Voor mijn kind gebruik ik geen zeep

voor mijn kind gebruik ik geen zeep

In het begin mag je baby nog niet met zeep gewassen worden. Daarna mag het wel…maar is het ook echt nodig? Voor mijn kind gebruik ik geen zeep, na 2,5 jaar nog steeds niet.

Geen zeep?

Toen ze net geboren was, waren veel dingen mij nog onbekend. Dat je een pasgeboren baby niet met zeep moet wassen, wist ik toen ook nog niet…dat vertelde de kraamverzorgster mij. Ik mocht haar dus alleen maar wassen met water (en dat terwijl ze nog allemaal van dat ‘witte spul; in de huidplooitjes had en haar hoofd onder de berg zat. Het ging helemaal tegen mijn gevoel in, hoe werd ze dan schoon? Maar het moest, want dat ‘witte spul’ beschermde haar huidje en verdween vanzelf.

Lees ook: Kraamhulp: soms zit het tegen en soms zit het mee

Ik was verbijsterd

Na een tijdje haar enkel met water te hebben gewassen, merkte ik op dat ze wel degelijk schoon werd. Ze had helemaal geen zeep nodig om schoon te worden. Haar huid voelde ook helemaal niet vies of vettig. Haar huidje is zelf prachtig. Zelfs haar haren werden goed schoon en helemaal niet vettig. “Nou, dan zal ze vast niet zo lekker ruiken”, dacht ik toen. Maar ookodat was niet waar. Zo rook fewoon lekker naar zichzelf…ze stonk helemaal niet! Ik was verbijsterd. Het was toen dat ik besloot haar zo lang mogelijk zonder zeep of shampoo te gaan wassen. Wanneer het toch nodig is om haar met zeep te wassen, dan kan ik dat natuurlijk gewoon. Soms zijn vlekken nu eenmaal hardnekkig.

Soms is wassen met zeep onvermijdelijk

Ik heb haar nu twee keer met zeep moeten wassen in 2 jaar en 3 maanden tijd. De eerste keer was na de cakesmash. Ze had een hele leuke fotoshoot bij mijn tante Severia (ook samen met haar zus). We hebben haar toen lekker vies laten worden , want dat levert leuke foto’s op. Maar botercrème in combinatie met blauwe kleurstof is niet echt een pretje om schoon te maken…en dus moest er zeep aan te pas komen om haar te ‘ontsmurfen’. De tweede keer zat ze onder de verf. Op zich is verf er prima af te wassen met water, maar deze kleurde wat hardnekkig. Het was een glitterverf die wat doorzichtig gekleurd was. De kleurstof daarvan gaf blijkbaar nogal af op de huid. Na het wassen met water, was ze nog steeds groen en geel gevlekt. Er zat dus niets anders op dan zeep te gebruiken tegen de vlekken.

En de handen wassen we af en toe wel gewoon met zeep… puur uit hygiënische redenen, zoals na het buiten spelen en na een wc bezoek. Maar als ze enkel schoon hoeven te worden, wordt er meestal alleen maar water gebruikt.

Maar welke zeep wil ik dan wel gebruiken?

Wanneer ik haar met zeep schoon moet maken, wil ik dat graag bewust doen. Ik wil zo min mogelijk schadelijke stoffen gebruiken om de natuurlijke balans van haar huidje zo WP_20180821_19_34_11_Rich (2)min mogelijk te verstoren. Na een lange zoektocht kwam ik uit op ‘Oh Lief’…of eigenlijk had ‘Oh Lief’ mij gevonden toen ik op de negenmaandenbeurs rondliep. En sinds de eerste keer proberen, was ik verkocht…vooral omdat ze natuurlijke en biologische producten gebruiken. Een groot deel van hun assortiment is zelfs gewoon eetbaar, doordat ze puur uit natuurlijke bestanddelen bestaan! Daar houd ik wel van.

Een leven zonder zeep?

Maar dit alles heeft mij wel aan het denken gezet. Blijkbaar verstoren wij onze huid en haar behoorlijk met allerlei zepen en shampoo’s. Het lichaam probeert zich wanhopig te beschermen, terwijl wij de bescherming weer snel weg poetsen…wat er weer voor zorgt dat we vettig worden. Door deze verstoring lukt het mij helaas niet meer om mij enkel met water te wassen en dat vind ik best jammer…ik ben dus eigenlijk best jaloers op onze kleine meid.

Of onze kleine meid zich ooit moet gaan wassen met zeep en shampoo, weet ik niet. Ik heb geen idee wat de puberteit met haar huid en haren gaat doen. Maar ik ga het proberen zo lang mogelijk vol te houden. Tot die tijd heb ik in ieder geval geen drama van zeep in de ogen. 

Meer over verzorging?

Wil je meer lezen over verzorging? Kijk dan vooral bij de pagina ‘Mama verzorgt’.

2 thoughts on “Voor mijn kind gebruik ik geen zeep

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *