Van legging naar een patroon voor ‘flared pants’

patroon flared pants van een legging

Een broek die mooi zit, dat valt nog niet mee wanneer jouw kind lang en slank is. Ik maakte een patroon voor ‘flared pants’ vanuit een legging…en met succes.

Een patroon op maat

Ik heb altijd een probleem wanneer ik een legging of broek voor de kleine meid wil kopen. Ze is lang en slank en hierdoor zit alles eigenlijk altijd net niet goed. Uiteraard koop ik vaak genoeg kleding, maar bij een legging of broek baal ik eigenlijk altijd van de pasvorm. Ik had al eens een patroon voor een legging gemaakt vanuit een gekochte legging die ik heb aangepast naar haar pasvorm (slanker en ietsje langer). Het leek mij wel leuk om dat patroon eens te gebruiken om een ‘flared pants’ (een broek met wijde pijpen) te kunnen maken…en het was nog best makkelijk ook!

Materiaal

Dit patroon is bedoeld voor rekbare stoffen.

Het patroon

Het patroon moet je zelf tekenen. Je neemt hiervoor het patroon van een legging als basis. In het patroon vindt je een afbeelding met daarbij dezelfde tekst als hier in de beschrijving staat. De afbeelding is voorzien van nummers die bij elke stap passen. Het patroon is gratis en kun je vinden in het winkeltje. Na het afronden van de bestelling kun je het patroon downloaden.

Aan de slag

Voor het maken van een patroon van een ‘flared pants’ vanuit een legging heb je het volgende nodig:

  • patroon van een legging of een legging die goed zit
  • patroonpapier
  • potlood
Patroon overnemen vanaf een legging

Vouw een helft van de legging heel netjes, zodat de achterkant en de voorkant netjes op elkaar liggen.

Leg de netjes gevouwen legging op het patroonpapier en laat genoeg ruimte aan de onderkant en zijkant over om de aanpassing er ook bij te tekenen.

Teken nu langs de randen van het stof…dat doe je bij de voorkant en de achterkant van de legging. Bij de naden aan de voorkant en achterkant moet je even voorzichtig de andere helft (die je niet tekent) omhoog tillen, zodat je er bij kunt.

Teken ook extra stof voor de zomen aan de bovenkant en de onderkant er bij.

Van legging naar ‘flared pants’

Verleng tot de gewenste pijplengte.

Verbreed tot de gewenste pijpwijdte.

Teken de lijn voor de zoom.

Bepaal de kniehoogte.

Verbind de kniehoogte met de lijn van de zoom.

Teken een lijn van de zoom naar het uiteinde van de pijp.

Leg de patroondelen op elkaar en teken dezelfde pijp aan de andere broekspijp, let er op dat de zijkanten voor de buitenkant op elkaar liggen bij het overtrekken.

Maak jij ook zo’n leuke ‘flared pants’?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

Bewaren voor later

Pinterest - patroon flared pants van een leggingVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’.

Nog meer leren?

Wil je nog meer tips & tricks lezen over naaien? Kijk dan vooral op de pagina ‘Mama leert naaien’.

5 thoughts on “Van legging naar een patroon voor ‘flared pants’

    1. Het is niet een patroon op zich, maar een beschrijving van hoe je van een patroon van een legging een flared pants kunt maken. De gewenste afstanden kun je het beste zelf meten (met behulp van de afbeelding), omdat hij dan dan ook echt zit zoals jij dat mooi vindt. De afbeelding moet je dan dus ook eigenlijk zien als hulpmiddel om zelf een patroon van een legging aan te passen tot flared pants. Het is overigens vrij simpel en ook voor beginners prima te tekenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *