Rolletjes van zalm en makreel

Rolletjes van zalm en makreel

Rolletjes van zalm en makreel zijn gezond en super lekker. Je kunt ze als voorgerecht serveren, maar ook als snack of hapje.

Gezonde ‘vette vis’

Zalm en makreel zijn ‘vette vissen’. ‘Vette vis’ zit boordevol EPA en DHA…2 van de 3 van de welbekende Omega 3. Door een portie ‘vette vis’ per week te eten krijg je de nodige hoeveelheid binnen. Omega 3 is goed voor een heeeeeeeleboel dingen, waaronder je hart, je bloedvaten en ogen.

Zalm en makreel tijdens de zwangerschap

Zalm

Het nuttigen van rauwe zalm wordt afgeraden. Hierin kan namelijk de Listeria bacterie voorkomen…dit geldt dan dus ook voor gerookte zalm. Wanneer de zalm voldoende verhit is geweest (en volledig gegaard is), is het geen enkel probleem om die te eten. De vetten zijn zelfs heel goed voor jouw gezondheid en die van de baby. Eet dan wel het liefst vis van een visboer en niet de voorverpakte zalm uit de supermarkt.

Makreel

Ook in gerookte makreel kan de listeria bacterie voorkomen. Het is dan ook beter deze tijdens de zwangerschap te laten staan. Maar ook gebakken makreel kun je beter niet nuttigen omdat makreel een vrij hoge dosis kwik en andere zware metalen bevat.

Zalm en makreel bij het geven van borstvoeding

Zalm

Het nuttigen van zalm moet tijdens de borstvoeding geen problemen opleveren…ook gerookte zalm zou prima moeten kunnen. Eet alleen niet meer dan 1 portie per week in verband met eventuele schadelijk stoffen die in e vis kunnen zitten. Ook hierbij geldt dat je beter de zalm van de visboer kunt eten dan de voorverpakte van de supermarkt.

Makreel

Vanwege de kwikgehalte en de hoeveelheid zware metalen die in roofvis (en dus ook in makreel) kunnen zitten wordt het afgeraden om tijdens de borsvoedingsperiode makreel te eten.

Een heerlijke snack, hapje of voorgerecht

De rolletjes van zalm en makreel zijn een heerlijk tussendoortje (en nog gezond ook). Maar je kunt ze ook op de hapjesschaal serveren tijdens een verjaardag bijvoorbeeld. En ze zijn ook prachtig als voorgerecht.

Veelzijdige vulling

De vulling van de rolletjes maak ik eigenlijk ook wel vaak om op brood/cracker/beschuit te smeren. Maar ook op een toastje is het erg lekker. Op brood/cracker/beschuit vind ik het vooral lekker met een beetje sla er bij. Daar wordt het net even iets frisser van…en lekker knapperig. Meestal roer ik dan nog even een lepeltje creme fraiche door de vulling, zodat het een beetje smeuïger wordt.

Het recept voor rolletjes van zalm en makreel

Ingrediënten
  • gerookte makreel
  • grote gerookte moot zalm
  • 1 sjalot
  • peper
  • 1/2 tl paprikapoeder
  • 1 tl (verse fijngesneden) dille
  • limoen
  • *eventueel 4 kappertjes
  • plakjes gerookte zalm

Verwijder de kop en de staart van de makreel.

Stroop de huid van het vlees.

Trek de twee helften van het graad.

Duw de helften voorzichtig doormidden en verwijder de graten.

Pluis de makreel en de zalm en doe dit in een kommetje.

Snijd het sjalotje zeer fijn en voeg deze toe.

Voeg peper, paprikapoeder en dille toe.

Snijd de limoen doormidden en voeg een beetje limoensap toe.

*Snijd de kappertjes zeer fijn en voeg deze toe.

Prak alles goed door elkaar.

Leg de plakjes zalm op een werkblad.

Leg een strookje vulling op het uiteinde van het plakje.

Rol het plakje met de vulling op.

Snijd het rolletje in plakjes (gebruik hiervoor een goed scherp mes!).

Bewaren voor later

Pinterest - Rolletjes van zalm en makreelVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Dol op koken (of eten)?

Houd jij er ook zo van om te koken of om te eten? Kijk dan vooral ook op de pagina ‘Mama kookt‘.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *