Sluiting kubus

Sluiting kubus

Een kind is van nature nieuwsgierig en wilt het liefst alles zelf doen. Dan komt er een dag dat sluitingen erg interessant zijn, want die zitten op kleding. En wanneer je de sluitingen open en dicht kunt krijgen, kun je dus ook jezelf aankleden en uitkleden. Met een sluiting kubus kunnen kinderen dit heel goed oefenen.

Noodzakelijke zelfstandigheid op school 

De oudste zit in groep 3 en komt allerlei sluitingen tegen wanneer ze naar het gymlokaal gaan; de schoenen gaan uit, de broek en de trui gaan uit, de gymkleren gaan aan en de gymschoentjes gaan aan. Dan komt ze veters, een rits, een knoop/schuifknoop en klittenband tegen. Voor de juf is het dan wel zo handig als ze dat allemaal zelf zou kunnen…niet alleen bij het uittrekken, maar ook bij het aantrekken.

Het is een obsessie

WP_20170914_10_46_13_Rich (2)De jongste raakt bijna geobsedeerd wanneer ze een rits, knoop, gesp (of wat voor sluiting dan ook) ziet. Ze zal en moet het open of dicht krijgen. Ook zij is er dus druk mee bezig.

Onderweg

Maar niet alleen in huis is hij leuk om me te oefenen. Ook in de auto zorgt het voor wat stille momenten doordat ze er zo druk me bezig zijn. En ook in een kleuterklas of op een kinderdagverblijf is hij ontzettend leuk en handig.

Niet alleen voor kinderen

Maar de kubus is niet alleen voor peuters en kleuters handig. Ook dementerende mensen kunnen de kubus gebruiken als ergotherapie. Zo worden de dagelijkse dingen een stukje makkelijker, zoals je eigen kleren en schoenen aan en uit trekken. Want zelf naar de wc kunnen is wel zo fijn.

Welke sluitingen?

Voor ik ging starten moest ik natuurlijk bepalen welke sluitingen ik wou gebruiken. Ik wilde sluitingen gebruiken die zowel vaak als minder vaak gebruikt worden. Ook wilde ik makkelijke en moeilijke sluitingen gebruiken. En ze moesten verschillende motorische vaardigheden oefenen.

Laagjes

Ik had aardig wat sluitingen verzameld en bedacht toen dat ik dan maar in meerdere lagen zou moeten werken, zodat het nog wel overzichtelijk zou blijven. Het gebruiken van kleuren per kant moest daar ook aan bijdragen. Ach, en als we dan toch al bezig zijn met kleuren, dan kunnen vormen er ook nog wel bij. Ik koos voor een basisvorm per kleur.

De opbouw van de sluiting kubus

Elke zijde bestaat dus uit een effen kleur met daarop een vorm genaaid. Vervolgens komen er een twee puntige flapjes die met een sluiting aan elkaar te maken zijn. Daar overheen zitten nog weer twee grotere rechte flappen die met een bredere sluiting aan elkaar te maken zijn. Omdat ik maar zes kleuren kon kiezen, koos ik voor de primaire en secundaire kleuren. De overige kleuren heb ik er zo veel mogelijk op andere manieren in proberen te verwerken, zodat ook die kleuren geoefend kunnen worden.

Patroon

Zelf maken

Deze vorm teken je op stevig papier, knip het uit en deze trek je op de zes gekleurde stukken stof om.

Knip de zes gekleurde vierkanten uit.

Daarna kun je bepalen welke vormenWP_20170919_13_34_22_Rich (2) je op de zes vierkanten wilt (cirkel, driehoek, vierkant, ovaal, ruit, rechthoek, ster, hart, …). Ik heb gekozen voor: vierkant, cirkel, driehoek, rechthoek, ovaal en ruit. Dit omdat ik er meer voor voel om enkel geometrische vormen te gebruiken. Maar je zou in plaats van vormen ook voor dobbelsteen stippen kunnen kiezen, zodat je kind kan leren tellen.

Teken de vormen weer eerst op papier en knip deze uit.

Leg elke vorm op de gewenste kleur. Trek ze om met krijt.

Naai nu over de krijtlijnen met de knoopsgatsteek 1, zo krijg je een mooie duidelijke lijn die ook nog eens goed voelbaar is.

Maak nu een patroon voor de flapjes. JeWP_20170919_13_36_09_Rich (2) hebt een rechthoek die de helft is van je vierkant, deze is voor de niet overlappende sluitingen. Je hebt een rechthoek die iets breder is (3/4 van de vierkant) voor de overlappende sluitingen. Er is een driehoek die een kwart van de vierkant is voor de niet overlappende sluitingen. En tot slot is er nog een aangepaste driehoek die je even breed maakt als de andere driehoek, maar een stuk langer. Deze is voor de overlappende sluitingen.

Vanaf hier beschrijf ik elke sluiting per zijde, zo blijft het een beetje overzichtelijk.

Een patroon uit de webshop

Het patroon voor de sluiting kubus kun je vinden in het winkeltje en kost hier €0,75. In het document vind je het patroon voor alle zijden. Het patroon is voor een kubus van 15x15x15, omdat dit een afmeting is die ze makkelijk vast kunnen houden en zorgt voor genoeg lengte voor de sluitingen. Na het afronden van de bestelling en betaling ontvang je een mail met daarin de link naar het patroon. (Vergeet niet het document gelijk op te slaan en uit te printen)

Aan de slag

Om de sluiting kubus te maken heb je het volgende nodig:

Om de beschrijving een beetje overzichtelijk te houden heb ik het per zijde beschreven. Elke zijde heeft zijn eigen kleur.

BlauwPhototastic-14-9-2017_395408e6-27b6-40ed-ae75-2ef94175ff20

Onder: Een vierkant lapje met daar op een vierkant genaaid.

Midden: Knip twee ‘gewone’ driehoeken en naai deze aan de twee schuine kanten aan elkaar vast naaien (met de goede kanten op elkaar). Keer binnenstebuiten en naai netjes langs de kant. Doe dit twee keer. Maak een stuk lint vast aan de klemgesp en bevestig deze op de linker driehoek. Bevestig een stuk lint op de rechter driehoek (zorg er voor dat je genoeg lint hebt om door de sluiting te halen). Leg de driehoeken op hun plek met de sluiting dicht (zie afbeelding). Naai deze aan de zijkanten van de vierkant vast.

Boven: Knip twee ‘grote’ rechthoeken en naai deze aan een lange en de twee korte kanten aan elkaar vast naaien (met de goede kanten op elkaar). Keer binnenstebuiten en naai netjes langs de kant. Doe dit twee keer. Bepaal de plaats van de knopen. Maak de knopen vast op de rechter rechthoek. Maak de knoopsgaten op de linker rechthoek. Leg de rechthoeken op hun plek met de sluiting dicht(zie afbeelding). Naai deze aan de onder en bovenkant van de vierkant vast.

Draai de vierkant om en knip eventueel uitstekend stukken stof af, zodat je weer een nette vierkant hebt.

OraPhototastic-14-9-2017_2bb67a71-0676-4e52-afde-4102f8a712a7nje

Onder: Een vierkant lapje met daar op een cirkel genaaid.

Midden: Knip twee ‘grote’ driehoeken en naai deze aan de twee schuine kanten aan elkaar vast naaien (met de goede kanten op elkaar). Keer binnenstebuiten en naai netjes langs de kant. Doe dit twee keer. Naai de schuifknoopdelen op de driehoeken, de schuif op de rechter. Leg de driehoeken op hun plek met de sluiting dicht (zie afbeelding). Naai deze aan de zijkanten van de vierkant vast.

Boven: Knip twee ‘grote’ rechthoeken. Naai een ritshelft tussen de lappen vast (met de goede kanten op elkaar). Naai de zijkanten ook vast. Keer binnenstebuiten en naai netjes langs de kant. Doe dit twee keer. Leg de rechthoeken op hun plek met de sluiting dicht(zie afbeelding). Naai deze aan de onder en bovenkant van de vierkant vast.

Draai de vierkant om en knip eventueel uitstekend stukken stof af, zodat je weer een nette vierkant hebt.

PaaPhototastic-14-9-2017_0e9947d4-aaf4-43e8-a048-12a3155a5219rs

Onder: Een vierkant lapje met daar op een driehoek genaaid.

Midden: Knip twee ‘gewone’ driehoeken en naai deze aan de twee schuine kanten aan elkaar vast naaien (met de goede kanten op elkaar). Keer binnenstebuiten en naai netjes langs de kant. Doe dit twee keer. Rijg een stuk touw door de houten knoop en bevestig deze op de linker driehoek. Bevestig een stuk touw in een lus op de rechter driehoek (zorg er voor dat je genoeg touw hebt om over de knoop te halen). Leg de driehoeken op hun plek met de sluiting dicht (zie afbeelding). Naai deze aan de zijkanten van de vierkant vast.

Boven: Knip twee ‘grote’ rechthoeken en naai deze aan een lange en de twee korte kanten aan elkaar vast naaien (met de goede kanten op elkaar). Keer binnenstebuiten en naai netjes langs de kant. Doe dit twee keer. Bepaal de plaats van het lint met de drukknopen. Maak het lint vast, een deel op de rechter rechthoek en een deel op de linker rechthoek. Leg de rechthoeken op hun plek met de sluiting dicht(zie afbeelding). Naai deze aan de onder en bovenkant van de vierkant vast.

Draai de vierkant om en knip eventueel uitstekend stukken stof af, zodat je weer een nette vierkant hebt.

GroePhototastic-14-9-2017_36d22478-9771-44e2-9fb6-f8238e54f676n

Onder: Een vierkant lapje met daar op een rechthoek genaaid.

Midden: Knip twee ‘gewone’ driehoeken en naai deze aan de twee schuine kanten aan elkaar vast naaien (met de goede kanten op elkaar). Keer binnenstebuiten en naai netjes langs de kant. Doe dit twee keer. Maak een stuk lint vast aan een deel van de parachutegesp en bevestig deze op de linker driehoek. Maak een stuk lint aan het andere deel van de gesp en bevestig deze op de rechter driehoek. Leg de driehoeken op hun plek met de sluiting dicht (zie afbeelding). Naai deze aan de zijkanten van de vierkant vast.

Boven: Knip twee ‘grote’ rechthoeken en naai deze aan een lange en de twee korte kanten aan elkaar vast naaien (met de goede kanten op elkaar). Keer binnenstebuiten en naai netjes langs de kant. Doe dit twee keer. Bepaal de plaats van het klittenband. Maak het band vast, een deel op de rechter rechthoek en een deel op de linker rechthoek. Leg de rechthoeken op hun plek met de sluiting dicht(zie afbeelding). Naai deze aan de onder en bovenkant van de vierkant vast.

Draai de vierkant om en knip eventueel uitstekend stukken stof af, zodat je weer een nette vierkant hebt.

GePhototastic-14-9-2017_3790f5b4-c56f-43da-b8a7-a29d9f977132el

Onder: Een vierkant lapje met daar op een ovaal genaaid.

Midden: Knip twee ‘gewone’ driehoeken en naai deze aan de twee schuine kanten aan elkaar vast naaien (met de goede kanten op elkaar). Keer binnenstebuiten en naai netjes langs de kant. Doe dit twee keer. Maak een stuk lint vast aan de marseillaise gesp en bevestig deze op de linker driehoek. Bevestig een stuk lint op de rechter driehoek (zorg er voor dat je genoeg lint hebt om door de sluiting te halen). Leg de driehoeken op hun plek met de sluiting dicht (zie afbeelding). Naai deze aan de zijkanten van de vierkant vast.

Boven: Knip twee ‘gewone’ rechthoeken. Maak drie haken aan een lange kant vast. Naai de lapjes aan dezelfde lange en de twee korte kanten aan elkaar vast naaien (met de goede kanten op elkaar). Keer binnenstebuiten en naai netjes langs de kant. Doe dit twee keer (maar dan met de andere helft van de haken). Let er op dat je bij het naaien niet op de haken naait, want dat kost je een naald. Leg de rechthoeken op hun plek met de sluiting dicht(zie afbeelding). Naai deze aan de onder en bovenkant van de vierkant vast.

Draai de vierkant om en knip eventueel uitstekend stukken stof af, zodat je weer een nette vierkant hebt.

RooPhototastic-14-9-2017_898d12e6-dcfc-49c0-aae9-eac8fcaac1aa(1)d

Onder: Een vierkant lapje met daar op een ruit genaaid.

Midden: Knip twee ‘gewone’ driehoeken en naai deze aan de twee schuine kanten aan elkaar vast naaien (met de goede kanten op elkaar). Keer binnenstebuiten en naai netjes langs de kant. Doe dit twee keer. Haal een stuk lint door de twee D-ringen en bevestig deze op de linker driehoek. Bevestig een stuk lint op de rechter driehoek (zorg er voor dat je genoeg lint hebt om door de sluiting te halen). Leg de driehoeken op hun plek met de sluiting dicht (zie afbeelding). Naai deze aan de zijkanten van de vierkant vast.

Boven: Knip twee ‘grote’ rechthoeken. Naai een stuk gaatsjeslint tussen de lappen vast (met de goede kanten op elkaar). Naai de zijkanten ook vast. Keer binnenstebuiten en naai netjes langs de kant. Doe dit twee keer. Rijg er een touw door (aan de uiteinden netjes genaaid, zodat het niet gaat rafelen). Naai het touw aan de onderkant van het lint vast naast een gaatje (op een punt, zodat hij nog wel helemaal open kan zonder dat je het touw kunt verliezen. Leg de rechthoeken op hun plek met de sluiting dicht(zie afbeelding). Naai deze aan de onder en bovenkant van de vierkant vast.

Draai de vierkant om en knip eventueel uitstekend stukken stof af, zodat je weer een nette vierkant hebt.

KubusWP_20170914_11_00_34_Rich (2) & bevestigingslint

Naai een lint aan de beide kanten van de karabijnhaak vast. Naai nu de kubus in elkaar. Doe dit net zoals bij de blokjes van stof, maar vergeet het lint met de karabijnhaak er niet tussen te naaien.

Maak jij ook zo’n leuke sluiting kubus?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan

Bewaren voor later

Pinterest - sluiting kubusVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

 

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’.

One thought on “Sluiting kubus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *