Duurzaam inpakken met cadeauzakjes

Cadeauzakjes

Al dat pakpapier, het is eigenlijk doodzonde. En na afloop gooien we het gewoon weer weg. Rond de feestdagen ben ik mij daar weer extra van bewust. Dan zie ik hoe veel papier er weer in de recycledozen ligt. Cadeauzakjes kun je keer op keer gebruiken. Dat is een stuk duurzamer…en het ziet er erg gezellig uit.

In de klas

De eerste keer dat ik deze zakjes maakte, was toen ik nog stage liep in groep 4. We maakten allemaal onze eigen zakje met de naam er op geborduurd. Hiervoor namen we een stof die iets fijnere mazen had dan jute (je hebt wel van die poetslappen van katoen). Ze hebben toen geen dubbelzijdige zakjes gemaakt hoor, want dan zou het veel te veel tijd kosten om ze af te maken. Nu koste het maar 2 lesjes; een voor het borduren en een voor het naaien. Het borduren en naaien deden we met de hand en we gebruikten verschillende soorten steken, zodat ze die ook zouden leren. Het was een ware hit. De kinderen waren heel enthousiast bezig en waren trots op het eindresultaat. We hadden de zakjes aan een touwtje door de klas opgehangen. En de volgende dag zaten er ineens allemaal pepernoten in! 😉

Siersteek

Voor het borduren van de naam gebruikten we een siersteek die er voor zorgt dat de letters goed zichtbaar zijn. We staken er in vlak naast de plek waar je er voor nog uit kwam. 0,5 cm verder staken we er uit, maar sloegen eerst nog het draad om de naald. Zo krijg je lusjes over de lijn.

Stiksteek

De zakjes naaiden we in elkaar met een stiksteek, zodat er niets meer uit de zakjes zou kunnen vallen.

Festonsteek

De bovenkant werkten we af met een festonsteek, zodat dit niet zou gaan rafelen.

Rijgsteek

Met een rijgsteek mochten ze het touwtje door de bovenkant rijgen, zodat het zakje kon sluiten.

Duurzaam

Een cadeau geef je meestal ingepakt in inpakpapier. Maar al dat papier (en plakband en lintjes) is niet erg duurzaam. Door cadeauzakjes te gebruiken, heb je geen inpakpapier meer nodig. De zakjes kun je in verschillende maten maken en kun je gewoon opnieuw gebruiken. Je kunt de cadeauzakjes zelf gewoon uitwassen, zodat ze weer netjes schoon zijn voor een volgende keer.

En als je de zakjes dan ook nog eens maakt van restjes stof van eerdere projecten, dan ben je wel extra duurzaam bezig natuurlijk 😉

In stijl

De zakjes kun je helemaal maken naar eigen wens. Zo heb ik er aan een kant een hartje op geborduurd met een stiksteek en de naam er in geborduurd met een siersteek. Maar je kunt er ook applicaties op naaien of er zelf een tekening op maken met textielstiften of er leuke vormpjes op naaien of…de mogelijkheden zijn eindeloos. Zo heb je voor elke gelegenheid leuke cadeauzakjes. Met Kerst kun je zakjes in kerstkleuren maken of ze in rendieren, kerstman en sneeuwpoppen omtoveren. Met Sinterklaas kun je er de zak van Sinterklaas van maken of er Pietjes, Sint en het paard op naaien. Voor een verjaardag kun je er ballonnen en vlaggetjes op naaien of ze gewoon in vrolijke kleuren maken. Voor een bruiloft of doop kun je een chique stof kiezen en afwerken met kant.

Mix & match

Door de binnenkant een andere kleur (en eventueel ook een andere textuur) te geven dan de buitenkant, krijg je een speels effect. De zakjes zijn dan ook nog eens omkeerbaar, zodat je lekker kunt variëren.

Materiaal

Eigenlijk kun je elke stof gebruiken die je maar wilt. Maar het is wel handig wanneer je een niet rekbare stof kiest en een stof die een beetje soepel is. Voor de binnenkant heb ik gekozen voor geplastificeerd katoen, zodat er ook pepernoten en snoepgoed in kan…zonder dat het slof wordt.

Patroon

Het patroon hoef je niet te tekenen en hoef je ook niet te printen. Ik heb namelijk gewoon een A4-tje gebruikt als patroon en die heb je waarschijnlijk wel in huis. Simpeler kan eigenlijk niet 😉 Het papiertje leg je met de lange kant tegen de stofvouw. Voor de binnenkant knipje 4 cm van de korte kant van het papiertje, zodat deze minder hoog wordt en de buitenkant er omheen geslagen kan worden.

Maar je kunt de zakjes in elk gewenste maak maken natuurlijk. Om zelf een patroon te maken hoef je alleen maar een rechthoek te tekenen.

Aan de slag

Voor het maken van duuurzame cadeauzakjes heb je het volgende nodig:

  • patroon
  • stof voor de binnenkant en voor de buitenkant
  • garen
  • spelden/wonderclips
  • *eventueel siergaren en/of andere stof om te decoreren.
  • een mooie sierband om de zakjes mee te sluiten

Neem het patroon aan de stofvouw over op de stof.

Knip de stof uit, houd wel rekening met de naadwaarde.

*Versier het midden van de lap stof. Kijk daarbij goed waar je de zak gaat sluiten, zodat het wel zichtbaar blijft.

Vouw de lap dubbel, met de goede kant naar binnen.

Naai de zijkanten op elkaar.

Vouw de naad open en naai deze plat.

Zorg er voor dat de naad midden achter zit en naai dan de onderkant dicht.

Knip 4 cm van de bovenkant van het patroon en maak dat zakje op dezelfde manier.

Schuif de twee zakjes in elkaar, met de ‘slechte’ kanten op elkaar. Zo is de binnenkant en de buitenkant netjes.

Vouw de bovenkant van de buitenste zak enkel om en vouw deze over de bovenkant van de binnenste zak. Speld/klem de rand netjes op elkaar vast.

Naai de gevouwen rand netjes vast (ik deed dat langs de onderkant van het omgeslagen stuk en langs de bovenkant).

Nu kan het cadeautje er in en kun je de zak sluiten met een mooie sierband.

Maak jij ook zulke leuke duurzame cadeauzakjes?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

Crea-cross

Elke week is er een crea-cross uitdaging. De crea-cross uitdaging is bedacht door Ilse van Kreanimo. Zij daagt elke week andere creatievelingen uit om iets te maken binnen een thema. Vorige week was het thema ‘Samen’ aan de beurt en liet ik je zien hoe je mandjes voor op tafel kunt maken.

Deze week is het thema ‘Samen’ aan de beurt. Ilse van Kreanimo is als bedenker van crea-cross de host. Kijk ook vooral even naar bijdrage. Ook Melanie heeft iets binnen dit thema gemaakt. Kom ook even naar haar creatieve uitspattingen kijken. En ik maakte dus duurzame cadeauzakjes.

Elke week is er ruimte voor een gast-co-host. Wil jij ook een keer co-host zijn? Geef dit dan door aan Ilse van Kreanimo.

Bewaren voor later

Pinterest - cadeauzakjesVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’.

Maar kijk vooral ook even bij Kreanimo en Mel DIY of bij de Inlinkz Link Party die je in de onderstaande link kunt vinden. Onder deze knop mag je overigens ook diy’s (en recepten) delen die binnen dit thema passen…dit kan in de vorm van een blog, foto of filmpje zijn (dus ook als niet-blogger/vlogger kun je gezellig meedoen). De inzendingen delen wij op Pinterest.

You are invited to the Inlinkz link party!

Click here to enter


One thought on “Duurzaam inpakken met cadeauzakjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *