Waar moet je op letten bij het kopen van kinderschoenen

kinderschoenen

Vrouwen zijn er vaak dol op…schoenen. We hebben voor elke outfit vaak wel een bijpassend paar die het plaatje af maakt. Zo hebben we die o zo comfortabele afgetrapte gympies die drie jaar geleden eigenlijk al container-waardig waren. Dan zijn er nog die prachtige zwarte hakjes die voor geen meter zitten, maar zo geweldig staan. Vergeet niet de laarsjes die eigenlijk overal wel bij passen. En wat dacht je van die sandaaltjes waar je je lentekriebels mee kan botvieren. Bij kinderen ligt dat vaak wel anders. Naast dat kinderschoenen duur zijn, moeten ze ook nog aan een hele reeks eisen voldoen. Maar waar moet je dan allemaal op letten bij het kopen van kinderschoenen?

Waar moet je op letten bij het kopen van kinderschoenen?

Meten is weten

Voor alle kinderschoenen is er een hoofdregel: ze moeten goed zitten en steun bieden. Zowel de voeten als je kind groeien. De schoenen moeten dus bijdragen aan een juiste houding en mogen niet knellen of te los zitten. De juiste maat is dan ook van groot belang. “Logisch toch?”, hoor ik je zeggen. Nou blijkbaar dus niet. Ik heb met kleuters gewerkt en heb nog best vaak gezien dat ook schoenen op de groei werden gekocht of dat ze net even wat langer doorliepen op de te klein wordende schoentjes…gewoon omdat het anders zo duur is. Het valt daarnaast ook nog niet altijd mee om de juiste maat schoenen te kopen. Je zou namelijk denken dat elke maat 25 (om maar een voorbeeld te noemen) even groot is. Niet dus! Sommige merken staan er zelfs om bekend en hebben hun eigen matentabel…Converse is zo’n merk. Ik ben dol op die schoenen, maar meten is weten en passen is zeker weten. Meet daarom de voeten van je kind goed en laat ze de schoenen passen.

Hoe kun je meten?

Om zelf te meten kun je het beste beide (blote) voeten omtrekken op een stuk papier. Meet de voeten van teen tot hiel. Kijk welke voet het grootst is en zoek in de tabel de bijbehorende maat.

Een goede grip

Maar dat is niet het enige waar we op moeten letten. Een goede grip is bij kinderen ook erg belangrijk; of ze nu net leren lopen of dat ze al rondrennen, dat maakt geen verschil. Elke pas moet even betrouwbaar zijn. Vooral kinderen die een groeispurt hebben verliezen nog wel eens hun evenwicht, dan wil je niet dat ze op gladde schoenen lopen…dat kost je namelijk de nodige broeken;) Daarnaast helpt een goede grip bij het juist plaatsen van de voeten tijdens het lopen, zo leren ze geen verkeerde ‘loop’ aan die later voor veel lichamelijke slijtage kan zorgen…althans niet door de schoenen.

Steun

Kies geen schoenen van een wat slapper materiaal, deze bieden geen steun. Deze steun hebben kinderen nodig zodat ze niet zo snel door hun enkels gaan en hun evenwicht beter bewaren. Ook kunnen slappere schoenen zorgen voor een verkeerde stand van de voeten, waardoor ze een verkeerde loop kunnen aanleren.

Voor elke gelegenheid?

Voor volwassenen is het nog redelijk betaalbaar om voor elke gelegenheid een paar te hebben. Maar voor kinderen ligt dat toch wat anders, hun voetjes groeien in een rap tempo. En kinderschoenen zijn toch best wel aan de prijzige kant, dus zomaar even wat kopen is er niet bij…tenzij je een mega budget hebt natuurlijk. Maar dat budget heeft niet iedereen. Ik in ieder geval niet. Wat ik doe is goed combineren.

Een goede basis

De dames hier hebben altijd een paar sneakers. Deze zijn altijd van Converse en dan het liefst in het donker blauw. Deze sneakers passen bij heel veel verschillende outfits en donker blauw is een fijne neutrale kleur. Ook hebben ze beide zwarte boots. Boots zijn warm en stevig en zwart past weer bij veel kleding. Regenlaarzen mogen in ons koude kikkerlandje natuurlijk ook niet ontbreken, deze mogen lekker vrolijk zijn van kleur…speciaal om iedereen op te beuren. In de zomer mogen de sandaaltjes niet ontbreken, wanneer deze ook mee moeten op vakantie is het handig om bijvoorbeeld Teva sandaaltjes te nemen. En wil je chique doen tijdens de feestdagen, dan kun je ook nog kiezen voor nette schoentjes of voor de meisjes ballerina’s.

Voor baby en dreumes

Bij baby’s en dreumesjes is het belangrijk dat ze de schoenen niet zelf uit kunnen trekken en jij ze makkelijk aan kunt trekken. Wanneer je kind begint te lopen, is steun en grip van groot belang. Hoge boots zijn bijvoorbeeld erg leuk, hebben een goede grip en bieden goede steun rondom de enkels, maar zijn met geen mogelijkheid fatsoenlijk aan te krijgen. Ik ben daarom zelf erg fan van goede sneakers. Het liefst met veters, omdat de kleine grijpgrage vingertjes graag aan klittenband peuteren. Sneakers zijn makkelijk aan te trekken, hebben een goede grip en bieden steun. Tegenwoordig zijn ze in zo veel verschillende kleuren en stijlen verkrijgbaar, dat er altijd wel iets tussen zit wat leuk en praktisch is.

Voor peuter en kleuter

Bij peuters en kleuters geldt dat zij ze zelf aan en uit moeten kunnen doen. Ze zijn namelijk aan het leren hoe ze dingen zelf kunnen doen en schoenen aantrekken is er voor hun een belangrijk onderdeel van. Kies dan dus niet voor veters wanneer je kind nog niet kan veterstrikken. Dit is niet alleen niet leuk voor je kind, maar ook ontzettend onaardig voor de juf.

Lees ook: “Ikke doen!”, je wilt graag zelfstandig zijn

Hufterproof

Voor kinderen die al iets ouder zijn, moeten de schoenen vooral ‘hufterproof’ zijn; ze moeten dus tegen wat mishandeling kunnen. Je kind speelt namelijk veel en als het goed is ook lekker buiten. Je kind moet kunnen klauteren en op elk ondergrond kunnen lopen en rennen. Buiten zijn er genoeg dingen die ze tegenkomen die de schoenen flink uittesten op degelijkheid. Kies dan ook niet voor schoenen met te veel tierelantijntjes zoals franjes en bandjes en grote gespen…dit kan allemaal makkelijk stuk.

Nog twee tips

Tip 1: Let er bij ritssluitingen op dat er niet makkelijk stof tussen kan komen en de rits soepel open en dicht gaat.

Tip 2: Kies voor een neutrale kleur die bij elk outfit past.

One thought on “Waar moet je op letten bij het kopen van kinderschoenen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *