Saffraan peertjes

saffraan peertjes

Ik wordt altijd zo blij wanneer ik saffraan peertjes op tafel zie staan. En de pret begint eigenlijk al in de keuken, want wat ruiken ze toch heerlijk.

Stoofpeertjes

Saffraan peertjes zijn eigenlijk stoofpeertjes, maar dan een beetje anders dan de meeste mensen ze kennen. Ik maak de saffraan peertjes al vanaf mijn studententijd en ik eet ze nog altijd erg graag. Wel heb ik er in de loop van tijd her en der iets aan veranderd, maar zeker niet veel. En nu maak ik ze eigenlijk altijd zoals in dit recept.

Saffraan

Saffraan is een specerij die komt van een krokus…het zijn de stampers van de saffraankroku (Crocus sativus). Saffraan vind ik zelf een heerlijke smaak hebben en het is eigenlijk best prijzig. Gelukkig heb je er vaak niet heel veel voor nodig om de heerlijke smaak aan een gerecht te krijgen en ook de kleur geeft goed af. Het geeft een gerecht een mooie goud-gele kleur…en als je niet uitkijkt je kleding ook 😉

Feestelijk

Doordat saffraan een mooie goud-gele kleur geeft, kun je het prachtig gebruiken voor een feestelijke diner, zoals bijvoorbeeld een kerstdiner.  Hoewel de traditionele stoofpeer eigenlijk best vaak geserveerd wordt tijdens de feestdagen, serveer ik eigenlijk liever saffraan peertjes. Deze zien er veel vrolijker (en luxer) uit en heeft een veel minder zware smaak.

Bijgerecht of dessert?

Ik gebruik de saffraan peertjes eigenlijk op verschillende manieren. Zo serveer ik ze wel eens warm als bijgerecht of in plakjes met roomijs als nagerecht, maar ik verwerk ze ook wel eens in een heerlijke (ijs)taart.

Het recept voor saffraan peertjes

Ingrediënten:
  • 2,5 dl water
  • 2,5 dl witte wijn
  • 225 gr fijne suiker
  • 1 vanillestokje
  • 1 kaneelstokje
  • ½ tl saffraandraadjes
  • 6 stevige stoofperen
Bereiding:

Snijd het vanillestokje door de lengte in tweeën.

Neem een pan waarin de peren rechtop kunnen staan.

Doe alles, behalve de peren, in de pan.

Breng het geheel aan de kook en roer af en toe tot de suiker gesmolten is.

Schil de peren, maar laat de steeltjes er aan zitten (dat staat leuk).

Zet de geschilde peertjes rechtop in de pan.

Doe het deksel op de pan en laat het 1,5 uur op laag vuur staan tot de peertjes glazig zijn.

Neem de peren uit de siroop.

Kook de siroop nog ongeveer 20 minuten, tot het wat is ingedikt.

Schenk de siroop over de peertjes.

Bewaren voor later

Pinterest - saffraan peertjesVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Dol op koken (of eten)?

Houd jij er ook zo van om te koken of om te eten? Kijk dan vooral ook op de pagina ‘Mama kookt‘.

One thought on “Saffraan peertjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *