Vampier jagen

vampier jagen

Tijdens het eerste Halloweenfeestje speelden wij het spel vampier jagen al…en toen waren we met enkel volwassenen. Later speelden we het spel met volwassenen en kinderen door elkaar. Vampier jagen is dus een spel voor groot en klein. Je kunt het met een kleine groep spelen, maar ook met een grote groep. De veelzijdigheid maakt het zo’n gezellig spel.

Verkleed

Het leukste van dit spel is denk ik nog wel dat iedereen in zijn Halloweenkostuum door de buurt verspreid zit/staat/loopt/rent en onschuldige buurtbewoners af en toe nog best kunnen schrikken. Maar dit spel is natuurlijk ook prima te spelen buiten Halloween om en is ook nog wel leuk zonder kostuum.

Vampier jagen in het donker?

Dit spel is goed te spelen wanneer het (nog) licht is. Zo kun je elkaar beter vinden. Wanneer je wilt vampier jagen in het donker, is het raadzaam om er voor te zorgen dat iedereen een zaklampje bij zich heeft. Maak in dat geval het speelterrein ook niet te groot.

Wat heb je nodig?

  • Spelkaartjes (het liefst gelamineerd, zodat je ze volgend jaar gewoon nog een keer kunt gebruiken)
  • fluitje die goed hoorbaar is, maar niet voor veel overlast zorgt bij de buren…zo’n toeter die ze bij voetbal gebruiken is dus geen aanrader, maar een sportfluitje is prima
  • ruimte om te kunnen verstoppen en rennen (spreek van te voren af van waar tot waar het speelterrein loopt)
  • fanatieke spelers

Hoe speel je vampier jagen?

Tel het aantal spelers. Bepaal of je 1 of 2 vampiers wilt en of je 1 of 2 vampierjagers wilt. De rest zijn mensen/slachtoffers. Maak nu een stapel kaarten met daarin de gewenste verhouding vampiers, vampierjagers en mensen.

Schud de kaarten en waaier ze uit met de afbeeldingen naar beneden.

Laat iedereen een kaartje pakken (let er op dat niemand elkaars kaartje ziet!).

Iedereen houd het kaartje bij zich.

Blaas 1x op het fluitje, iedereen mag nu verspreiden en verstoppen…ook de vampiers en vampierjagers.

Nu is het de taak van de vampier om zo veel mogelijk mensen te tikken. De vampier kan bewijzen dat hij vampier is, door zijn kaartje te laten zien, het slachtoffer moet zichzelf daarna ook identificeren door het kaartje te laten zien.

Het slachtoffer moet dan naar de verzamelplaats.

Ondertussen moet de vampierjager de vampier(s) zien te tikken. Ook de vampierjager moet zich na het tikken identificeren. Daarna moet de getikte zich ook identificeren.

Wanneer de vampier getikt is, moet ook die naar de verzamelplaats. Dan wordt er 3x op het fluitje geblazen of 1x lang (spreek dit goed af van tevoren). Iedereen moet dan naar de verzamelplek komen. In dit geval heeft de vampierjager gewonnen.

Omdat de vampier en vampierjager niet altijd door hebben dat iedereen al is gepakt, is het handig om ook dan 3x te fluiten of 1x lang. Zo weten ook zij dat het spel afgelopen is. In dit geval heeft de vampier gewonnen.

De kaartjes kunnen allemaal weer verzameld worden. Daarna kun je het spel eventueel nog een keer spelen…zo vaak als je wilt.

De kaartjes

Je kunt de spelkaartjes hier dus gewoon downloaden en zelf uitprinten…er is een ‘gewone versie’ en ‘minions versie’. Dan hoef je ze alleen nog maar te knippen en eventueel te lamineren. (je vindt ze in de lijst van benodigdheden)

Let er op dat je de kaartjes maakt op dik gekleurd papier. Dit omdat je niet vanaf de achterkant mag zien wat er op staat…dan is de grap van het spel er een beetje af.

Je kunt de kaartjes lamineren of beplakken met plakfolie of heel breed doorzichtig plakband. Zo kun je de kaartjes volgend jaar gewoon weer gebruiken.

Natuurlijk kun je de kaartjes ook zelf maken. Maak de kaartjes niet te groot, zodat je ze makkelijk in je zakken kunt stoppen zonder ze dubbel te moeten vouwen. Werk vooral met afbeeldingen, zodat iemand die nog niet (of niet meer) kan lezen ook mee kan spelen.

Op zoek naar meer speelplezier?

Ben je dol op spelletjes? Of wil je meer speelideetjes? Kijk dan op de pagina ‘Mama speelt’.

One thought on “Vampier jagen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *