Een lege kerstbal vullen

lege kerstbal vullen

Helemaal je eigen kerstbal maken is erg leuk om te doen. Door een lege kerstbal te vullen, kun je jouw kerstbal helemaal naar wens maken.

Een lege kerstbal vullen.

Er zijn ontzettend veel manieren om een lege kerstbal te vullen. Bij mij suggereerde de verpakking dat ik er een foto in moest stoppen. Dat is natuurlijk een prima optie, maar ik wilde iets anders. Je kunt de kerstbal ook vullen met kerstdecoratie (een stukje kerstslinger, kleine kerstballetjes), maar dat vond ik voor in de kerstboom niet opvallend genoeg. Voor aan een tak als raamdecoratie is het natuurlijk wel heel leuk. Je zou de bal ook aan de binnenkant kunnen beplakken met glitter, zodat hij mooi sprankelt. Ook zou je er veertjes in kunnen stoppen.

Wat ook kan is er een landschap met poppetje in maken. Zo kun je er mos in doen met een takje en dan een elfje van fimo klei op het takje. Dit moet je wel heel goed vastplakken, zodat alles netjes blijft zitten.

Een totaal andere manier is om de kerstbal te vullen met een kerstwens. Zo kun je iedereen een kerstbal met een kerstwens laten vullen en deze in de boom hangen. Met kerst mag iedereen dan een bal uit de boom halen, zodat iedereen een kerstwens krijgt. Je zou dan nog een leuk glitterlintje, glitter, confetti of veertjes bij de kerstwens in kunnen stoppen voor een extra feestelijk effect.

Ik heb er voor gekozen op er een wintertafereel van te maken met spulletjes die ik nog had liggen. Ik houd namelijk enorm veel van sneeuw.

In de klas

Omdat je de kerstbal om zo veel manieren kunt vullen, is dit ook een leuk project voor in de klas. Bij jonge kinderen kun je de kerstbal vullen met natuurlijk materiaal of met een leuk klein knutselwerkje of tekening. Met een klas vol kinderen die leren schrijven kun je een kerstwensenproject maken zoals hier boven beschreven staat. Bij oudere kinderen kun je de bal om laten toveren tot minilandschap of mini winterwonderland. Met fimo klei kun je heel veel leuke kleine figuurtjes maken die in het landschap passen.

Materiaal

Je kunt de lege kerstbal met ontzettend veel dingen vullen, maar ik koos er voor om de kerstballen te vullen met wat ik nog had.  En ik wilde het graag combineren met kunstsneeuw, want ik ben dol op sneeuw. Een mini kerstboom en mini sneeuwpop was voor mij een voor de hand liggende keuze. En ik had toevallig ook nog twee kleine dennenappels over en die vond ik ook wel leuk combineren met kunstsneeuw.

Welke lege kerstballen kies je?

Je hebt verschillende soorten vulbare kerstballen. Je hebt kerstballen die je aan de bovenkant moet vullen en je hebt kerstballen die je open kunt maken tot twee helften. Ik heb de laatste soort gebruikt, omdat je er dan grotere dingen in kunt stoppen.

Aan de slag

Voor het vullen van een lege kerstbal heb je het volgende nodig:

 • vulbare kerstballen
 • kunstsneeuw
 • takje van een kerstboom of kerststukje
 • *eventueel kleine kraaltje (strijkkraaltjes)
 • kleine dennenappel
 • 2 kleine piepschuim balletjes van 2 cm (ik heb ze gekocht op de kerstafdeling)
 • halve tandenstoker
 • naald en draad
 • stift
 • lint
 • plakband
Mini kerstboompjes

Leg de bal open voor je neer.

Doe een beetje kunstsneeuw in de kerstbal. Ik deed er ongeveer een eetlepel vol in.

Knip een stukje van het uiteinde van het takje af, zodat het in de bal past.

*Rijg eventueel kraaltjes in het takje.

Sluit de kerstbal.

Plak een klein plakbandje over de naad aan de onderkant van de kerstbal, zodat hij niet per ongeluk open gaat.

Dennenappel

Leg de bal open voor je neer.

Doe een beetje kunstsneeuw in de kerstbal. Ik deed er ongeveer een eetlepel vol in.

Leg de kleine dennenappel in de kerstbal.

Sluit de kerstbal.

Plak een klein plakbandje over de naad aan de onderkant van de kerstbal, zodat hij niet per ongeluk open gaat.

Mini sneeuwpop

Leg de bal open voor je neer.

Doe een beetje kunstsneeuw in de kerstbal. Ik deed er ongeveer een eetlepel vol in.

Prik de naald met draad door een piepschuim balletje.

Haal de naald met draad door het oogje van de kerstbal.

Steek de naald met draad een halve cm naast het draad weer terug door de bal.

Leg een knoop in de uiteinden van het draad, maar zorg er voor dat het lusje aan de bovenkant precies lang genoeg is om er voor te zorgen dat de ‘sneeuwpop’ rechtop blijft staan in de ‘sneeuw’.

Prik de halve tandenstoker in de onderkant van de kop die je net vast hebt gemaakt.

Prik het andere balletje er onder vast.

Teken oogjes, een mond en knoopjes op de ‘sneeuwpop’.

Knoop een lintje om de nek van de ‘sneeuwpop’, zodat hij een sjaaltje heeft.

Sluit de kerstbal.

Plak een klein plakbandje over de naad aan de onderkant van de kerstbal, zodat hij niet per ongeluk open gaat.

Vul jij ook zo’n leuke lege kerstbal?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

Bewaren voor later

Pinterest - lege kerstbal vullenVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *