Zakgeld verdienen was nog nooit zo leuk

Zelf zakgeld verdienen was nog nooit zo leuk

De grote meid spaarde al wel haar verjaardagsgeld en andere giften voor bijvoorbeeld haar zwemdiploma’s en goede rapporten. Maar echt zakgeld kreeg ze nog niet. Maar nu ze in groep 3 zit en leert rekenen wordt het toch tijd dat ze zakgeld mag verdienen.

Hoe het begon

Het begon met dat ze wilde sparen voor een Lego Friends achtbaan. Deze is best duur. De grote meid dacht dat ze het geld wel zou hebben maar ze was nog maar iets over de helft…ze was vest beteuterd. En daar bovenop gaat/is deze achtbaan ook nog eens uit de handel. Wat betekend dat met de tijd dat zij het bedrag bij elkaar zou hebben, hij ongeveer het dubbele zou gaan kosten via verzamelaars. Dat was voor haar een dubbele tegenslag. Haar verjaardag duurt nog een paar maanden, dus dat bedrag zou zij nooit op tijd bij elkaar hebben. Het werd dus tijd dat zij op reguliere basis centjes kon krijgen, zodat ze echt actief en doelbewust kan gaan sparen.

Haar eerste krediet

Nu zijn wij de achtbaan ondertussen toevallig in een speelgoedwinkel tegengekomen. Deze is uiteraard meegegaan. De grote meid heeft al haar gespaarde centjes ingeleverd en heeft nu haar eerste krediet lopen…bij papa Er kwam ineens nog meer druk op het geld sparen te liggen, en daarmee dus ook op het verdienen er van.

Zakgeld verdienen met taakjes

We besloten dat zij haar zakgeld mag gaan verdienen door simpele taakjes in (en om) het huis te verrichten. Op deze manier doet ze wat meer taakjes in huis, heeft ze het gevoel dat ze er zelf voor kan zorgen dat ze geld verdient en leert ze ook nog eens de waarde van geld. Daarnaast leert ze ook gelijk dat alles hier in huis niet door de kabouters en elfjes gedaan worden, maar dat het hard werken is om voor alles en iedereen te zorgen…en dat het af en toe wat organisatie-skills vereist om dingen voor elkaar te krijgen.

Een mooi overzicht

Om er voor te zorgen dat ze een idee heeft hoe ze haar zakgeld kan verdienen, heb ik een overzicht gemaakt van de ‘taakjes’. Op deze leeftijd kan ze een aantal van de taakjes nog niet alleen, maar ze kan wel helpen. Naarmate ze ouder wordt, zal ze steeds meer van deze taakjes helemaal zelf kunnen uitvoeren. Deze taakjes zijn algemene dingen die heel normaal zijn in een huishouden; denk bijvoorbeeld aan de vaat, de was, boodschappen doen, opruimen, schoonmaken, …enzovoorts.

Een pedagogisch vakje

Op het blad staat ook een vakje die meer pedagogisch is, dan dat het een ‘taakje’ is. Zo staat er ‘iemand helpen’ op en ‘iets samen doen’. De grote meid is namelijk best naar zichzelf gericht en op deze manier hopen we haar een beetje extra te stimuleren om iemand te helpen (hoe en waar dan ook) en samen iets te doen met iemand omdat de ander dat zo graag wilt (dus niet omdat ze zelf samen wil spelen).

Hoe het zakgeld verdienen hier werkt

Het blad hangt gelamineerd beneden in huis. Hierop kan geturfd worden wanneer ze een taakjes heeft gedaan of voor de hele dag vlak voor het slapen gaan. Zodra er 20 streepjes (of meer) op staan kunnen deze ingewisseld worden voor geld. Elk streepje is hier namelijk 5 cent waard. Daarna kan het geld in de spaarpot gestopt worden (natuurlijk wel nadat je al het geld uit de spaarpot en het verdiende geld hebt geteld).

De kleine meid wil natuurlijk ook

De kleine meid is meestal wel te porren voor opruimen, schoonmaken en helpen. Ze wil dan ook het liefst alles zelf doen.

Lees ook: “Ikke doen!”, je wilt graag zelfstandig zijn

Daarom heeft zij nu ook haar eigen spaarpotje en ook zij is al druk bezig met het verdienen van centjes….want het is toch wel erg leuk wanneer je een centje in je spaarpot mag stoppen. Voor haar heb ik ook een overzicht gemaakt. Zo kunnen ze op hun eigen blad bijhouden hoe vaak ze een taakjes hebben gedaan. Op haar blad staat niet het vakje ‘iets samen doen’, maar het vakje ‘zelf aan- en uitkleden’. Dit omdat zij heel graag iets samen doet met iemand…altijd. Maar ze is wel druk aan het oefenen met aan- en uitkleden.

Even wennen

Nu het zakgeld verdienen nog nieuw is, moeten ze nog wennen aan wanneer ze welk taakjes kunnen uitvoeren. De een voert nog niet zo veel taakjes uit terwijl de ander aan onze kop zeurt of ze kan helpen. Wanneer ze een beetje door hebben dat een taakje pas uitgevoerd kan worden wanneer wij het daar ook aan toe hebben, zal het systeem iets natuurlijker verlopen. Dan zullen ze wat sneller zien dat wanneer wij iets van de lijst gaan doen, zij ons kunnen helpen. Hoe beter ze de lijst kennen, des te beter ze dit door zullen hebben. Het kost dus nog even een beetje tijd, maar de motivatie is er.

Gratis printable

Vind je het een leuk idee om je kind het zakgeld zef te laten verdienen en wil je ook zo’n mooi overzicht met taakjes? Hier kun je het taakjes overzicht gratis downloaden. Het enige wat je dan nog hoeft te doen is het blad lamineren. Op deze manier kun je met een (whiteboard) stift turven en de streepjes makkelijk met verwijderen (eventueel met nagellak remover).

Veel spaarplezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *