Een slang knopen

slang met knopen

Hoe langer je de slang maakt, des te meer je met knopen oefent. Een dat is het hele idee achter deze slang. Maar met een kleine aanpassing kun je er nog veel meer educatieve dingen mee doen…

Oefenen

Knopen

De knoopsluiting is een sluiting waar jonge kinderen vaak best veel moeite mee hebben. Door de slang zo lang mogelijk te maken, oefenen kinderen herhaaldelijk de knoopsluiting. Hierdoor zal de knoopsluiting steeds makkelijk worden.

Andere sluitingen

Als de knoop nog iets te hoog gegrepen is, is klittenband ook een prima alternatief. Ook zijn drukknopen een leuk alternatief voor de ‘gewone’ knoop. Deze sluitingen zijn iets makkelijker te openen en te sluiten voor jonge kinderen.

Verschillende sluitingen

Je kunt er ook voor kiezen op verschillende soorten sluitingen te gebruiken. Zo oefenen kinderen een heleboel verschillende soorten sluitingen op een hele speelse manier. Je krijgt dan een beetje hetzelfde effect als dat je bij een sluiting kubus hebt.

Educatief

Je kunt van de slang ook iets educatiefs maken.

Kleur

Door de stroken in verschillende kleuren te maken, kun je een kleurenslang maken. Hiermee kunnen kinderen kleuren leren benoemen. Ook kun je er kleurkaartjes bij maken (of die van de vormenslang gebruiken), zodat kinderen ritmes/reeksen kunnen maken. Het is dan wel noodzakelijk om minimaal 2-3 van elke kleur te hebben.

Alfabet

slang met knopen (alfabetslang)Met een alfabetslang kunnen kinderen leren om het alfabet in de juiste volgorde te zetten. Hiervoor zet je op elke strook (in het midden) een letter. Je kunt hierbij een kaart maken waarop het alfabet staat, zodat kinderen kunnen afkijken. Wanneer kinderen de letters al herkennen, kunnen ze het alfabet zonder kaart maken.

Tellen

slang met knopen (telslang)- cijfersEen telslang werkt eigenlijk op dezelfde manier als bij de alfabetslang. Alleen maak je dan geen letters op de stroken, maar cijfers. Het is ook een leuke manier om ook even en oneven te bespreken. Wanneer je namelijk een getallenreeks maakt, verschijnt er aan een kant de even getallen en aan de andere kant de oneven getallen.

Tafels

Wanneer je de stroken voorziet van cijfers, kun je ook een tafelslang maken. Hiervoor heb je wel ontzettend veel stroken nodig (1 t/m 100…maar dan zonder de priemgetallen die boven de 10 komen, want die heb je niet nodig). Zo kunnen kinderen een slang maken voor de tafels 1 t/m 10. Het leuke van de tafel van 1 en 2 is dat wanneer je de tafel van 1 maakt tot 20, je automatisch de tafel van 2 ziet verschijnen…het lijkt wel magisch 😉

Cijfers en letters er op

Je kunt er op verschillende manieren letters en cijfers op zetten. Om de plaats van de letters en cijfers te bepalen, kun je het beste de slang een stukje in elkaar zetten om zo de juiste plek te markeren met een naald. Hierna kun je deze afstand bij alle stroken markeren…let er dan wel op dat je de knopen allemaal naar dezelfde kant hebt 😉

Ik heb het blad met letters en cijfers gebruikt die ook in het patroon zit. Deze heb ik er op gelegd en heb toen met een fineliner puntjes er doorheen gemaakt, zodat deze mij het raamwerk gaven voor de letters en cijfers. Daarna heb ik met textielstift de letters en cijfers er op gezet…daarna gefixeert door te strijken en daarna er overheen naaien. Ik heb voor het naaien een zigzagsteek gebruikt; breedte 3 en lengte 0,5.

Materiaal

Voor de slang heb ik gebruik gemaakt van tassenvilt. Deze soort vilt is dik en daardoor lekker stevig. Het voordeel van vilt is dat het makkelijk is qua verwerking, want je hoeft het niet per se af te werken. Ik heb dit wel gedaan, omdat de slang zo langer netjes blijft…vooral bij het knoopsgat.

Patroon

Het patroon is in het winkeltje te vinden en kost hier €0,50. Het document is na voltooiing van de bestelling en de betaling te downloaden. Het patroon bestaat uit 2 delen: de stroken en de kop.

Aan de slag

Voor het maken van een slang die je kunt knopen heb je het volgende nodig:

  • patroon
  • tassenvilt
  • schaar
  • garen
  • knopen (1,5 cm)
  • *eventueel rood lint voor de tong

Neem het patroon over op het vilt.

Knip de delen uit.

Naai rondom langs de rand met een zigzag (over de rand), zodat de randen netjes afgewerkt zijn.

Dit doe je bij alle delen.

Naai de oogjes op de kop.

*Naai het lint vast bij de bek.

Vouw het kopdeel dubbel, zodat er een lus ontstaat.

Naai de ronding van de kop langs de rand op elkaar, zodat je een ring met een kop krijgt.

**Knip de knoopsgaten in de rechthoeken.

**Werk de knoopsgaten af met een knoopsgatsteek. Let er dan wel op dat je netjes langs de geknipte lijn naait. (Je kunt ook eerst naaien en dan knippen, maar dat knipt erg lastig met het dikke vilt) Naai de knopen op de rechthoeken.

Maak jij ook zo’n leuke slang met knopen?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

CreaKrea

Elke week is er een CreaKrea uitdaging, met elke week een ander thema. Het creatieve CreaKrea team bestaat nu uit Ilse van Kreanimo, Melanie van MelDiy, Emmy van Webkonijn, Ilse van De knutseljuf van Ede, Crea met kids en natuurlijk nog mijzelf. Vorige week was het thema ‘Ocean’ en liet ik je zien hoe je een haai slaapzak kunt maken.

Deze week is het thema ‘Snakes’ aan de beurt en maakte ik een slang die je kunt knopen. Ben je benieuwd naar alle creaties? Kijk dan vooral in de linkparty en bij het CreaKrea team. De link naar hun diy’s vind je vlak boven de linkparty.

Bewaren voor later

Pinterest - slang met knopenVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’.

Maar kijk vooral ook even in de linkparty waar je overigens ook diy’s (en recepten) mag delen die binnen dit thema passen…dit kan in de vorm van een blog, foto of filmpje zijn (dus ook als niet-blogger/vlogger kun je gezellig meedoen). De inzendingen delen wij op ons bord op Pinterest. En vergeet natuurlijk niet om ook bij het CreaKrea team te neuzen:

 

You are invited to the Inlinkz link party!

Click here to enter

One thought on “Een slang knopen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *