Blokjes van stof

Blokjes van stof

Blokjes zijn erg leuk om mee te spelen. Nu vind ik persoonlijk houten blokjes het leukst, maar van stof zijn ze ook best praktisch. De kleur laat namelijk niet los, na een beurtje in de wasmachine zijn ze weer helemaal fris en wanneer er mee gegooid wordt heb je niet gelijk pijn of schade. Een nadeel is dat ze minder makkelijk stapelen.

Verschillende opties voor de blokjes

Deze blokjes heb ik gemaakt voor decoratie bij een cakesmash. Maar ik heb ze ook nog in elke kleur gemaakt, zodat de kleuren geoefend kunnen worden. Ook kun je ze op verschillende manieren vullen zodat het sensomotorische blokjes worden (denk aan kussenvulling, kersenpitten, rijst, boekwijtdoppen, enz.) ook kun je er nog auditieve prikkels aan toevoegen zoals piepers, knisperfolie en belletjes, .

Lees ook: Sensomotorische zakjes

Een leuk kraamcadeau

Een andere optie is om er een baby kubus van te maken met een piepertje, rammelschijfje, knisperfolie, enz. Ook kun je er applicaties op zetten, zoals een leuk plaatje of een spiegeltje of een knuffeltje aan een touwtje in een vakje. En je kunt er ook nog lintjes in zetten of een houten bijtring aan vast maken. Je kunt er dus alle kanten mee op.

Lees ook: Kraamvisite

Applicaties

Mocht je applicaties willen bevestigen dan is het handig om dit te doen voordat je de vierkantjes aan elkaar maakt. Dat geldt dus ook voor de rondjes van een dobbelsteen of kleuren dobbelsteen. Een kiekeboe-zakje is bij veel kleine kinderen trouwens ook een grote hit.

Applicaties zelf maken

Je kunt zelf applicaties maken van een stof die niet rafelt (kunstleer is zo’n stof, maar ook tricot, fleece en vilt. Zelf vind ik kunstleer mooier, omdat je dan enkel langs de rand hoeft te naaien (zonder zigzag)…al voelt het natuurlijk niet zo zacht. Tricot is heel lekker zacht, maar dat rekt tijdens het naaien. Vilt rekt niet en is zacht, maar dat wordt weer snel pluizig. Fleece is zacht en pluist niet zo snel, maar daar kun je niet zo gedetailleerd mee werken. Je moet dus echt zelf kijken wat je het beste vindt. Al kun je ook combineren zodat je een sensomotorisch blokje krijgt.

Applicaties bevestigen

De applicaties vastnaaien is het mooist door rondom met een korte smalle zigzagsteek langs de rand te gaan. Als je het lastig vindt om er voor te zorgen dat het niet schuift tijdens het naaien, zou je ze eerst met een heel klein beetje textiellijm vast kunnen plakken en daarna kunnen naaien.

Je kunt de applicaties er ook achteraf op plakken met textiellijm, maar dat kun je er nog redelijk af peuteren. Voor een baby kubus is dat bijvoorbeeld echt niet veilig. Het beste is dus echt om het goed vast te naaien.

Een patroon voor blokjes van stof

Zelf maken

Het patroon voor de blokjes zelf is eigenlijk super simpel, namelijk een vierkantje. Houd er wel rekening mee dat je 1 cm naadwaarde moet nemen, omdat je de vierkantjes aan elkaar gaat naaien. En je niet wilt dat het blokje veel kleiner gaat uitvallen. Ik teken dan altijd het patroon en bij het overnemen op de stof neem ik 1 cm extra waar ik de delen aan elkaar ga naaien.

Een patroon uit de webshop

In de lijst van benodigdheden staat ook een patroon. Deze staat in de webshop en kun je na het downloaden gewoon uitprinten. Hierop staat een vierkant van 15×15 cm, 10×10 cm en 6×6 cm. Ook staan er simpele patroontjes voor de applicaties op die je kunt gebruiken, deze staan op thema (boerderij, boerderijdieren, in de ruimte, in het bos, voertuigen en speelgoed).

Aan de slag

In welke kleur je ze maakt of met wel patroon is natuurlijk helemaal aan jezelf. Je kunt ze ook zo groot maken als je zelf wilt…je kunt zelfs een (grote) dobbelsteen maken. Maar de werkwijze blijft eigenlijk hetzelfde. Wat heb je allemaal nodig?

  • patroon (met applicatie patroontjes)
  • papier/karton (ik vond karton prettiger omdat ik veel blokjes moest maken)
  • schaar
  • pen
  • eventueel stofkrijt
  • stof (niet rekbaar)
  • spelden
  • naaigaren
  • kussenvulling of schuimrubber kubus (deze kun je op maat bestellen)
  • naald

Om te beginnen maak je een vierkant van je papier of karton. Maak het 1 cm rondom groter dan je wilt, zodat je straks makkelijker kunt overtrekken, dan heb je de naadwaarde er al gelijk bij in.

Trek het vierkantje 6x over per blokje.

Knip elk vierkantje uit.

Leg vier vierkantjes op een rij en speld ze met de goede kanten op elkaar vast.

Naai de drie zijkanten nu vast.

Lag de uiteinden op elkaar, met de goede kant op elkaar.

Naai deze aan elkaar.

De overgebleven vierkantjes naai je aan de twee overstaande zijden in de open stukken vast.

Naai een vierkantje nu ook aan de andere overstaande zijden vast.

Het laatste vierkantje naai je aan nog maar een kant vast (in totaal dus drie zijden), zodat een kant open blijft. (Laat bij grote blokken een stuk van ongeveer 5-10 cm in het midden open in plaats van een hele zijde)

Keer het blokje binnenstebuiten.

Vul het blokje met kussenvulling of met een schuimrubber kubus. Let er met kussenvulling op dat je blokje niet bol gaat staan, want dan kun je hem niet meer goed stapelen. Met de schuimrubber kubus moet j er op letten dat de punten goed in de hoekjes zitten.

Vouw het open stukje naar binnen.

Speld het open stukje netjes vast en naai hem nu met een laddersteek netjes dicht.

Maak jij ook zo’n leuke baby kubus?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

Bewaren voor later

Pinterest - blokjes van stofVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’.

7 thoughts on “Blokjes van stof

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *