Zelfgemaakte sambal

Zelfgemaakte sambal

Pittig eten is niet voor iedereen weggelegd. Om de pittigheid per persoon te kunnen doseren serveer ik graag mijn zelfgemaakte sambal bij het eten.

Pittig eten met kinderen

Wanneer je eten klaar maakt voor kinderen, is het goed om er bij stil te staan dat deze mondjes vaak nog niet veel gewend zijn. Pittig eten kan voor kinderen echt een hel zijn. Wil je pittig eten met kinderen, dan kun je ze er beter rustig aan laten wennen door eerst heel flauw eten te geven en deze steeds een heel klein beetje pittiger te maken. Zo wennen wij volwassenen er eigenlijk ook aan. Maar blijf nog steeds alert, want wat de mond beleeft hoeft de kont niet te beleven 😉

Een simpele manier om de pittigheid te doseren is door sambal door het eten te roeren…bijvoorbeeld door de nasi. Zo kan iedereen zelf bepalen hoe pittig het eten moet worden. Wil je niet zo pittig? Gebruik dan een klein beetje sambal. Houd je van heel pittig? Ga dan vooral helemaal los met de sambal (wel met beleid natuurlijk).

Pittig…of toch niet zo pittig?

Je kunt een gerecht dus naar wens pittig maken met sambal. Maar je kunt de sambal zelf ook nog zo pittig maken als dat je zelf wilt. Zo kun je de sambal maken als ingrediënt, maar ook als sausje. Voor een sausje is het prettiger om het minder pittig te maken dan dat je de sambal als ingrediënt gebruikt.

Pepers

Er zijn veel verschillende soorten pepers en elke peper heeft zijn eigen pittigheidsgraad. Deze wordt vaak uitdrukt in SHU (Scoville Heat Units). Hoe hoger de SHU, des te pittiger de peper is. De pepers die je vaak wel in de gewone supermarkt kunt vinden zijn Spaanse pepers (SHU 1.500-6.000), Chili pepers (SHU 15.000-30.000), Cayenne pepers (SHU 30.000-50.000) en Madame Jeanette (SHU 80.000-60.000).

De smaken van de pepers zijn absoluut verschillend en ze zijn dus ook niet met elkaar te vergelijken. Om een sambal te maken die echt bij jou past, kun je het beste naar de SHU kijken en daar de hoeveelheid op aanpassen. Zelf vind ik de smaak van madame jeanette het lekkerst. Door de sambal die ik maak gebruik ik meestal 2 grote of 3 kleinere madame jeanettes. Deze sambal is best pittig, maar daar houd ik wel van. Ben je niet zo fan van heel pittig? Begin dan met de sambal te maken van Spaanse pepers. Als die sambal toch te mild blijkt naar jouw smaak, dan kun je altijd nog meer pepers of een andere soort gebruiken. Ik heb zelf ook een aantal verschillende sambals moeten maken voordat ik mijn eigen juiste verhouding gevonden had.

Het recept voor zelfgemaakte sambal

Ingrediënten:
 • olie (om in te bakken)
 • 1-3 madame jeanette (of andere pepers wanneer je die liever gebruikt)
 • 2 ui
 • 3 tenen knoflook
 • 2 plakjes gember (vers)
 • 1 limoen
 • 2 grote tomaten (of 3 kleinere)
 • 1 el appelazijn/wijnazijn
 • 2-3 el bruine suiker
 • peper
 • zout

Snijd de madame jeanette, ui, knoflook en gember zeer fijn en doe deze in een pan met een beetje olie.

Voeg het sap van de limoen toe.

Snijd de tomaten in hele kleine blokjes.

Voeg de rest van de ingrediënten nu ook toe.

Laat het mengsel op laag vuur staan en roer af en toe…net zo lang totdat de sambal genoeg is ingedikt. Door de sambal af en toe te roeren, wordt het steeds meer een pulpje en lijkt het ook steeds meer op sambal.

*Houd je niet zo van stukje in de sambal? Dan kun je de sambal nog even pureren.

Bewaren voor later

Pinterest - zelfgemaakte sambalVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Dol op koken (of eten)?

Houd jij er ook zo van om te koken of om te eten? Kijk dan vooral ook op de pagina ‘Mama kookt‘.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *