Dat kan ik ook…een beetje

Dat kan ik ook...een beetje

Dat kan ik ook…een beetje’ is mijn eerste echte prentenboek. Ik schreef het speciaal voor mijn dochtertje. Zij is dol op dino’s en op regenbogen.

Dol op dino’s

Zoals je al vaker hebt kunnen lezen, is de kleine meid dol op dino’s. Voor haar had ik al een vriendenboek ontworpen. Dat mama zelf een boek kan maken beviel de kleine meid wel heel goed. Zo kon ze precies bestellen wat ze zou willen. Ze vroeg dan ook gelijk of ik ook een boek kon maken voor haar…met dino’s en met regenbogen. Ach, welja…we doen eens gek.

Zelf een boek schrijven

Het idee om zelf een boek te schrijven vond ik eigenlijk wel een leuk idee. Maar ik wilde niet zomaar een boek schrijven. Ik wilde het boek meerwaarde geven.

Inhoud

Om te beginnen wilde ik graag een boek maken met een boodschap. In de periode dat ik het boek wilde schrijven, had de kleine meid een dipje. Ze vond dat ze nergens goed in was en zag dat anderen wel ergens goed in waren. Dat wilde zij ook. Ik besloot haar verdriet en frustratie een plekje te geven door een verhaal te schrijven over een dino die haar gevoel deelde…en uiteindelijk een oplossing vond voor haar probleem. De hoofdpersoon moest zich telkens een beetje beter over zichzelf gaan voelen en leren dat zij prima is zoals zij is en meer kan dan ze zelf denkt. En dat idee moest dan in een dino jasje gegoten worden en daar moesten dan ook nog eens regenbogen in verwerkt worden.

Zelf lezen

De kleine meid leest graag. Elke avond wil zij voor het slapen gaan een boekje lezen. Omdat zij zo graag zelf wil lezen, besloot ik het boek zo te schrijven, dat beginnende lezers het prima zelf kunnen lezen. De letters zijn groot, de woorden zijn kort, de zinnen zijn kort en er zit veel herhaling in, zodat het boek vlot door leest doordat ze de woorden snel kunnen herkennen. Ondanks dat het boek geschreven is met ook op zelf lezen, is het boek ook prima voor te lezen natuurlijk.

Extra’s

Naast het boek wilde ik ook iets extra’s maken voor iedereen die het boek koopt. Ik besloot dit te doen via een QR-code die in het boek staat. Met die code kun je allerlei dingen downloaden voor een dino feestje. En er staan ook ontzettend veel printables voor activiteiten bij. Zo kunnen kinderen lekker aan de slag gaan met het thema van het boek en leeft het boek meer.

In de klas

Omdat ik van oorsprong leerkracht ben, vond ik het ook leuk als er een werkboekje bij zou passen. Het is uiteindelijk een mega werkboek geworden, want ik zat boordevol ideetjes en wilde graag verschillende domeinen behandelen in het werkboek. In de klas kun je dus het boek voorlezen, het boek kun je zelf laten lezen en je kunt de kinderen het werkboek laten maken. Sommige pagina’s zullen ze zelf kunnen maken en bij sommige pagina’s zullen ze hulp nodig hebben of een beetje extra uitleg en ondersteuning. Ondanks dat het werkboek is gemaakt met oog op school, is hij ook leuk om thuis te maken.

Zelf tekenen

Om het boek nog beter bruikbaar te kunnen maken in de klas, heb ik ook een boekversie gemaakt voor op een liggend scherm. Ideaal voor op het digibord of voor op de tablet. Maar het digitale boek is ook ideaal voor de kinderen die last hebben van bewegingsonrust. Het voordeel van het lezen vanaf een tablet ten opzichte van een ‘gewoon’ boek is dat een tablet niet openklapt en dus ook niet open en dicht kan tijdens het lezen. Ook kunnen de frunnikende vingertjes niet aan de bladzijden peuteren.

Zelf tekenen

Mijn ideetjes waren uitgedacht en de tekst was ook uitgewerkt. Maar toen kwam het lastigste deel: de illustraties. Ik ben dus echt niet goed in tekenen. Dat wat ik in mijn hoofd heb, krijg ik maar niet op papier. Omdat ik dat maar moeilijk kan accepteren, ben ik gaan leren tekenen met Adobe Illustrator. Zo kan ik lijnen makkelijk corrigeren en kan ik ook makkelijk kopiëren en aanpassen. Ik heb de dino’s eerst op papier geschetst en vervolgens getekend en ingekleurd (oefening baart immers kunst). Deze tekeningen ben ik vervolgens digitaal gaan tekenen. Ik heb veel geleerd en ben zeker niet ontevreden over het resultaat. Dat kan ik dus ook…een beetje. En zo leerde ik gelijk van mijn eigen boek. Ook ik leerde accepteren dat een beetje goed soms ook gewoon goed genoeg kan zijn.

Verkoop

Toen het boek eindelijk helemaal klaar was (en alle extraatjes ook klaar waren), kon ik het boek verkoopbaar gaan maken. Ik besloot om dit weer bij Pumbo te gaan doen, net als het vriendenboekje. Deze uitgever werkt makkelijk en snel. Het digitale boek besloot ik gewoon in mijn eigen winkeltje te verkopen.

Waar kun je ‘Dat kan ik ook…een beetje’ kopen?

Boek

‘Dat kan ik ook…een beetje’ is als boek te koop bij boekenbestellen.nl. Het boek kost hier op dit moment €23,95 en is te koop als print-on-demand. Doordat het een print-on-demand is, duurt het ongeveer 5 werkdagen voordat je het boek in huis hebt. In het boek vind je ook een QR code. Met deze code kun je nog onwijs veel leuke dingen gratis downloaden.

Digitaal

Het boek is ook hier in het winkeltje te koop als digitaal boek voor een liggend scherm (ideaal voor op de tablet of op het digibord). Deze kost €9,95. Nadat de betaling compleet is, ontvang je het digitale boek via de mail (het is dus heel belangrijk het juiste e-mail adres op te geven!). Ook in het digitale boek vind je de QR code die toegang geeft voor veel gratis printables.

Social media

‘Dino’s en Regenbogen’ is als label nu ook op Facebook en op Instagram te vinden. Hier vind je meer informatie over het boek, de hoofdpersonen en nog veel meer leuke dingen over dino’s. Ook heb ik een Pinterest bord gemaakt voor Dino’s en regenbogen.

Bewaren voor later

Vind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Dol op boekjes?

Ben je net als wij dol op lezen en voorlezen? Kijk dan ook even op de leespagina ‘Mama leest voor’.