Flared pants (oftewel een broek met wijde pijpen)

Flared pants

Yes, de flared pants (oftewel broek met wijde pijpen) is weer helemaal hip. En wat staan die broeken super tof bij de meiden.

Lekker hippy

Vroeger (in mijn pubertijd) liep ik graag in broeken met wijde pijpen. Ik was wel een beetje een hippy qua kledingstijl. En ik vind het dan ook erg leuk dat ze weer helemaal hip zijn. Tijd dus om aan de slag te gaan voor de meiden…met een stofje die we hebben gekocht op de Stoffenspektakel tijdens ons uitje met ‘damesteam Santes’ (alle dames van ons gezin…oftewel zonder papa).

Twinnen is winnen

Hier vinden de meiden het super leuk om hetzelfde aan te hebben. Dan moet het ook echt van top tot teen (al zijn ze ook al wel blij met hetzelfde shirt, broek, sokken…of hetzelfde ondergoed). Deze broek moest dan ook echt een ‘twinproject’ worden, want de stof was ook echt door hun uitgezocht als stof om mee te twinnen. Echte zusjesliefde.

En van de rest van de stof heb ik nog twin kokerrokjes gemaakt tot net boven de knie. Dit was eigenlijk een iets langere versie van de super simpele rokjes die ik voor hun heb gemaakt voor hun superheldenkostuum.

Van legging naar broek

De ‘flared pants’ (oftewel broek met wijde pijpen) is in dit geval niets meer dan een legging met wijde pijpen. Ik heb er voor gekozen om het vanuit een legging te maken, zodat de broek altijd mooi zit bij de billen/heupen en de taille. En ik had al eens een patroon voor een legging gemaakt, dus dit was een super makkelijk aanpassing om tot een toffe ‘hippy broek’ te komen.

Bijpassende haarband en scrunchy

Bij een toffe broek hoort natuurlijk ook een leuke haaraccessoire. Om het plaatje compleet te maken (en omdat er toch genoeg stof over was), heb ik er ook een haarband en een scrunchy bij gemaakt voor de meiden.

Steekkeuze

Omdat je met elastische stof werkt, kun je het beste met een zigzag werken. Hierdoor blijft de stof bij de naden ook elastisch en knapt het draad niet zo snel wanneer je de broek aan of uit trekt. Bij de boord is het essentieel dat je een zigzag gebruikt, omdat de broek hier heel elastisch moet blijven. Bij de overige naden is het minder belangrijk, maar het zorgt er ook voor dat de naden gelijk netter zijn afgewerkt aan de binnenkant. Ik knip dan vaak het overschot aan stof nog weer langs de zigzag af, zodat het echt netjes is.

Materiaal

Dit patroon is bedoeld voor rekbare stoffen.

Het patroon

Het patroon moet je zelf tekenen. Je neemt hiervoor het patroon van een legging als basis. In het patroon vindt je een afbeelding met daarbij de stap voor stap tekst. De afbeelding is voorzien van nummers die bij elke stap passen. Het patroon is gratis en kun je vinden in het winkeltje. Na het afronden van de bestelling kun je het patroon downloaden.

Aan de slag

Voor het maken van ‘flared pants’ vanuit een legging heb je het volgende nodig:

  • patroon
  • elastische stof
  • spelden
  • schaar
  • garen
  • elastiek voor de boord

Teken het patroon zoals aangegeven.

Neem het patroon over op de stof, houd rekening met de naadwaarde. Beide delen neem je twee keer over.

Leg de delen voor de voorkant op de delen van de achterkant, met de goede kanten op elkaar.

Speld de zijkanten aan elkaar (buitenste zijkant en de binnenkant tot aan het kruis.)…bij beide broekspijpen.

Naai de zijkanten aan elkaar…bij beide broekspijpen

Leg nu de naden bij het kruis op elkaar, met de goede kanten op elkaar.

Naai deze op elkaar.

Zoom de onderkant van de broekspijpen om.

Bepaal de lengte van het elastiek en neem 1 cm extra.

Leg het elastiek in een cirkel en laat de uiteinden 1 cm overlappen.

Naai de uiteinden goed op elkaar met een zigzag.

Verdeel het elastiek langs de bovenkant van de broek (aan de binnenkant). Het elastiek speld je telkens vast.

Naai het elastiek langs de rand vast met een zigzag. Hiervoor Moet je het elastiek iets spannen met twee handen totdat de stof gelijk is aan het elastiek.

Vouw de bovenkant om totdat het elastiek niet meer zichtbaar is.

Naai nogmaals langs diezelfde rand (die nu dus niet langs de rand van de broek zit maar lager) van het elastiek…wederom met een zigzag en met het elastiek ietsje gespannen.

Maak jij ook zo’n leuke ‘flared pants’?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

Bewaren voor later

Pinterest - flared pantsVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’.

3 thoughts on “Flared pants (oftewel een broek met wijde pijpen)

    1. Potverdikkie…je hebt gelijk…hij is weg! Hmmm, ik zal weer even de Plugin in moeten duiken vrees ik. Hij is blijkbaar niet goed meegekomen met de update. Ik zal de pin ook even op Pinterst makn kun je hem in ieder geval vanaf daar Pinnen. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *