Verkleed als Plasman

Verkleden als Plasman

Verkleden blijft leuk. Of het nu is voor een feestje of gewoon om te spelen, de verkleedkist blijft vaak bezocht. Maar verkleden als een superheld uit jouw boek is toch wel heel erg leuk…vooral wanneer zijn superkracht plassen is 😉

Verkleden naar een boekenheld

Een boekje (voor)lezen is leuk, maar het verhaal leeft veel meer wanneer je jezelf verkleden kunt naar jouw eigen boekenheld. En wie wil er nu geen superheld zijn? Vooral als zijn superkracht plassen is!

PlasmanPlasman is een onwijs leuk boek over een jonge superheld die de wereld moet redden wanneer alle andere superhelden het af laten weten. Zijn superkracht is plassen. Hoewel dat niet echt als een superkracht klinkt, blijkt uit dit boek dat het toch wel heel handig kan zijn wanneer je er heel goed in bent.

Lees ook: Plasman

All the way of toch minimalistisch

Plasman heeft eigenlijk een heel uitgebreid kostuum. Zo heeft hij een wit pak voorzien van logo en plasklepje, heeft hij gele laarsjes, gele handschoenen, een cape, een bandana en een masker (al zijn in het boek de bandana en het masker een geheel). Persoonlijk vond ik dat net even iets te veel werk, plus dat ik ook niet alles even handig vind. Een heel pak staat leuk, maar veel kinderen vinden dit best lastig om aan en uit te trekken. Mijn ervaring is dat kinderen zich meer bezighouden met de details dan met een pak, zodat ze het snel zelf kunnen aantrekken (of uittrekken). Laarzen zijn al niet handig om te maken en met handschoenen spelen niet fijn. Zo bleven voor mij de cape, de bandana en het masker over. En dat bleek meer dan voldoende te zijn om omgetoverd te kunnen worden tot Plasman.

Mocht je toch liever alles willen maken, Dan kun je ook een wit shirt nemen en daar het logo van vilt op naaien (of het er op tekenen met textielstift) met daar onder een witte legging. Handschoentjes kun je maken van elastische stoffen. Om een patroon te maken, hoef je da enkel de handen en een stuk arm om te trekken (let er dan wel op dat de vingers goed verspreid zitten). Het laarsjesprobleem kun je het makkelijkst oplossen met gele regenlaarzen 😉

Cadeau of op een feest

Dit setje gaf ik cadeau, samen met het boek. Het was een prachtig compleet pakket op deze manier. Maar je kunt het Plasman outfit ook maken voor een feestje (Carnaval, feestje op school, Halloween) of gewoon voor in de verkleedkist.

Superheld of toch liever gewoon?

Plasman draagt een cape, een masker en een bandana. Hierdoor heb je niet alleen een patroon voor een superheld outfit, maar ook het patroon voor een bandana…handig!

Materiaal

Zowel de cape als de bandana heb ik van katoen gemaakt. Dit draagt niet zwaar en is niet stug…hierdoor draagt het fijn. De drup heb ik gemaakt van een vilt, omdat dit niet rafelt en dus makkelijk af te werken is. Het masker heb ik om diezelfde reden van vilt gemaakt.

Patroon

Het patroon voor het Plasman kostuum kun je vinden in het winkeltje en kost hier €1,25. In het document vind je het patroon voor een cape, masker en bandana. Qua maat past hij het best bij jonge kinderen. Na het afronden van de bestelling en betaling ontvang je een mail met daarin de link naar de printable. (Vergeet niet het document gelijk op te slaan en uit te printen)

Aan de slag

Voor het maken van een Plasman cape en masker heb je het volgende nodig:

  • patroon
  • katoen (zwart)
  • gele niet rekbare stof (ik gebruikte vilt)
  • zwart vilt
  • schaar
  • stofkrijt
  • garen
  • spelden
  • klittenband (voor de sluiting van de cape)
  • elastiek voor het masker
Cape

Print het patroon uit.

Knip het patroon uit.

Leg het patroon aan de stofvouw en speld het vast.

Knip de stof uit, neem hierbij ongeveer 0,75 cm naadwaarde die je extra knipt. Dit doe je 2x.

Knip het bovenste smalle stukje van de cape door.

Teken met stofkrijt de cirkel op de cape.

Naai met een korte zigzag over de getekende lijn.

Knip de drup uit het gele stof.

Speld de drup vast in het midden van de cirkel.

Naai de drup vast door met een zigzag over de rand van de drup te naaien.

Leg de twee delen van de cape op elkaar.

Speld de delen met spelden op elkaar.

Naai de twee delen op elkaar, maar laat onderaan een stuk van ongeveer 5 cm open.

Keer de cape binnenstebuiten.

Naai de cape langs de rand netjes, helemaal rondom.

Naai op de uiteinden van de smalle stukken een stuk klittenband. Het harde deel naai je op de binnenkant en het zachte deel op de buitenkant (dit i.v.m. plakken aan haren en kleding).

Bandana

Print het patroon uit.

Knip alle delen uit.

Neem het patroon 2x over op de stof, met naadwaarde (let er op dat je deel 1 en deel 2 netjes bij de kniplijn op elkaar legt).

Knip de delen uit. Deel 1 en deel 2 vormen samen dus 1 geheel!

Naai de stroken langs de onderkant van de bandana (met de goede kanten op elkaar).

Naai de stof netjes plat langs de naad. 

Je kunt de uiteindes die je moet knopen eventueel nog afronden.

Leg de twee bandana’s met de goede kanten op elkaar.

Speld ze aan elkaar, let er hierbij op dat alle bochtjes en hoeken netjes op elkaar zitten.

Naai de twee delen op elkaar, langs de rand. Laat aan de onderkant van de grote flap een stuk open voor het binnenstebuiten keren.

Keer de bandana binnenstebuiten.

Naai de gehele naad van de bandana netjes plat, zo wordt het keergat ook gelijk netjes gesloten.

Masker

Print het patroon uit.

Knip het patroon uit.

Leg het patroon op het vilt.

Neem het patroon over op het vilt.

Knip het masker uit.

Knip eventueel twee druppen uit het gele vilt.

Naai de druppen aan de zijkanten van het masker vast…vlak naast de plek waar je het elastiek bevestigt.

Maak elastiek vast aan de uiteinden van het masker (aan de achterkant).

Maak jij ook zo’n leuke Plasman cape en masker?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

CreaKrea

Elke week is er een CreaKrea uitdaging, met elke week een ander thema. Het creatieve CreaKrea team bestaat nu uit Emmy van Webkonijn, Ilse van De knutseljuf van Ede, Crea met kids en natuurlijk nog mijzelf. Vorige week was het thema ‘The zoo’ ik je zien hoe je pinguïns en een ijslandschap van een eierdoos kunt maken.

Deze week is het thema ‘Supernatural’ aan de beurt en maakte ik een Plasman outfit die bestaat uit een cape, bandana en masker. Ben je benieuwd naar alle creaties? Kijk dan vooral in de linkparty en bij Webkonijn (haar link vind je onderaan in dit bericht).

Wil je alvast aan de slag voor de linkparty voor volgende week? Gezellig! Het thema van volgende week is ‘blocks’ (oftewel ‘blokjes’). 

Bewaren voor later

Pinterest - verkleed als PlasmanVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’. Maar kijk vooral ook even in de linkparty waar je overigens ook diy’s (en recepten) mag delen die binnen dit thema passen…dit kan in de vorm van een blog, foto of filmpje zijn (dus ook als niet-blogger/vlogger kun je gezellig meedoen). De inzendingen delen wij op ons bord op Pinterest. De linkparty vind je overigens niet alleen hier, maar ook bij Webkonijn. Ook zij heeft een leuke creatie binnen dit thema gemaakt, dus kijk vooral ook even bij haar.

You are invited to the Inlinkz link party!

Click here to enter

2 thoughts on “Verkleed als Plasman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *