Een kastanje spinnenweb op 2 manieren

Kastanje spinnenweb

Een kastanje spinnenweb maken is zo’n werkje die iedereen wel eens heeft gemaakt op de basisschool. Ik maakte er een door te weven en door te knopen (macramé) om zo de moeilijkheidsgraad een beetje op te schroeven.

Een boswandeling

Dit knutselwerkje begint vaak met een boswandeling of een wandeling door de buurt. Er wordt dan het een en ander verzameld en dan moet er uiteraard ook mee geknutseld worden…nadat de vensterbank er mee is uitgestald.

Lees ook: Een vensterbank vol herfst souvenirs

Kastanje spinnenweb

Eigenlijk maken we dit elk jaar wel. Dit jaar werd dat niet ‘getriggerd’ door de herfstverzameling, maar door een boekje. In ‘Mila op zolder’ (een van de supertoffe boekjes van Mo’s daughters). Hierin heeft Mila namelijk het web van de spin per ongeluk stuk gemaakt en ze wil de spin zo graag helpen om een nieuw web te maken.

Voor de grote meid wordt het al iets te makkelijk om een web te weven en de kleine meid lukte het dit jaar voor het eerst helemaal zelf (met een beetje afkijken). Omdat het voor de grote meid te makkelijk werd, had ik bedacht dat dit ook wel anders zou moeten kunnen dan door t weven. Ik moest gelijk denken aan knopen…aan macramé. Ik maakte een testexemplaar en dat gaat eigenlijk prima.

Weven of knopen?

Het makkelijkst is om te weven, maar daarbij moet je er wel op letten dat je een oneven aantal prikkers in de kastanje steekt.

Bij het knopen maakt het niet uit hoe veel prikkers je in de kastanje steekt. Je moet er alleen wel op letten dat je het draad gespannen houdt, maar niet te strak aantrekt. Ik heb er voor gekozen om op een stokje 1 cm ruimte tussen de knopen te houden, zodat het op een echt web lijkt. Maar je kunt die afstand ook korter nemen als je dat mooier/leuker vindt.

De spin

De spin in het web (de kastanje) kun je versieren zoals je wilt. Bij het geweven web hebben we de spin er op getekend. Bij het geknoopte web hebben we de spin ook pootjes gegeven van chenilledraad (pijpenragers) en hebben we de rest er op getekend.

Aan de slag

Voor het maken van een kastanje spinnenweb heb je het volgende nodig:

  • kastanje
  • saté prikkers (lang)
  • prikpen
  • garen (katoen werkt het prettigst)
  • *eventueel een chenilledraad (pijpenrager)
  • *eventueel een watervaste stift
Weven

Prik een oneven aantal gaatjes in de kastanje, netjes verspreid langs de zijkant.

Steek de saté prikkers in de kastanje.

Knoop garen vast aan een van de prikkers.

Weef nu het garen door de prikkers door er afwisselend bovenlangs en onderdoor te gaan met het bolletje garen.

Wanneer je klaar bent met weven, maak je het garen vast met een knoopje om een prikker of weef je deze netjes naar binnen toe. Ikzelf vind het leuker om er een knoopje in te leggen en dan een klein stukje garen te laten bungelen…en daar eventueel nog een klein spinnetje aan te maken.

Knopen/macramé

Kastanje spinnenweb knopen (macramé) 1Prik een gaatjes in de kastanje, netjes verspreid langs de zijkant (hoe veel dat er zijn, maakt niet echt uit).

Steek de saté prikkers in de kastanje.

Knoop garen vast aan een van de prikkers (gewoon met een dubbele knoop).

Knoop nu het garen rondom aan de prikkers en ga net zo lang door tot je het web af hebt. Het knopen doe je door het garen eerst over de prikker te leggen, er onderdoor te halen en daarna over het touwtje door de lus te halen. Deze trek je stevig aan, zodat de knoop Kastanje spinnenweb knopen (macramé) 2goed op het stokje zit en het draad iets gespannen staat..zoals op de eerste afbeelding. Wil je een goede stevige knoop dan haal je het garen onder het stokje door en steek je het garen door de los. Deze knoop trek je weer stevig aan…zoals op de tweede afbeelding.

Wanneer je klaar bent met knopen. Ook hierbij kun je dan een klein stukje garen te laten bungelen…en daar eventueel nog een klein spinnetje aan maken.

Maak jij ook zo’n leuke kastanje spinnenweb?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

Bewaren voor later

Pinterest - kastanje spinnenwebVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *