Salade caprese…maar dan een beetje anders

salade caprese

De salade caprese is een heerlijke veelzijdige salade. En ik maak hem een beetje anders dan dat hij traditioneel gemaakt wordt.

Salade caprese?

Caprese slaat op dat het uit Capri komt (een Italiaans eilandje). En eigenlijk is het idee van de ‘insalata caprese’ dat het de kleuren van de Italiaanse vlag heeft: groen, wit en rood. Het groene deel is de basilicum, het witte deel is de mozzarella en het rode deel is tomaat. Dit zijn dus ook officieel de hoofdingrediënten van deze salade.

Een beetje anders

Nu wordt er af en toe best een beetje mee gevarieerd. Zo wordt er wel eens olijfolie of een dressing bij gebruikt. Maar ik heb de salade ook wel eens met courgette gezien of met croutons…of met pijnboompitjes.

En ik maak hem nog weer een beetje anders. Ik vind het namelijk wel lekker om er rode ui bij te doen. Omdat ik de smaak van rauwe tomaat niet heel geweldig vind en ik de smaak van rauwe ui iets te overweldigend vind in een basic salade, bak ik de plakjes tomaat en ui eventjes in een beetje olijfolie.

Mooie plakjes

Het snijden van mooie plakjes is een echte kunst…vooral met ronde ingrediënten. En laat deze salade nu eens vol zitten met ronde ingrediënten. Voor de tomaat en de ui wil ik dan nog wel eens even vals spelen. Dan pak ik mijn mandoline er bij en snijd ik op die manier prachtige plakjes die allemaal even dik zijn. Alleen de mozzarella moet ik dan nog met een met snijden.

Voorgerecht of bijgerecht?

Ik vind de salade caprese erg lekker als bijgerecht. Het is voor mij een heerlijke afwisseling tijdens een pasta maaltijd. Vooral omdat er vaak ook tomaat, ui en basilicum door een pastagerecht gaat is het een mooie subtiele afwisseling…vooral iets minder machtig.

Maar als voorgerecht vind ik het ook heerlijk, vooral tijdens de wat warmere dagen. Dan zit ik eigenlijk niet zo te wachten op een warme hap. En als het echt warm is, vind ik het ook nog wel een prima maaltijd samen met een lekker stokbroodje (met allerlei verschillende smeersels uiteraard).

Het recept voor salade caprese…maar dan een beetje anders

Ingrediënten:
  • olijfolie
  • grote trostomaat
  • rode ui
  • mozzarella
  • basilicum
  • bieslook
  • tijm
Bereiding:

Snijd de tomaat en de ui in plakjes.

Bak de plakjes voorzichtig in olijfolie, even kort aan beide kanten.

Laat de plakjes afkoelen.

Snijd de mozzarella in plakjes.

Leg de plakjes om en om op een bord, zodat de kleuren en smaken elkaar mooi afwisselen.

Sprenkel er eventueel een klein beetje olijfolie over.

Snijd de basilicum, bieslook en tijm fijn en strooi deze over de salade.

Bewaren voor later

Pinterest - salade capreseVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Dol op koken (of eten)?

Houd jij er ook zo van om te koken of om te eten? Kijk dan vooral ook op de pagina ‘Mama kookt‘.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *