Vredesduifjes voor in de kerstboom

vredesduifjes voor in de kerstboom

Wat is het toch leuk om zelf de kerstversiering te maken. Met deze twee vredesduifjes van vilt wordt de kerstboom pas echt een eye-catcher. En natuurlijk kun je er nog veel meer zelfgemaakte figuurtjes in hangen

De traditie van de twee vredesduifjes

Deze vredesduifjes van vilt zijn niet zomaar duifjes…er zit een verhaal achter. Het is namelijk de bedoeling dat je een van de twee duifjes aan iemand geeft die jou dierbaar is. Zo lang jullie beiden de duifjes nog hebben, zullen jullie in elkaars hart zijn. Volgens mij is dat toch wel een ultieme kerstgedachte

De feston steek

Deze duifjes naai je voornamelijk in elkaar met een feston steek. Mocht je niet precies weten hoe dat moet, dan kun je dat lezen in mijn artikel ‘Afwerken met een feston steek (festonneren)’. Deze steek zorgt voor een nette decoratieve afwerking. Gebruik telkens dezelfde kleur garen als vilt, zodat het resultaat netter wordt.

Aan de slag

Om de vredesduifjes te maken heb je het volgende nodig:

  • patroon
  • schaar
  • (gebroken) wit en oranje vilt
  • spelden
  • garen
  • naald
  • draad: (gebroken) wit, oranje, zwart
  • kussenvulling
  • *eventueel een beetje textiellijm voor het snaveltje

Print het patroon uit.

Knip de duif en de vleugel uit.

Neem de duif 2 keer over op vilt (per duif), neem hiervoor ongeveer 3 mm extra voor het randje die je naait.

De vleugels neem je 4 keer over (per duif), neem hiervoor ongeveer 3 mm extra voor het randje die je naait.

De snavel neem je 2 keer over op vilt (per duif), neem hiervoor ongeveer 3 mm extra langs de schuine kanten voor het randje die je naait.

Het lijfje

Naai de oogjes in het kopgedeelte. Ik heb hiervoor een sterretje gemaakt van acht punten (een plus en een kruis op elkaar zeg maar).

*Als je het prettig vindt kun je het snaveltje eerst op de juiste plek plakken met textiellijm, zo blijft hij goed op de plek zitten tijdens het naaien. Denk er aan dat je twee lijfjes in spiegelbeeld moet maken om een duifje te maken.

Leg de twee lijfjes op elkaar, met de goede kanten naar buiten.

Naai het rechte deel van het snaveltje op de lijfjes met een rijgsteek.

Naai de schuine delen van het snaveltje op elkaar met een feston steek.

De rest van het duifje naai je met een feston steek op elkaar. Laat aan het einde een stukje open.

Vul het duifje met kussenvulling (niet te vol!).

Naai nu de duif verder dicht met een feston steek.

Met een heen en terug rijgsteek naai je nu de lijnen in de staart. Op de heenweg zorg je er voor dat het garen mooi strak zit. Op de terugweg trek je de steken extra goed aan en zorg je er voor dat de rijgsteek de ‘gaten opvult’, zodat je een mooie ondoorbroken lijn krijgt. Hierdoor krijg je meer diepte in de staart.

De vleugels

Leg twee delen van de vleugels op elkaar.

Naai de twee delen met een feston steek op elkaar. Laat aan het einde een stukje open.

Vul de vleugel met kussenvulling (niet te vol!).

Naai nu de vleugel verder dicht met een feston steek.

Met een heen en terug rijgsteek naai je nu de lijn in de vleugel. Op de heenweg zorg je er voor dat het garen mooi strak zit. Op de terugweg trek je de steken extra goed aan en zorg je er voor dat de rijgsteek de ‘gaten opvult’, zodat je een mooie ondoorbroken lijn krijgt. Hierdoor krijg je meer diepte in de vleugel.

Maak de andere vleugel nu op dezelfde manier.

Naai de vleugels op het duifje (ik heb ze enkel lans de onderkant van de ronding op het lijfje genaaid, zodat de vleugels wat natuurlijker vast zitten op het duifje. Ook heb ik de vleugels niet precies parallel vast gemaakt, maar is de ene vleugel iets verder naar de kop gedraaid en de andere iets verder naar de staart.

Ophangen

Als je de duifjes wilt ophangen kun je tussen de vleugels in aan het lijfje (bij de feston steek) een stuk garen vast naaien in een lusje.

Maak jij ook zulke leuke vredesduifjes?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen.

Crea-cross

Elke week is er een crea-cross uitdaging. De crea-cross uitdaging is bedacht door Ilse van Kreanimo. Zij daagt elke week andere creatievelingen uit om iets te maken binnen een thema. Vorige week was het thema ‘Herinneringen’ aan de beurt en liet ik je zien hoe je een tafeltent kunt maken. Deze week is het thema ‘Vrede’ aan de beurt. Ilse is als bedenker van crea-cross de host en zij maakte klaprozen in oliekrijt op zwart papier. Melanie van BMellow en ik zijn beide co-host. Melanie van BMellow laat zien hoe je een peace teken als kerst ornament maakt en ik liet je hier dus zien hoe je een tafeltent kunt maken.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’. Maar kijk vooral ook even bij Kreanimo en BMellow of bij de Inlinkz-knop. Onder deze knop mag je overigens ook diy’s (en recepten) delen die binnen dit thema passen.

4 thoughts on “Vredesduifjes voor in de kerstboom

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *