus kijk vooral ook even bij haar.

You are invited to the Inlinkz link party!

Click here to enter

3 thoughts on “Een pop van een sok of maillot

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *