The dark crystal

the dark crystal

‘The dark crystal’ kwam als film in 1982. Jaaaaaaren later (een paar dagen geleden) kwam dan eindelijk de serie uit…en deze is nog mooier dan de film.

Het verhaal in het kort

Vlak bij de drie zonnen staat de planeet Thra. Hier leven flora en fauna in harmonie. Thra heeft een ‘hart’…een prachtige kristal dat veel liefde en verzorging nodig heeft om er voor te zorgen dat Thra zijn gezondheid en schoonheid behoud. Augra zorgt voor dit kristal…totdat de Skeksis op Thra arriveren. Zij overtuigen Augra er van om zich te concentreren op de kennis die ze uit de sterren kan halen, zodat ze nog beter voor het kristal kan zorgen. Ze trapt in het plannetje van de Skesis en vertrouwt hen het kristal toe. Helaas is dit vertrouwen onterecht. De Skeksis maken misbruik van de krachten van het kristal en gebruiken het om langer te kunnen leven. Wanneer het kristal volledig is uitgeput, gebruiken ze de Gelflings als energiebron om met behulp van het kristal toch langer te kunnen leven door hun levensvocht te melken en te drinken. Helaas put dit het kristal nog meer uit en het hart van Thra is er slecht aan toe…net als Thra zelf. Uiteraard komen de Gelflings achter de walgelijke acties van de Skeksis en proberen hen dan ook tegen te houden om zo het kristal (en Thra) te redden.

Pluspunten

Meer van ‘The dark crystal’ 

Voor alle fans van de film is dit waarschijnlijk een moment om te vieren. Eindelijk is er nog meer om van te genieten. Hoe het verhaal verliep voor de film wordt eindelijk verteld in de serie. De geschiedenis van Thra, het kristal en de mystieke wezens die op Thra leven wordt prachtig weergegeven in 10 afleveringen.

Prachtig verhaal

Wie houdt van fantasy, kan zijn/haar hart ophalen aan deze serie (en ook de film natuurlijk). Het verhaal is niet moeilijk te volgen, maar is wel erg mooi. De serie is echt een ode aan Jim Henson. Het verhaal van de film is echt duidelijk als rode draad gebruikt voor de serie. De familie van Jim Henson is dan ook nauw betrokken geweest bij het maken van de serie en dat is goed te zien…de liefde voor het ‘poppenspelersvak’ straalt er van af.

Fantastische beelden

Ik was altijd al onder de indruk van de beelden van de film. Bij de film zijn de beelden niet uit computers getrokken, maar is alles gewoon echt gemaakt! Wat een werk! Maar wat ook een schoonheid. Er was toen al een enorm oog voor detail. Het hart en ziel van Jim Henson zat er overduidelijk in.

Toen ik zag dat de serie uit zou komen, was ik helemaal in mijn nopjes…maar ook bang dat de prachtige ‘werkelijke’ beelden die in de film te zien waren geheel verloren zouden gaan. Gelukkig was dat niet waar. De serie is een soort compromis geworden. De meeste beelden zijn prachtige werkelijke beelden zoals wij die al gewend waren van de film. Een paar shots zijn zeer mooi gemaakt, maar zijn wel digitaal. Gelukkig vullen zij de ‘echte’ beelden fantastisch aan.

Minpunten

Weinig afleveringen

Als echte fan van ‘The dark crystal’ kan ik niet genoeg krijgen van het verhaal en de zeer mooie beelden. De film heb ik wel tig keer gezien en zo lang de serie op Netflix te zien zal zijn, zal ik deze ook wel lekker gaan blijven kijken (keer op keer op keer). Als de serie op dvd komt, zal ik deze dan ook zeker gaan kopen als aanvulling op mijn hele ‘Jim Henson collectie’. Maar wat mij betreft mogen er nog veel meer afleveringen komen.

Mijn mening

Voor wie het nog niet duidelijk is, ik ben dus een mega Jim Henson fan! Al zijn werk vind ik echt fantastisch. Ja, zelfs de Muppets heb ik gewoon allemaal…en ja, ook die kijk ik met enorm veel plezier. The dark crystal is (net als Labyrint) mijn absolute favoriet en ik ben onwijs blij dat dit verhaal is uitgebreid met een prequel serie. Een serie waar Jim Henson trots op zou zijn geweest. Ik kan echt genieten van het vakmanschap, het oog voor detail en de heerlijke grimmige sfeer.

Het enige wat ik mis in de serie is het ontstaan van de Skeksis…het verhaal waar de film eigenlijk om draait. Maar de serie heeft het enkel over de komst van de Skeksis en dat was voor mij wel een kleine gemiste kans. Ik denk dat dit verhaal veel had kunnen ophelderen en ik denk ook dat het een fascinerend verhaal zou zijn geweest….misschien voor een pre-prequel

Mijn liefde voor de film en serie zijn blijkbaar besmettelijk (of erfelijk) want de kleine  meid vindt het ook leuk om naar ‘The dark crysal’ te kijken. De film heeft ze al 3 keer gezien en ze is nu ook aan de serie begonnen. Nu is onze kleine horrorfreak helemaal verzot op monsters en alles wat eng moet zijn en heeft zij geen last van de wat ‘enge’ Skeksis of spannende verhaallijnen. Wil jouw kind de film en serie ook kijken, kijk dan eerst zelf en beoordeel dan of dit geschikt is voor jouw kind…want de grote meid vind het wel degelijk spannend (ze keek een beetje mee terwijl de kleine meid keek, maar 1 minuut was voor haar al meer dan genoeg). Wij kijken dan ook maar wanneer zij er niet is, zodat het leuk blijft voor iedereen 😉

Twijfel je nog?

Ben je nog niet helemaal overtuigd? Dan heb ik hier de trailer voor je.

Meer tv verhalen?

Wil je meer lezen over ons kijkgedrag? Of weet je echt niet meer wat je moet kijken? Kijk dan vooral even op ‘Mama kijkt tv’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *